rammevilkår
Formues- og utbytteskatt hvis Spotify ble bygget fra Norge: 32 milliarder kroner
En ny rapport fra Junior Consulting har sett på hva eierne hadde måtte skatte dersom Spotify var norsk.
Kunne Spotify bli bygget fra Trøndelag? Det har Junior Consulting undersøkt med støtte fra Trøndelagsstiftelsen, Adolf Øiens fond og Næringsforeningen i Trondheimsregionen.
Arbeidet har blitt til en rapport som sammenligner vilkårene for gründere i Sverige og Trøndelag.
Student-konsulentene, som springer ut av NTNU-miljøet, har tidligere gjort den samme vurderingen av hvorvidt Nvidia kunne blitt startet opp i Norge. Det arbeidet viste at det ville bli vanskelig med norske rammevilkår.
Nå har de altså «senket ambisjonsnivået» som de sier og studert hvordan Daniel Ek og Martin Lorentzon tok Spotify fra seks personer i 2006 til et av de største selskapene i Norden, med en markedsverdi på 1000 milliarder kroner, større enn Equinor.
Gründermiljøet mangler erfaring
Et hovedfunn i rapporten er at det norske gründermiljøet mangler både kontinuitet og erfaringer sammenlignet med miljøet i Sverige.
- Svenskene jobber i snitt to timer mer enn nordmenn og har en betraktelig lavere gjennomsnittslønn.
- Kumulativt antall enhjørninger er 3,5 ganger høyere i Sverige enn i Norge.
- Trondheim har teknologimiljø og talenter som kan måle seg med Stockholm, og nordmenn ønsker å starte bedrift – likevel gjør få det.
- Engleinvestorer og erfarne mentorer har større rolle i Sverige, med tre ganger så mange investorer, og fem ganger høyere investeringer enn i Norge.
Ungt og begrenset investormiljø
Videre fremheves investorenes rolle. Rapporten peker på at det norske risikokapitalmiljøet er relativt ungt og tilbyr begrensede finansieringsmuligheter etter såkorn-fasen.
- Justert for innbyggertall er innhentet risikokapital i Norge cirka halvparten av innhentet risikokapital i Sverige.
- Svenske gründere henter mer kapital lokalt både i tidligfase- og senfaseinvesteringer, med seks ganger så mye VC-kapital enn i Norge.
- Etter en innledende investering fra gründerne selv, ble Spotify finansiert av norske og svenske VC-selskaper i såkornfasen før de hentet inn internasjonal kapital for å vokse videre.
Skatt i feil retning
Et siste hovedfunn er at de norske skattevilkårene har utviklet seg i en negativ retning for gründermiljøet de siste årene. Konsulentene kommer til at dersom Spotify var etablert i Norge og eierne bosatt her, ville deres skatteregning (formuesskatt og utbytteskatt) siden børsnotering ha blitt omtrent 26 milliarder kroner.
Spotify ble børsnotert i 2018. Etter norske regler betaler man da formuesskatt på markedsverdien av aksjene. Tar man med skatteregningen for årene frem til børsnoteringen, øker totalen til 32 milliarder kroner.
- Spotify har ennå ikke betalt utbytte som hadde gjort det mulig å betjene formuesskatten.
- Suksessivt nedsalg i selskapet ville derfor vært eneste mulighet, noe som lett ville blitt oppfattet som negativt for selskapet, markedet og gründerne.
- Norske rammevilkår ville gjort det svært vanskelig, trolig prohibitivt, å utvikle et selskap som Spotify dersom gründerne var bosatt i Trøndelag/Norge.
Les rapporten her.