Gründere
Flere kvinner blir gründere viser patent-tall – men Norge henger fortsatt etter
Tall fra Patentstyret viser at flere kvinner sendte inn patentsøknader i løpet av 2023.
I 2023 lå andelen kvinnelige gründere på 6,7 prosent, viser tall fra Patentstyret basert på antallet som søkte om patent i løpet av året.
Dette er en liten oppgang fra det rekordlave året 2022 da tallet lå på kun 4,9 prosent, etter å ha falt fem år på rad.
– Det er fint med en økning i andelen kvinnelige oppfinnere, men vi er ikke der vi bør være, sier Kathrine Myhre, direktør i Patentstyret.
2023-tallene er det høyeste nivået siden 2018 som lå på 7,1 prosent. Vi er altså ikke tilbake på «2018-nivå» enda, og tallene er fortsatt lave generelt.
Tallene for 2023 globalt er ennå ikke klare, men i 2022 lå andelen på verdensbasis på 16 prosent. Norge henger med andre ord ganske langt bak.
– Vi vet at det kan være mer utfordrende for kvinnelige gründere å få både offentlig og privat finansiering, og dette kan være en av årsakene til den lave andelen.
– Markedet trenger at både kvinner og menn utvikler gode ideer og produkter, understreker hun.
Blant dem som søkte om patent i fjor var blant annet helse-oppstarten Induvita.
Shifter har tidligere skrevet om selskapet som ble startet av jordmor Hege Hansen og gynekolog Stine Andreasen i 2022. Oppstarten har utviklet et eget spekulum for vaginale undersøkelser av gravide som skal være tilpasset endrede forhold i svangerskapet.
Skaper andre løsninger
Kvinnene søker mest patent innen klassen «menneskelige behov». Denne kategorien omfatter blant annet oppfinnelser relatert til landbruk, fiskeoppdrett, næringsmidler, klær og fottøy, møbler og husholdningsartikler, legemidler samt sport og spill. Deretter «industrielle arbeidsoperasjoner, transport», og «bygg- og anleggsteknikk».
– Kvinner skaper gjerne andre produkter og løsninger enn menn, sier Myhre.
Høyere for design
Patentstyret behandler også søknader for rettigheter til varemerker og design. For sistnevnte er kvinneandelen betydelig høyere enn for patentsøknader.
I 2023 mottok Patentstyret totalt 219 søknader. Der hvor designer er ført opp i søknaden, ser vi at 26 prosent er kvinnelige designere. En del søknader angis bedrifter som designer.