Gründeren ble ordfører, så angrep viruset kundegrunnlaget til både bygda og businessen
Pandemien ble en dobbel utfordring for Pål Rørby, gründer i Hidden og ordfører i Hemsedal.
Det var en gang, for ikke så lenge siden, en gründer ved navn Pål Rørby. Han og kompanjong Øyvind Steensen hadde en idé om å gi nytt liv til gammel folketro gjennom AR (augmented reality).
Etter en lang og tøff ferd gjennom pitchekonkurranser, på jakt etter investomillioner, var selskapet Hidden utpå høsten 2019 klar for neste kapittel. Den eventyrlystne duoen fra øvre Hallingdal hadde blikket festet på det store utlandet.
Eventyret stoppet opp
Slik kunne gründereventyret fortsatt for Pål Rørby, men så skulle det altså ha seg slik at Rørby også var interessert i politikk, og ble valgt til ordfører i ski- og hyttebygda Hemsedal. Det gjorde at Senterparti-politikeren gikk fra rollen som daglig leder til styremedlem i Hidden.
– Vi hadde forsåvidt rigga oss for å ta Hidden til neste nivå, selv uten meg, forteller Rørby.
– Samtidig var det noen av investorene og folk på vei inn i selskapet, som ble noe skeptisk, siden jeg hadde vært ansiktet utad.
Likevel gikk vinteren sin gang. Men da våren nærmet seg, meldte en ny trussel seg - for den nyslåtte ordføreren, for oppstartsbedriften Hidden, og den øvrige befolkningen.
Krise for bygd og business
Koronaviruset rammet reiselivet hardest; det både Hidden og Hemsedal var aller mest avhengig av. Hidden løfter frem lokalhistorie, naturvitenskap, eventyr og sagn i det området en befinner seg i, og vekker historiene til live gjennom AR, mens Hemsedal er vinterdestinasjon nummer én for tusenvis av nordmenn og utlendinger. Rørby satt krisestab i både kommune og bedrift.
– Da jeg ble borte, var det en viss skepsis - og det ble forsterka i februar-mars. Pengestrømmene opphørte, forteller Rørby, som så selskapet han var så glad i slite.
Rørby måtte rykke ut i nasjonale medier og be statsministeren om et hytteforbud. Det var ingen tid til overs til selskapet han hadde bygget.
– Hidden var på sparebluss. Det var bare snakk om å betale regningene til Amazon Web Services og overleve, sier Rørby.
Den jobben falt på medgründer Steensen, som nå var daglig leder i Hidden.
– Jeg måtte koble meg helt fra, noe som satt han i en vanskelig situasjon. Han har håndtert mye alene, og har jobba seg gjennom en tøff periode med lite lønn og mange våkenetter, forteller ordføreren.
Gründerordføreren
I kommunen til Rørby økte arbeidsledigheten til nye rekordnivåer, hotellene måtte stenge, og handelen led under nasjonale råd om å unngå reising.
– Beskrivelsen av å bli kasta ut på dypt vann for å lære seg å svømme, kunne ikke vært mer treffende i den situasjonen, mener Rørby.
I de tyngste periodene fikk den ferske ordføreren god bruk for erfaringene han gjorde seg som gründer.
– Å være ordfører sies å være en ensom jobb. Det kan gründertilværelsen være også, sier Rørby.
– Du har ingen arbeidstid, ingen ferier, ingen feriepenger. Stillingen som ordfører er et verv med månedlig godtgjørelse. Heldigvis er det godt betalt, sammenlignet med å være gründer, presiserer han.
– Og så må jeg si at gründerreisen har forberedt meg på en del ting, som selvstendighet og det å være trygg i media. Når man blir ordfører, går man over natta fra å være privatperson til å ha alle øyne i kommunen på deg, hele tiden. Da trakk jeg på erfaringene jeg hadde fra gründerlivet, der det har vært mye pitching fra scener. Det ga veldig god trening på å tenke fort og snakke sakte, sier Rørby.
En ny vår for gründereventyret
Nå ser Rørby en ende på elendigheten, og en fremtid med store muligheter både for Hidden og Hemsedal.
Selv om det fortsatt er strenge smitteverntiltak landet over, melder ordføreren om besøk tilnærmet normalen fra hyttefolket. Det betyr 12 ganger befolkningen i bygda.
Dessuten har langt flere fått øynene opp for ferie i eget land under pandemien, tror han. Flere av kundene Hidden henvender seg til, er av samme oppfatning. Selskapet er i dialog med en rekke nye og potensielle kunder, og har blant annet satt i gang et langsiktig prosjekt sammen med Gudbrandsdalsmuseet, forteller medgründer Steensen.
Hidden har også inngått et samarbeid med TekLab, et akademisk nettverk for medieforskning ved Universitetet i Bergen, som inkluderer flere universiteter og høyskoler i Norge, samt Florida State University.
– Korona var en fartshump, sier Steensen, som mener selskapets visjon passer godt inn i tiden vi nå går inn i.
– I medielandskapet nå, kan du si at Internett er litt tilfeldig, med mye scrolling på ulike vegger. Men i fremtiden blir konteksten av hvor du er, mye viktigere. Hidden er en kvalitetssikret presentasjon av hva et område har å by på, forklarer han.
Nå går selskapet snart i gang med en ny emisjon, sannsynligvis via folkefinansiering.
– Vi fikk noen utfordringer i starten av pandemien, men det har likevel rullet videre, sannsynligvis bare litt saktere. Nå ruller snøballen mye fortere, sier han.
Ønsker seg tilbake
Den tilsynelatende gjenoppdagingen av hjemlandet som ferieland, vil gagne både bygda og businessen, tror Rørby.
– Det ligger enormt mye skjulte skatter og kultur i alle land. En del har dessverre blitt borte, i stor grad, men vi vil ta vare på og tilgjengeliggjøre det som er igjen. Nå ser det ut til at vi har overlevd en veldig vanskelig krise, som traff oss da vi skulle skalere opp. Vi fikk en ordentlig trøkk midt i fleisen, men brakk ikke ryggen. Nå tror jeg vi kommer styrket ut av krisen, og at oppdagelsesreiser i naturen blir enda mer populært, sier han.
– Hva gjør du når du er ute av politikken?
– Hvis jeg ikke stiller til valg igjen, eller om vi taper valget, da ønsker jeg meg tilbake til Hidden så raskt som overhodet mulig.
Pandemien er forhåpentligvis over, men gründereventyret lever altså videre.