finansiering
Fra 0 til 120 millioner: Nå henter gründeren penger fra et stjernelag av investorer og energitopper
Industriveteraner hopper på nykommeren i kraftbransjen, og ny emisjon priser Versiro til over 120 millioner kroner.
Versiro bruker kunstig intelligens for å hjelpe kraftprodusenter med å ta bedre markedsbeslutninger i sanntid.
Teknologien har rot i gründernes egen forskning fra NTNU i Trondheim.
Simon Risanger (31) og Markus Löschenbrand (34) skrev begge doktorgrader der de fokuserte på utfordringene kraftprodusenter har når fossile energikilder med stor fleksibilitet, skal fases ut til fordel for ikke-regulerbar fornybar energi fra sol og vind.
Problemet er at sistnevnte ikke kan levere kraft med samme forutsigbarhet.
– Vi skal ikke ta over jobben til en produksjonsplanlegger, men gjøre den enklere ved å gi dem gode analyser til bruk som beslutningsstøtte, har Risanger tidligere forklart.
Se også egen faktaboks om tjenesten.
Versiro fikk raskt fire av de største kraftprodusentene i Norge på kundelisten, og nå har selskapet dratt i land en overtegnet emisjon på cirka 27 millioner norske kroner.
Investeringsrunden priser Versiro til cirka 120 millioner norske kroner.
– Det var mye interesse, og det var mange som ville komme inn, sier Risanger til Shifter.
– Noe jeg tror på og brenner for
Runden ble ledet av Alliance Venture Capital. I porteføljen står allerede selskaper som Aprila, Two og 1X. Alliance har tidligere også gjort exit med blant andre Oda.
– Vi er dypt imponert over domeneekspertisen til gründerne i Versiro og løsningen de har bygget for å sikre et mer velfungerende kraftmarked, sier Alliance-partner Arne Tonning.
Den nordiske storaktøren hadde også medinvestorer i blant andre Sondo Capital, Johannes Teyssen, tidligere konsernsjef i tyske E.ON, Hans Geelmuyden, Superside-gründer Fredrik Thomassen og Enode-gründerne Henrik Langeland og Nikolai Heum.
I tillegg trer nå Jørgen Kildahl inn i rollen som ny styreleder i Versiro.
Han var i 11 år ansvarlig for oppbyggingen og driften av Statkrafts kommersielle virksomhet i Europa. Kildahl satt senere i konsernledelsen til ovennevnte E.ON.
I flere år var han også arbeidende styreleder i Esmart Systems, som på lik linje med Versiro leverer systemer og programvare basert på kunstig intelligens, til energibransjen.
Nå har industriveteranen ryddet plass for å engasjere seg tungt i Versiro.
– Jeg er overbevist om at nøkkelen til å håndtere et fornybart energi-økosystem, ligger i bruken av intelligente data og styringssystemer. Det betyr å koble elektroner, molekyler, ledninger, rør og sektorer sammen for å bruke energien mer effektivt, sier Kildahl til Shifter.
Han mener ingen av dagens systemer er i nærheten av å håndtere de enorme mengdene data, krav til hastighet og kompleksiteten i en slik optimering.
– Versiro sin dype domenekunnskap, kombinert med teknologisk spisskompetanse, gjorde at deres løsninger passer perfekt for noe jeg tror på og brenner for, sier Kildahl.
Billigere strøm til forbrukerne
Den nye kapitalen er ifølge Risanger øremerket internasjonal ekspansjon, og de neste månedene lanseres produktet deres i Tyskland, Sverige og Danmark, forteller han.
– I Norge hadde vi fordelen av å være knyttet til et kjent og ledende forskningsmiljø, som ga oss en god inngang. Den samme fordelen har vi ikke utenfor Norge, men samtidig har vi nå fått verifisert produktet i hjemmemarkedet vårt, og nå vet vi at vi faktisk skaper verdi.
På spørsmål om hvordan strømforbrukere vil merke Versiros inntog, svarer gründeren:
– Vi hjelper jo produsentene med å balansere nettet ved at vi prøver å skifte tilbudet til når det er størst behov. Det vil komme forbrukerne til gode ved at de veldig lave prisene justeres bitte litt opp - og de høye ned, sier Risanger.
Etter emisjonen er de største i Versiro fremdeles gründerduoen, etterfulgt av Alliance Venture, Startuplab, Fortress Fund, NTNU Technology Transfer, Johannes Teyssen, Jørgen Kildahl og Sondo Capital.