Gründerhobbyene
Grin-gründerens hemmelige våpen for å håndtere «hverdagsklemma»
Lars-Martin Berglund kaster seg gjerne ut i en hektisk startup-hverdag, spesielt når han får tid til en liten morgendukkert først.
Opp gjennom årene har flere verdenskjente tech-giganter, fra Elon Musk til Mark Zuckerberg, delt hvordan de starter hverdagen for å bli vellykkede.
Noen står opp grytidlig og tar seg iskalde dusjer for en brå oppvåkning. Andre er opptatt av å ha på seg den samme grå lykke-tskjorta, og mediterer i 20 minutter hver dag.
For enkelte handler det kanskje om å finne den perfekte oppskriften som kan gjøre en til verdens rikeste, mens andre bare prøver å finne gode rutiner som gjør at man kan føle seg bra i en hektisk hverdag.
Lars-Martin Berglund, daglig leder i Oslo-selskapet Grin, er blant dem som ble bitt av den såkalte «bade-basillen» for noen år tilbake.
Siden har han rett som det er, året rundt uansett vær, tatt en morgendukkert før han setter i gang den travle hverdagen som gründer og tobarnsfar.
– Man får mer energi, ro og glede til å begi seg løs på dagens oppgaver, poengterer Grin-gründeren.
Når Shifter treffer ham i forbindelse med spalten «Gründerhobbyene», har han tatt med både håndkle og badebukse for å ta en rask dypp i Akerselva, før han må løpe av gårde til diverse møter.
LES OGSÅ: Hobbydronninga Ulrikke Lien: – Er bare fem hverdager i uka
LES OGSÅ: Tech-gründerens grønne oase på Hvaler: – Folk synes vi er helt gærne
– Hverdagsluksus
Det har lenge vært snakk om fordelene med å starte dagen med enten isbading eller en iskald dusj.
Berglund selv har alltid vært glad i å ta et forfriskende bad, men begynte med bading året rundt først da han var i pappapermisjon med sønnen.
Som mange kanskje kan kjenne seg igjen i, innebar det nemlig mange trøtte morgener der han trengte noe å fylle tiden med.
– Om jeg var litt groggy, trengte å kvikke meg litt opp og å komme meg ut av leiligheten, tok jeg gjerne med guttungen ut på bading. Etter det dro jeg ofte på trening, og var tilbake omtrent på samme tid som da alle andre sto opp. På den måten kom vi i gang med dagen, forteller han.
I tillegg til bading, spiller Berglund hockey og driver med jakt på fritiden. Han er også, som vi skal komme tilbake til, vara for bydelsutvalget i Nordre Aker Venstre.
På grunn av den gode gamle «hverdagsklemma» er det imidlertid ikke alltid tid til å drive med så mye annet utenfor jobben. Morgenbadet har derfor blitt til en hverdagsluksus han prøver å unne seg så ofte han kan, også nå som han er tilbake for fullt i Grin.
– Om vinteren liker jeg også å kombinere det med badstue, forteller Berglund.
Nå om sommeren blir det naturlig nok mye bading ellers også. Av og til blir hele familien med:
– Kona og barna er også veldig glade i å bade. Det handler mye om at det gjør det lettere å skru på en slags feriefølelse.
– Samfunnsplikt
Å være politiker og nestleder i Nordre Aker Venstre i Oslo, er trolig en noe mer anstrengende sideaktivitet.
Selv om Berglund gjerne skulle engasjert seg mer enn det han får tid til, har han klare grunner for hvorfor han ser litt på det som en «samfunnsplikt»:
– Vi står overfor en del utfordringer i dag som jeg ikke opplever vi klarer å ta tak i politisk. Det er mange ting som skjer internasjonalt, men i Norge kan jeg ikke se vi klarer å skape de nye næringsinntektene for å opprettholde den modellen vi har.
Som gründer i Grin, som har utviklet smarte retursystemer for å sikre gjenbruk og resirkulering, er han naturlig nok opptatt av bærekraft – noe som er en av grunnene til at han har engasjert seg politisk.
– Mange av de største næringene i Norge er råvarebasert, men vi kan ikke belage oss på det i fremtiden. Norge er egentlig et teknologitungt land så vi må i større grad finne gode løsninger som innebærer innovasjon, poengterer han.
Gjennom interessene hans kan man muligens også forstå at det er viktig for han å ta vare på naturen for kommende generasjoner.
– Klimamessig klarer vi ikke å ta de takene vi trenger for fremtiden. Det er en dårlig investering overfor barna våre og barna deres igjen. Så det handler om å være med på å finne ut av hvordan vi kan gjøre det bedre for fremtidige generasjoner.