Kristian Bye forlater jobben som sjef for Silicon Valley-kontoret til Innovasjon Norge etter ett år.
Kristian Bye forlater jobben som sjef for Silicon Valley-kontoret til Innovasjon Norge etter ett år.

Viruset spolerte drømmejobben for seriegründer Kristian Bye: Slutter i Innovasjon Norge og flytter hjem fra Silicon Valley

Hensynet til barna måtte veie tyngst. Nå vender Kristian Bye tilbake til «familiebedriften» Bedd.

Publisert

– Det var definitivt ikke det vi planla for. Det ble skjebnesvangert å signere en ansettelseskontrakt i USA 13. mars i fjor, sier Kristian Bye.

Den rutinerte gründeren takket i fjor ja til å ta over jobben som leder for Silicon Valley-kontoret til Innovasjon Norge etter Gry Dyrnes. Kjernevirksomheten der er å forberede og gjennomføre gründerprogrammer som TINC, Reach og Entreprenørskolen, samt å sparre og rådgi norske startups som søker lykken i Amerika.

Bye tok med seg hele familien, inkludert to tenåringer på 14 og 17, for å ta fatt på et eventyr i USA.

– Det har vært drømmejobben i mange år. Men det som møtte oss var et nedstengt samfunn, langt mer isolert enn det Norge og Norden var. Vi gikk nesten rett inn i lockdown, forteller han.

Familierådet

Riktignok visste Bye og familien hva omstendighetene var da de satte seg på flyet over dammen. Men barna øynet muligheten for en ekte «high school»-opplevelse, mens Bye så frem til å oppfylle sin egne amerikanske drøm - som han hadde hatt i 20 år. For det måtte jo snart åpne opp igjen.

– Barna hadde godt humør i 6 måneder, men å begynne på «high school» på rommet, uten å møte noen, uten den sosiale støtten, det ble veldig krevende.

– For min del også, som er sosial og vil bli kjent med nye mennesker, var det en nedtur og ganske utfordrende å bli kjent med eget team og nordiske partnere utelukkende over video. Man klarer ikke, iallfall ikke jeg, å bygge relasjoner og vennskap på den måten.

– Det var frustrerende. Rent praktisk har det fungert, men ikke relasjonsmessig, sier Bye, som forteller at han har møtt hele teamet to ganger siden oppstarten.

I mars avholdt familien Bye derfor et av mange familieråd.

– Vi måtte lytte til barnas ønske om noe normalt sosialt i sikte. Det var et demokratisk og ansvarlig familieråd. Vi tenker fortsatt at det var riktig, sier Bye, selv om han nå ser tendenser til gjenåpning bare måneder før han forlater posten i Silicon Valley.

– Et vanskelig valg?

– Da vi tok det, var det enkelt. Det var vanskeligere å stå i valgsituasjonen, når man merker at noen ikke har det bra.

Gründersjel

Kontrakten til Bye var på to år, med mulighet for to nye. Han forteller at Innovasjon Norge likevel har vært forståelsesfull og hjelpsom i denne prosessen, også da Bye informerte om at han ikke så for seg en plass på hovedkontoret til Innovasjon Norge i Oslo.

– Det sa jeg tidlig. Jeg vil være i startup-miljøet. Jeg er en gründer.

Og det åpnet seg en naturlig vei tilbake til den tilværelsen parallelt med at han sa fra seg toppjobben i Innovasjon Norge.

Tilbake til røttene

I 2016 startet nemlig broren til Kristian Bye, Bjørn, samt kona til Kristian, Katja, og hageekspert Jeanette Grønli selskapet Bedd. Kristian Bye er gjennom Staal AS hovedaksjonær i startupen som produserer og selger plantekasser i system. I sommer sluttet daglig leder Ian Robert Skattum i selskapet.

– Jeg går inn og tar lederjobben, hvor det er mye potensiale for vekst, både med optimalisering av det digitale verdiforslaget, og vi skal se på eksportmuligheter.

Bedd omsatte i fjor for 7,3 millioner, godt akselerert av den samme pandemien som tvinger Bye til å slutte i jobben han har nå.

– Jeg brenner veldig for det. Jeg er en «product guy», jeg liker fysiske produkter, sier Bye, og legger til at han nok også vil jobbe med ulike programmer og andre startups fremover.

Erstatteren

I innspurten mot sommeren, har Bye også vært aktiv i arbeidet med å finne sin egen erstatter.

Valget til Innovasjon Norge falt på Alexander Bergo, som har forskerbakgrunn og tung erfaring både med gründerskap og store kapitalinnhentinger.

– Å få inn en som virkelig har tyngdepunkt og nettverk på deep tech, er nok enda mer verdifullt, sier Bye om forskjellene mellom han selv og den nye lederen av Silicon Valley-kontoret til Innovasjon Norge.

Les intervjuet med Alexander Bergo her!

Selskapsinformasjon fra Caphub.io

BEDD AS

BEDD plantekasser er et 100% norsk system for dyrking på balkong, terrasse og i hage. Med fire enkle og robuste paneler kan kunde sette sammen utallige variasjoner.

Les mer om selskapet her

NESODDTANGEN

Ian Skattum

6-10

  • STAAL AS
  • Katja Marty Bye
  • MS INVEST AS
Se hele selskapsprofilen
Powered by Labrador CMS