Serie om Engleinvestorer del 2

Saftige millionutbytter for suksessgründerne i Dune Analytics og Tibber

Kjente gründere blant de mesteiende 125 engleinvestorene i Shifters kartlegging. Her investorene på plass 70 til 27. En av dem er Murshid Ali som snart er tilbake i investeringsmodus igjen.

Tibber- gründer Edgeir Vårdal Aksnes og Dune Analytics-gründer Fredrik Haga.
Publisert Sist oppdatert

Shifter har kartlagt verdiene til 125 engleinvestorer. I illustrasjonen under kan du se investorene på plassene 70 til 27 rangert etter totale eiendeler.

I denne gruppen, som i den forrige, er det en del gründere som også investerer aktivt i startups. 

Gründere tok millionutbytter

Gründer i Dune Analytics Fredrik Haga har også investert i andre startups. Han
 fikk et resultat før skatt på 24,7 millioner kroner i holdingselskapet sitt Tøyen Hodling i fjor. 

Det fremgår ikke av regnskapet hvor inntekten stammer fra, utover at det er «annen finansinntekt». Opphavet til beløpet kan kan dermed være salg av aksjer eller andre verdier, som for eksempel kryptovaluta. 

Resultat før skatt økte med 25,6 millioner i holdingselskapet til medgründer Mats Julian Olsen. Begge de to gründerne har ført store deler av finansinntektene som kontanter på balansen. 

Mens Haga tok et utbytte på 3,9 millioner kroner, tok Julian Olsen ut 6 millioner kroner.

Fredrik Haga har vært kritisk til norsk formuesskatt og varslet utflytting til Sveits etter at selskapet hans Dune Analytics hentet 600 millioner kroner og satte ham i posisjon til å måtte betale rundt en million kroner i formuesskatt. Og dersom Dune Analytics blir børsnotert, vil formuesskatten til Hage kunne øke dramatisk på grunn av forskjellene i beskatning på unoterte og noterte aksjer. 

Dune Analtytics fikk et resultat i fjor på minus 96 millioner i driftsinntekter og pluss på bunnlinjen (før skatt) på 8 millioner, løftet av store finansinntekter.

17 millioner til Tibber-gründeren

En annen supergründer som så et kraftig hopp i inntektene i holdingselskapet sitt, var Tibbers Edgeir Vårdal Aksnes

I Spacetimes Ventures, hvor han oppbevarer Tibber-aksjene, ble det ført en finansinntekt på 27,1 millioner kroner i 2022. Det løftet egenkapitalen i selskapet til 41 millioner og gjorde det mulig for Aksnes å ta ut 17,3 millioner kroner i tilleggsutbytte.

Aksnes er investor i blant annet læringsspillet Eduplaytion og robotselskapet Rocketfarm.

– Handler om å komme seg igjennom tøff periode

Wanda-gründer Mathias Haddal Hovet fikk et positivt resultat på 11 millioner i sitt holdingselskap. Hovet er fortsatt aktiv som engleinvesteringer utover jobben i Wanda.

– Å være engleinvestor på siden nå for tiden handler stort sett om det samme som for de fleste bedrifter. Det handler om å komme seg igjennom en tøff periode for veldig mange, sier han. 

Hovet forsøker å bidra med sparring på de områdene han kan noe om. 

– Jeg forsøker å hjelpe kollektivene i selskapene med å fokusere, slik at man kommer styrket ut på andre siden. Det er langt færre investeringer over hele fjøla, så fokuset mitt er å være en god støttespiller, både i medgang og motgang. Det er merkbart at flere av selskapene nå spør investorkollektivet oftere om bidrag, noe jeg tror er veldig sunt for begge parter. Å ha et bevisst forhold til utfordringene til selskapene man investerer i er skjerpende og lærerikt i en helt annen grad enn eposter med kun highlights.

– Det er ikke naturlig at alle selskaper skal klare seg, så det er utrolig viktig å klappe og takke de som har gitt alt, men kanskje ikke fikk det til også. Man bør være bevisst på at engleinvesteringer er veldig risikibalt og de fleste som gjør det, vet hva man går inn i. Derfor skal man hjelpe grundere bevare en følelse av at kanskje neste prosjekt kanskje lykkes.

Rolig år for Oda-gründere

Helt så bra gikk det ikke for Oda-gründerne Karl Munthe-Kaas og Vegard Aakre Vik

Mens de to kunne notere seg resultater før skatt på henholdsvis 25 og 30 millioner kroner i 2021, rapporterte Munthe-Kaas et tap på en million i 2022, mens Aakre Vik hadde 3,4 millioner i pluss. 

I regnskapet sitt klargjør Munthe-Kaas at det er snakk om en verdireduksjon av markedsbaserte finansielle omløpsmidler. Munthe-Kaas eide ved utgangen av året aksjer i Nyby, Startuplab, Vicotee og Axan Ventures i tillegg til en del mer. 

Verdijusteringen påvirket i liten grad egenkapital i holdingselskapet som fortsatt hadde mer enn rom for et utbytte på 5,5 millioner kroner. 

Vegard Aakre Vik er blant annet investert i Cardboard som gjør det enklere for bedrifter å styre kortbruken, fintechen Two og sensorselskapet Vicotee som måler innemiljø.

Tok gevinst i nettbutikk

Andre engleinvestorer som kan vise til positive finansinnteker er Alexander Woxen som har bakgrunn som mangeårig leder av Startuplab og Huddly-sjef i en periode. I fjor fikk selskapet hans et positivt resultat på 6,8 millioner kroner. 

Enda bedre gikk det for retail-ekspert Stian Moldvær Larsen. Selskapet hans kunne innkassere 37 millioner etter nedsalg i Fjellsport. Moldvær Larsen er en del av teamet i Ignite Capital som har skumle planer om å kjøpe opp nettbutikker fremover. 

Marius Plejdrup Rønningen lånte en million kroner for å investere i Easee og har vært eier og styremedlem der siden starten. I 2022 kunne selskapet han, som også har investert i Tings (tidligere Newcycle) sykkerstartupen Whee! og Windspider, et pluss på 37,5 millioner kroner. 

Resultatet fra 2022 stammer fra første deloppgjør for salg av Metrisk og Montek AS som han etablerte og har har vært eneeier i siden 2015. Disse ble solgt samlet til en tysk aktør for rundt 60 millioner i 2022. 

Noen startups har måtte legge ned

Seriegründer, forfatter og opp til nylig hyperaktiv engleinvestor Murshid Ali har lenge varslet at han har blitt nødt til å pause investeringene sine, blant annet på grunn av likviditetsutfordringer. Hans Berker Group, oppkalt etter en tidligere lærer i sosiologi, fikk et negativt resultat før skatt på 25,5 millioner kroner. 

– Jeg har hatt en god del av verdiene i aksjer, både likvide og lite likvide og der har mye har opplevd kursnedgang, og noen startups har måttet legge ned, sier han.

 – Det har gjort at likviditeten har vært dårlig, og jeg har investert mye mindre i 2023 enn året før. Men slik er det jo.

– Når likviditeten kommer tilbake, kanskje i 2024, så blir det å investere igjen.

For ordens skyld: Schibsted er majoritetseier i Shifter og en av de største eierne i Tibber.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.