finansiering

Fra 0 til 120 millioner: Nå henter gründeren penger fra et stjernelag av investorer og energitopper

Industriveteraner hopper på nykommeren i kraftbransjen, og ny emisjon priser Versiro til over 120 millioner kroner.

Versiro-gründer Simon Risanger sto på scenen under AI+-konferansen i Halden før sommeren. Her avbildet utenfor.
Publisert Sist oppdatert

Versiro bruker kunstig intelligens for å hjelpe kraftprodusenter med å ta bedre markedsbeslutninger i sanntid. 

Teknologien har rot i gründernes egen forskning fra NTNU i Trondheim. 

Simon Risanger (31) og Markus Löschenbrand (34) skrev begge doktorgrader der de fokuserte på utfordringene kraftprodusenter har når fossile energikilder med stor fleksibilitet, skal fases ut til fordel for ikke-regulerbar fornybar energi fra sol og vind.

Problemet er at sistnevnte ikke kan levere kraft med samme forutsigbarhet.

Versiro-gründerne Markus Löschenbrand og Simon Risanger i Düsseldorf. Bildet ble tatt etter et møte med Johannes Teyssen og Jørgen Kildahl, forteller Risanger.

– Vi skal ikke ta over jobben til en produksjonsplanlegger, men gjøre den enklere ved å gi dem gode analyser til bruk som beslutningsstøtte, har Risanger tidligere forklart

Se også egen faktaboks om tjenesten. 

Versiro fikk raskt fire av de største kraftprodusentene i Norge på kundelisten, og nå har selskapet dratt i land en overtegnet emisjon på cirka 27 millioner norske kroner. 

Investeringsrunden priser Versiro til cirka 120 millioner norske kroner.

– Det var mye interesse, og det var mange som ville komme inn, sier Risanger til Shifter. 

– Noe jeg tror på og brenner for 

Runden ble ledet av Alliance Venture Capital. I porteføljen står allerede selskaper som Aprila, Two og 1X. Alliance har tidligere også gjort exit med blant andre Oda. 

– Vi er dypt imponert over domeneekspertisen til gründerne i Versiro og løsningen de har bygget for å sikre et mer velfungerende kraftmarked, sier Alliance-partner Arne Tonning.  

Den nordiske storaktøren hadde også medinvestorer i blant andre Sondo Capital, Johannes Teyssen, tidligere konsernsjef i tyske E.ON, Hans Geelmuyden, Superside-gründer Fredrik Thomassen og Enode-gründerne Henrik Langeland og Nikolai Heum.

I tillegg trer nå Jørgen Kildahl inn i rollen som ny styreleder i Versiro.

Jørgen Kildahl er ny styreleder i Versiro. Han har lang fartstid i energibransjen.

Han var i 11 år ansvarlig for oppbyggingen og driften av Statkrafts kommersielle virksomhet i Europa. Kildahl satt senere i konsernledelsen til ovennevnte E.ON. 

I flere år var han også arbeidende styreleder i Esmart Systems, som på lik linje med Versiro leverer systemer og programvare basert på kunstig intelligens, til energibransjen.

Nå har industriveteranen ryddet plass for å engasjere seg tungt i Versiro.

– Jeg er overbevist om at nøkkelen til å håndtere et fornybart energi-økosystem, ligger i bruken av intelligente data og styringssystemer. Det betyr å koble elektroner, molekyler, ledninger, rør og sektorer sammen for å bruke energien mer effektivt, sier Kildahl til Shifter.

Han mener ingen av dagens systemer er i nærheten av å håndtere de enorme mengdene data, krav til hastighet og kompleksiteten i en slik optimering.

– Versiro sin dype domenekunnskap, kombinert med teknologisk spisskompetanse, gjorde at deres løsninger passer perfekt for noe jeg tror på og brenner for, sier Kildahl.

Slik jobber Versiro med kraftprodusentene

  • Kraftprodusenter i dag må hovedsakelig bruke prognoser, handle manuelt, eller bruke algotradere. Disse systemene greier verken å håndtere dynamikken og den enorme informasjonstilgangen i kraftsystemet, eller å endre fysiske og finansielle posisjoner raskt nok. 
  • Versiro har utviklet en fundamentalmodell for behovet til kraftsystemet i forskjellige kraftmarkeder, og kombinerer dette med kraftprodusentenes egen produksjon og ønsket risikoprofil. 
  • Versiros system gjør denne analysen kontinuerlig og nær sanntid. Kraftprodusenten kan til enhver tid få en oppdatert risiko-justert strategi som er skreddersydd til deres eksponering. 
  • Dette er en vinn-vinn for produsent og kraftsystem: Produsent tjener mer på å posisjonere seg bedre i kraftmarkedet, noe som fører til mindre ubalanser i kraftsystemet. Dermed kan man inkludere mer variabel fornybar energi inn i kraftsystemet.

Kilde:  Versiro

Billigere strøm til forbrukerne

Den nye kapitalen er ifølge Risanger øremerket internasjonal ekspansjon, og de neste månedene lanseres produktet deres i Tyskland, Sverige og Danmark, forteller han. 

– I Norge hadde vi fordelen av å være knyttet til et kjent og ledende forskningsmiljø, som ga oss en god inngang. Den samme fordelen har vi ikke utenfor Norge, men samtidig har vi nå fått verifisert produktet i hjemmemarkedet vårt, og nå vet vi at vi faktisk skaper verdi. 

På spørsmål om hvordan strømforbrukere vil merke Versiros inntog, svarer gründeren: 

– Vi hjelper jo produsentene med å balansere nettet ved at vi prøver å skifte tilbudet til når det er størst behov. Det vil komme forbrukerne til gode ved at de veldig lave prisene justeres bitte litt opp - og de høye ned, sier Risanger. 

Etter emisjonen er de største i Versiro fremdeles gründerduoen, etterfulgt av Alliance Venture, Startuplab, Fortress Fund, NTNU Technology Transfer, Johannes Teyssen, Jørgen Kildahl og Sondo Capital.