investor
Gründeren sikret seg aksjer i Europas heteste fintech. Nå tror han disse startupene vil lykkes
Kristoffer Lande har samlet 20 selskaper i porteføljen og jakter flere, men nå er han opptatt av å balansere entusiasme med realisme.
– Det er utvilsomt en utfordrende tid for mange, sier Kristoffer Lande, gründeren bak Gobi, også tidligere omtalt som en ung engleinvestor gjennom K94L Holding.
Han snakker om dagens kapitalmarked og egen investeringsvilje, som også tidligfase-investorene Thomas Falck og Christoffer Herheim nylig har gjort.
I porteføljen hans står norske oppstartsselskaper som Palett og Alba, i tillegg til britiske Revolut. Lande tjente også penger på fjorårets salg av Fly Chicken, som han var med å stifte, men har samtidig tapt på investeringer i Kalera og konkursrammede Mano Pizza.
– Jeg har forsøkt å ikke gå all in på en spesifikk sektor, og heller ikke et spesifikt selskap i en sektor. Man vet allerede når man investerer at ikke alle selskapene vil overleve, så det å ha en diversifisert portefølje tror jeg har vært utslagsgivende, sier Lande.
Revolut-aksjene kjøpte han i 2015.
– På den tiden har de gått fra et par millioner brukere til nesten 40 millioner brukere nå i år, og de opplever en voldsom utvikling av selskapsverdien, sier Lande og legger til:
– Men det har blitt så stort at man ikke får muligheten til å sitte så tett på, så der er det bare å vente på oppdateringer fra selskapet som alle andre.
Timingen på øvrige investeringer og påfølgende exits, har også vært god, forteller han.
– Jeg har derfor fått mulighet til å bli med på flere spennende runder, og spesielt spennende er det jo når ting er tøft. Jeg opplever at det er mange gode muligheter.
Lande viser til «litt mer nøkterne» verdsettelser og bedre kvalitet i dagens klima.
Selskaper som gjør det greit i et tøft marked, har også den mest spennende veksten foran seg, i motsetning til høyt prisede selskaper i et marked der «alt» går bra, mener Lande.
– De selskapene som starter opp nå, og som klarer seg gjennom både dagens kapitalmarked og politiske situasjon, har allerede vist en stå-på-vilje, robusthet og naivitet som jeg mener er avgjørende for å lykkes, sier han - og nevner et ytterligere argument:
– Det at det er tøffere tider gjør gjerne at selskapene må finne en måte å være levedyktig på langt tidligere, da det ikke er like lett å holdes «kunstig i live».
– Krisene varer gjerne lengre enn man tror
Lande er på utkikk etter nye investeringer, men har det ikke travelt.
– Med dagens renter og det sterke fokuset på å få inflasjonen ned, tror jeg ikke cash er det farligste å sitte på. Det gjør at man kan være tålmodig og selektiv, sier han.
Det passer også godt med egen investeringsfilosofi, forteller Lande.
– Når jeg først går inn, er jeg gjerne aktiv og forsøker å hjelpe selskapene der jeg kan. Det kan jo tenkes vi har vært gjennom noe i Gobi som kan forenkle veien for andre selskaper.
Foruten utfordringer i et spenn fra aksjonæravtaler til opp- og nedskalering av selskapet, handler det ifølge gründeren om å navigere i krevende tider.
– Både pandemi og endringer i kapitalmarkedet har bydd på hvert sitt sett med unike utfordringer, og neste krise er nok like ulik som de foregående. Heldigvis ser man noen gjentakende likheter som gjør at man kan treffe enda litt bedre neste gang, sier han.
– Hvilke likheter?
– Krisene varer gjerne lengre enn man tror, så det å utsette vanskelige beslutninger fordi man håper at ting går over, kan være skummelt. Da blir bare beslutningene enda vanskeligere, og utfallet enda verre.
– Det handler om å om å balansere entusiasme med realisme
Mye står seg, men Lande har likevel justert investeringsstrategien i takt med tidene, forteller han.
– Jeg møter mange flere selskaper, og jeg har mye strengere kriterier nå enn tidligere.
– Som for eksempel?
– Tidligere var jeg kanskje litt mer optimistisk og villig til å satse på selskaper med spennende ideer, selv om de manglet en solid plan for hvordan de skulle nå markedet.
– Jeg har lært at en god idé alene ikke er nok. Det må være klare mål, gjennomføringskraft og en forståelse av markedet. Nå legger jeg mye mer vekt på at teamet har komplementære ferdigheter, en realistisk forretningsmodell og konkrete planer for å vokse. Det handler om å om å balansere entusiasme med realisme.
Lande vil likevel understreke:
– Jeg syns det er viktig å ikke bli for streng, da. Det er viktig å ha det litt gøy også. Da må det også være noen litt spenstige ideer i porteføljen.
– Hva er fremdeles spesielt viktig for deg?
– God dialog underveis i møte med gründerne. Først og fremst for å lære mer om dem og hva de tenker. Det er spesielt positivt om de er lyttende og nysgjerrige i samtalen, noe jeg tror er utslagsgivende for å lykkes, sier Lande og utdyper:
– Har du allerede «funnet ut av det», har det en tendens til å være mer krevende å ta til seg læringen underveis i reisen, noe som kan bremse utviklingen eller i verste fall ta selskapet i feil retning, sier han og legger til:
– Mye av det jeg har investert i har endret seg veldig underveis, og stort sett alltid i en positiv retning.