omstrukturering

Flere Katapult-topper forlater selskapet

Tharald Nustad legger om strategien. Fremover er det Katapult Africa og Katapult Ocean som gjelder. Sistnevnte har hentet mer enn 400 millioner kroner til sitt nyeste fond, men er bare halvveis.

Tharald Nustad

Investeringsmiljøet Katapult Group, kontrollert av Selvaag-arving Tharald Nustad, ser seg nødt til å endre på strategien. 

– Katapult som system har over noe tid hatt utgifter og administrasjon som ikke gikk opp. Vi har nå redusert kostnader og oppgaver som ikke har vært direkte verdiskapende, samtidig som vi gjør en strategisk prioritering ved å satse for fullt på henholdsvis Katapult Ocean og Katapult Africa, sier Per Roar Koppang, styreleder i Katapult Group.

Reduserer arbeidsstokken 

I en prosess som har involvert hele organisasjonen har antall ansatte blitt redusert fra 28 til 20 mennesker. Reduksjonen har vært en kombinasjon av nedbemanning og frivillige oppsigelser. 

Blant de som forlater systemet er Linn-Cecilie Linnemann, Nina Heir og Jørn Haanæs, i tillegg til flere. Tidligere leder Fredrik Winther går over i en ny rolle hvor han leder den videre utviklingen av Katapults AI satsninger, i tillegg til å bidra strategisk på nye initiativer. 

– Jeg vil takke alle for innsatsen. Fra Katapult startet opp for åtte år siden frem til i dag har vi klart å bygge en verdensledende posisjon innen impact tech. Det første kapittelet til Katapult er ferdig skrevet. Nå skal vi skrive det neste. Katapult utgjør nå et sterkt og dedikert team, sier Koppang.

Foruten Koppang selv, utgjøres nå lederteamet i Katapult av gründer Tharald Nustad, Katapult Africa-leder Muthoni Wachira og Katapult Ocean-leder Jonas Skattum Svegaarden sammen med styreleder Sindre Østgård. 

Ny strategisk retning

Planen er at de to miljøene Katapult Ocean og Katapult Africa skal styrkes ytterligere, og at det er herfra fremtidig kapitalinnhenting til nye fond og påfølgende investeringer skal skje. 

Katapult Climate vil avvikles der den videre klimasatsingen vil integreres i satsingen på Ocean og Africa.

– Klimasatsingen til Katapult skal videreføres der vi er aller best. Katapult Ocean har på mange måter blitt flaggskipet vårt, og noe vi skal bygge videre på. Samtidig ser vi et stort potensial i Afrika. Investeringer i klimaløsninger i bred forstand er viktigere enn noen gang. Den nye strategien er et uttrykk for økt spesialisering, sier Koppang. 

Katapult Africa ble lansert i juni 2021, og hadde Norad, Norfund, svenske Norrsken, Tony Blair Institute og Smart Africa med på laget i oppstarten. 

Hittil er det investert i 16 ulike selskaper innen agri-, klima- og matteknologi. Nå jobbes det med å bygge et fond på mellom 30 og 50 millioner euro. 

Katapult Ocean ble startet i 2018, og har frem til nå investert over 200 millioner kroner i 64 selskaper. Katapult Ocean anses som verdens mest aktive akselerator innen havsektoren, og fikk i oktober 2022 plass på listen World Economic Forum’s Top Innovative Fund

Halvfullt havfond med milliardambisjon 

Ved inngangen til det nye året jobber Katapult Ocean med å fylle opp Katapult Ocean Deep Blue Fund, det fjerde blå fondet til Katapult. Til de tre foregående havfondene har det totalt blitt hentet 85 millioner kroner. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Vi opplever at investorene har blitt mer selektive, men at det fortsatt er en solid etterspørsel etter blå og bærekraftige investeringer. Kapitalinnhentingen vil lukkes i løpet av våren, og fondet har allerede gjort 26 investeringer globalt de siste 13 månedene, sier Svegaarden, som leder Katapult Ocean. 

Målet er at det nye fondet skal telle 75 millioner euro eller nærmere 850 millioner kroner. Så langt er godt over halve fondet fylt opp, tilsvarende mer enn 400 millioner kroner, hovedsakelig fra eksisterende og innkommende investorer.