helseteknologi
Gammel gründerduo rigget ny startup i det «skjulte». Nå gir de gass med team og kapital på plass
Carl Christian Ellingsen byttet ut kryptobørs med folkehelse, men én strategi har likevel fulgt ham: – Du må være helt besatt, sier den nye Amino-sjefen.
Da Carl Christian Ellingsen i mai forlot Firi og jobben som strategisjef i den norske kryptobørsen, ønsket han ikke å si så mye om hvorfor han sluttet.
Ellingsen hadde imidlertid en plan, og ideen bak denne har fulgt ham i flere år.
Allerede på Handelshøyskolen i 2017 snakket han og Jacob Mørch om tjenester for preventiv helse. På den tiden var de kjent som to av gründerne bak Airbnb-klargjøreren Easybnb.
– Det var først og fremst av ren interesse at vi kom borti preventiv helse. Jacob testet faktisk en løsning. Men det fantes ennå ingen tekniske løsninger for enkelt å hente ut data om dette på en god måte, så det ble med det, sier Ellingsen.
Etter salget av startup-debuten, fikk Ellingsen jobb i Sprint Consulting og senere Firi. Mørch startet konsulentselskapet Braver.
– Men vi har alltid snakket om at det hadde vært gøy å gjøre noe sammen igjen, sier Ellingsen og forteller at de egentlig aldri helt forlot helse-sporet.
– Vi er på mange måter ganske ulike, men er enige om de viktigste tingene, som verdier og hvordan man ønsker å bygge et selskap.
De hadde før sommeren blitt enige om å gi prosjektet «på si» en reell sjanse og gå all in, og tidligere i høst avduket de følgelig Amino. Tjenesten skal gi innsikt i egen helse basert på blodprøver.
I motsetning til et typisk talltungt svar på blodprøver tatt hos en lege i dag, forklares disse på en enkel måte i Aminos app.
Brukerne kan også her kjøpe ulike blodprøve-pakker.
En lege gir deretter en personlig oppsummering, med anbefalinger om for eksempel livsstil og kosthold, basert på informasjon brukeren har oppgitt om seg selv og sine mål.
– Vår visjon er å forbedre folkehelsen, i tillegg til å avlaste det offentlige, sier Ellingsen.
Om å være besatt
Selskapet ble etablert i 2023 og var lenge i «stealth mode», som Mørch tidligere har fortalt, uten å røpe noe som helst, for ikke å la seg distrahere i arbeidet med å finne «product market fit».
– Er det noe jeg har lært fra tidligere, er det hvor viktig det er å være helt besatt av produktet du lager, sier også Ellingsen.
– Du må være helt opphengt i å lage den beste tekniske tjenesten og være litt streng med kravene man setter seg på produktsiden. Det får man mye igjen for «down the road».
Han viser til en «enorm vekst» da Firi for eksempel fikk på plass registrering og betaling via Vipps.
– Det er noe jeg virkelig vil ta med meg inn i dette selskapet. Du må først og fremst lage et utrolig godt produkt.
– Hva kan det gå på bekostning av?
– I dag, for eksempel, går jeg ned i sømmene på kundereisen vår. Langt ned i grøten. Selv om det er en helt riktig prioritering nå, gjør det at jeg kanskje ikke helt får tatt hodet opp, sier Ellingsen og legger til:
– Til nå har jeg lite fokus på investorer, kommersielle samarbeid og sånne ting. Det har blitt nedprioritert fordi vi er så opphengt i produktet. Det er det samtidig viktig å være klar over dette, og deretter forsøke å balansere det hele.
Må svare på kritikk
Tjenesten er fortsatt i en pilotfase, men gründerne har allerede rukket å få noe kritikk.
Allmennleger har i Dagens Medisin advart mot det nye blodprøve-tilbudet, og Rådet for legeetikk har opprettet sak. Også Sjur Lehmann, direktør i Helsetilsynet, har i sakens forbindelse, på generelt grunnlag, ment i samme nettavis at overdiagnostikk og overbehandling kan være skadelig både for samfunnet og for den enkelte.
– Vi tror etisk råd mener at blodprøver uten at man har vært hos legen for en vurdering, ikke gir helsegevinst, kan gi helseangst og økt belastning på det offentlige helsevesenet, sier Ellingsen og svarer tilbake på følgende måte:
– Vi ser på oss selv som en tilleggsressurs som hjelper folk med å ta grep om helsen før de blir syke. Vi samler også kontinuerlig inn data fra pilotkunder for å sikre at tjenesten motiverer og trygger, uten å skape unødig helseangst, sier han.
Hentet kapital
Foruten Ellingsen som daglig leder og Mørch som produktansvarlig, består teamet også av teknisk ansvarlig Aksel Kjetså og kommersielt ansvarlig Petter Berge.
Sistnevnte er gründeren bak Skyfri og børsnoterte Norsk Renewables. Kjetså har erfaring fra helseteknologi-selskaper som Dignio og Vipps.
Arne Løberg Sæter ble også nylig ansatt som lege og medisinsk ansvarlig i Amino.
Han står samtidig nå på eiersiden, sammen med gründerne bak Fiken, Aleksander og Joakim Blomskøld. De var opprinnelig pilotkunder og viste ifølge Ellingsen selv interesse for å investere i selskapet da de i sommer hentet en «englerunde med solid runway».
Gründerne ønsker ikke oppgi sum, men forteller at runden var overtegnet.
– Det er veldig gøy at de ser potensialet i det vi gjør, og nå kan vi gi mer gass. Samtidig kommer vi til å være i pilot en stund til, sier Ellingsen.