Politikk

Gründer vurderer å flytte til Sveits tre år etter oppstart: – Vi er mange i samme situasjon

Consigli-gründer Janne Aas-Jakobsen tror flere gründere i vekstselskaper i likhet med henne, kan bli nødt til å vurdere å flytte fra Norge om dagens næringspolitikk opprettholdes. 

Janne Aas-Jakobsen
Publisert Sist oppdatert

– Næringspolitikken og skattesystemet i Norge er rigget for gammel industri og etablerte bedrifter, og ikke nyskapende scaleups, sier Consigli-gründer Janne Aas-Jakobsen

Da de borgerlige partiene Høyre, Frp, Venstre og Krf tirsdag holdt et møte for å få innspill til partienes næringslivspolitikk, kom hun og flere andre norske gründere med det samme budskapet.

Aas-Jakobsen vurderer å flytte til Sveits på grunn av formueskatten, stoppe skalering av selskapet i Norge og heller fortsette med å bygge selskapet i England, der hun mener det er bedre vilkår for vekstselskaper.

– Ikke rik

Formueskatten i Norge, som det er snakk om, regnes nemlig ut fra nettoformuen til den enkelte, som blant annet inkluderer aksjeeiendeler og driftsmidler. 

For Aas-Jakobsen sin del, som eier store deler av Consigli, vil det bety at hennes formuesverdi øker dersom selskapet henter penger til for eksempel å dekke lønn til de ansatte. 

Det gjør at Aas-Jakobsen må bruke store summer av egen lomme til å nedbetale sin personlige formusesskatt, uten at hun selv har fått mer penger på egen konto. 

– Jeg er ikke rik. Det kan ikke være dette formueskatten er ment for. Det er ikke snakk om formue, men penger som har blitt hentet inn for å dekke lønn, sier hun.

Bidrar med arbeidsplasser

Fra før har flere andre gründere kommet med kritikk til dagens skattepolitikk og formueskatten, deriblant Merete Nygaard i Lexolve og kryptogründer Fredrik Haga

Aas-Jakobsen understreker også at hun bare er et av mange eksempler på gründere som sliter med å dekke skatteutgiftene, fordi de bygger selskap som må hente penger i vekstfasen.

Hun påpeker videre at avhengigheten av kapital i vekstfasen nettopp er det som skiller mellom vekstbedrifter som utvikler teknologi og AI, fra de tradisjonelle bedriftene. 

I fjor omsatte Consigli for 6,7 millioner kroner og leverte et resultat før skatt på minus 10 millioner kroner.

– Det er synd om bedrifter må bygges andre steder enn i Norge. Vi vil jo gjerne bo her, og ønsker å være en del av og bidra til felleskapet, sier hun og legger til: 

– Det er ikke det at vi ikke skal bidra, og vårt bidrag er å skaffe arbeidsplasser og betale godt med skatt når vi får inntekter og skatteevne.

Det er dog også motstemmer i gründermiljøet. Oda-gründer Karl Munthe-Kaas har ytret sin bekymring for hva som vil skje dersom formuesskatten avvikles.

Skatterabatt og kompetanse

Consigli har hentet tilsammen 41 millioner kroner i kapital fra investorer siden oppstarten høsten 2020. 

Aas-Jakobsen trekker frem flere eksempler på hvorfor England er bedre for å drive selskapet. 

– UK har en eksklusiv strategi for hvordan de skal bli ledende innenfor AI og teknologi, sier hun. 

Blant annet trekker hun frem skatterabatten investorer får på investeringer som blir gjort i en tidlig fase, og at det er mye enklere å få arbeidstillatelse i landet. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.