Alexander Bergo er tidligere forsker og gründer.

Fremtidsforsker blir ny veiviser for norske startups i Silicon Valley

Han kan skilte med tre mastergrader og en doktorgrad. Nå blir tidligere forsker og gründer Alexander Bergo sjef for Innovasjon Norge i Silicon Valley.

Publisert

Det ble nylig kjent i Shifter at seriegründer Kristian Bye gir seg som leder av Silicon Valley-kontoret til Innovasjon Norge, etter bare ett år.

Erstatteren blir forsker og gründer Alexander Bergo.

– Det er en miks av idealisme og interesse i dette. Jeg har alltid trivdes som mentor for studenter og selskaper, sier han.

Bergo har tung akademisk bakgrunn, med tre mastergrader og en doktorgrad på samvittigheten. Den første mastergraden var i maskinlæring og kunstig intelligens i 2001. PhD.-en fra Universitetet på Hawaii i 2013 var en miks av informatikk, business og kommunikasjon, og dreide seg om fremtidsforskning med prognoser laget av både menneskelig og kunstig intelligens.

– Det er noe man må bruke tid på i tech; å finne ut hva fremtiden vil bringe, sier Bergo.

Han tar fatt på sin nye stilling rett etter sommeren.

Gründerreisen

Bergo søkte selv på jobben, og forteller at han har snust på den en god stund.

Han kommer fra stillingen som Chief Innovation Officer for MeetingSift, et selskap han gründet sammen med sin kone i 2013. MeetingSift er et digitalt verktøy som legger til rette for å gjennomføre diverse aktiviteter, som meningsmålinger, Q&A, rangering og evaluering, under fysiske møter og arrangementer. Innsikten brukes ifølge gründer Bergo av mange til å bygge strategi.

Før han inntok gründertilværelsen for fullt, underviste og forsket Bergo også på universitetet i Honolulu.

Nå er han imidlertid basert i Palo Alto, teknologikjempenes hjemsted.

– Jeg kommer fra et selskap jeg startet, tok gjennom akselerator og fundraising. Jeg er interessert i å bidra til AS Norge. Det kan være mange som er rett for en jobb, men jeg har en sterk motivasjon. Merkevaren som er bygget opp på Palo Alto-kontoret, er inspirerende, sier Bergo.

Han innrømmer at det ikke var fritt for andre tilbud da han takket ja til jobben i Innovasjon Norge.

– I dette miljøet får du hele tiden “inbounds”. Det er mulighetenes marked her borte. Den siste som kontaktet meg ville ha en VP of products. Men i Innovasjon Norge kan man påvirke mange positivt, og hjelpe bedrifter i Norge med å ta de neste stegene. Jeg tror Norge må være enda mer innovasjonsorientert, sier han.

For Norge er godt rustet for en slik omstilling, mener han.

– IN er et veldig bra verktøy for fasilitering av innovasjon. Jeg kommer til å jobbe både for entreprenørskap og for mer etablerte bedrifter.

Fortsatt norsk

Selv om Bergo har kalt USA hjem siden 2001, har han opprettholdt sterke bånd til Norge og det norske innovasjonsmiljøet. Han nevner blant andre Katapult-sjef Fredrik Winther og Startuplab, samt Kristin og Johan Odfjell. Nå håper han å kunne bidra til å styrke båndene og samarbeidet mellom Innovasjon Norge og det norske entreprnørskapsmiljøet.

– Gjennom entreprenørskapet her har jeg hatt kontakt med mange norske. En av de tingene som skjer når du aktivt bygger nettverk, er at du kiteboarder på en strand i Hawaii og treffer Håvard Nord (Trolltech-gründer, journ. anm.). Etter det ble jeg invitert inn i gruppen han har kontakt med, forteller Bergo.

– Så kontaktpunktene har jeg.

Kristian Bye (t.v.) erstattes av Alexander Bergo som leder av Innovasjon Norge sitt kontor i Silicon Valley.

Byråkratiet som venter

Kjernevirksomheten ved IN-kontoret i Silicon Valley er å forberede og gjennomføre gründerprogrammer som TINC, Reach og Entreprenørskolen, samt å sparre og rådgi norske startups som søker lykken i Amerika.

– I starten blir det mye læring. Vi har en god merkevare. Min første jobb er å lytte og lære og være tilgjengelig, sier Bergo om egne forventninger til jobben.

– Hele livet er en lang læringsreise. Jeg kan nok bidra, men min jobb i begynnelsen er å lære av teamet som allerede er der og lytte til de. Teamet som er der er svært kompetent, og jeg skal bidra til at de kan fortsette å gjøre den gode jobben de gjør.

– Men jobben er veldig ulik det du har gjort før?

– Jeg har ikke så mye erfaring med byråkratiet i store bedrifter. Jeg har begynt prosessen med å forstå de detaljerte strategiene til Innovasjon Norge, vedgår Bergo.

Tørt VC-krutt

– Hva må norske startups og gründere gjøre bedre?

– Som bergenser har jeg mange meninger. Men gründerreisene er så ulike for hver enkelt. Jeg har identifisert noen «needs», og én av dem er oppfølgingskapital. Jeg tror man kan gjøre noe i så henseende.

Bergo har førstehåndserfaring med kapitalinnhenting, både fra engleinvestorer og fra mer institusjonelle investorer.

– Alt fra mange nei, til plutselig å sitte med sjekker på halvannen million dollar. Jeg har lært mye om strategier og motviasjoner rundt både fundraising og de første salgene, sier han.

Bergo legger til at han aldri har sett så mye «dry powder» i hendene på amerikanske risikokapitalister. Det vil han utnytte til fordel for norske startups.

– Å bruke Innovasjon Norge som verktøy for å kanalisere det til norske bedrifter, er kjempespennende. Amerikanske VC-er er villige til å se andre steder enn selskaper i California nå. Folk jeg har snakket med er mer enn villig til å se, så lenge det er dyp kunnskap som må til for å bygge teknologien.

Han peker på helse, deeptech og finans som særlig spennende områder.

– Kombinerer du det, er det veldig interessant. Norge har også en merkevare rundt miljøverninnovasjon og havvind. Der er det er marked.

– Timingen er veldig god nå. «Post Covid» kommer til å bli veldig spennende i så måte.

«Check»

Avtroppende leder Kristian Bye har selv vært aktiv i søket etter sin erstatter, og er fornøyd med valget.

– Vi har et begrep i TINC-akseleratoren som sier at vi vil tiltrekke oss dem som har sett filmen før. Det vil si de som har førstehåndserfaring. Og som har sterke nettverk. Det var “check” på alle de. Både forskning, startet et selskap, hentet penger, skalert team. Alt dette er det norske selskaper som henvender seg til oss om og trenger hjelp og rådgivning til. Det er vanskelig å finne noen med den erfaringen.