finansiering

Gründerne så at kundene ville kutte utslipp, ikke bare kostnader: Nå sikrer de 50 millioner kroner

Sigbjørn Nome og Børge Langedal i Ignite gjorde store endringer i tjenesten, for å møte kundenes tørst etter å bli bærekraftige. Det ga turbovekst i for innkjøpsverktøyet og en stor investeringsrunde i et tørt kapitalmarked.

Gründerne Børge Langedal (f.v) og Sigbjørn Nome har fått med seg Lars Jørgen Loktu og Grieg Kapial på laget.

Det er Grieg Kapital som nå kommer inn som ny storinvestor i Ignite Procurement, og også tar ledelsen i runden. I tillegg følger eksisterende eiere opp, slik at totalen blir på 50 millioner kroner. Dette kommer i tillegg til de 70 millioner kronene fra fjorårets «serie a»-runde. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

I månedene som har ledet opp til det som er en av de større rundene blant norske oppstartsselskaper i år, har det blitt jobbet intenst med videreutvikling og «rebranding» under radaren. Selskapet som startet som et digitalt verktøy for smartere innkjøp, har utvidet oppdraget kraftig.

– Vi ser at innkjøp er i endring. Det er ikke lenge nok å fokusere på kostnader alene, sier administrerende direktør og medgründer Sigbjørn Nome i Ignite Procurement om bakgrunnen for endringene. Verktøyet forteller fortsatt om kroner og øre, men nå også hvordan innkjøpene påvirker klima, menneskerettigheter, anstendige arbeidsforhold, og flere andre samfunnsforhold. 

Tsunami av regulering

Arbeidet ser ut til å ha betalt seg. De siste 12 månedene har vekstselskapet firedoblet kundemassen. 

– Vi har begynt å jobbe med denne utvidelsen for en stund tilbake, men først i år har vi fått et gjennombrudd, sier Nome.

Shifter har tidligere skrevet en rekke artikler om hvordan selskaper må rapportere inn bærekraft i henhold til det som kalles taksonomien fra EU. I tillegg sikrer den nye Åpenhetsloven allmennheten tilgang på informasjon om virksomhetens forhold til menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Gründerne mener de mange nye EU-kravene vil drive veksten fremover.

– Selskaper kommer til å møte en tsunami av reguleringer rundt leverandørkjeden. Det er ikke lenger tilstrekkelig å se på sitt eget selskap isolert, men nå må du også ta ansvar for hvordan du bruker din innkjøpsmakt. Dine leverandører, er nå også ditt ansvar, sier CRO og medgründer Børge Langedal.

Røde og gule flagg

Sigbjørn Nome mener de nå har den ledende CO2-modulen på markedet. På kundelisten er ledende virksomheter som Aibel, Hurtigruten og Veidekke. 

Klimabiten i verktøyet er viktig, men Ignite bruker data fra en rekke kilder for å identifisere annen risiko blant leverandørene. Dersom noe ikke er som det bør være hos en leverandør, gir systemet beskjed om dette med røde eller gule flagg. Dette kan for eksempel være dersom det er risiko for brudd på menneskerettigheter eller at innkjøpet er i strid med internasjonale sanksjoner. 

– På sikt vil det bli like vanlig å rapportere på disse punktene som for kostnader, selv om det er en reise før man kommer helt dit, sier Nome.

Intet investor-knep

Ignite har ifølge Nome en fordel i den internasjonale konkurransen, siden Norge har ligget noe foran resten av Europa i arbeidet med bærekraftige verdikjeder, og enda lenger foran USA. 

– Kundene krever en bærekraftig verdikjede, samtidig som reguleringene pusher det. Selskaper slipper ikke lenger unna med bare å ta ansvar for det som foregår i eget selskap, sier Nome.

Han understreker at de ikke er blant de som har klistret «bærekraft» på tjenesten for å lokke til seg investorer.

– Vi tror dette er den riktige måten å drive innkjøp, og det er det kundene vil ha. Vi gjør ikke dette for å være attraktive for investorene, den kapitalen kunne vi fått uansett.

Investorenes begrunnelse

Det skal imidlertid nevnes at kontakten med nevnte Grieg, som nå leder investeringsrunden, skjedde på et arrangement om bærekraftsrapportering, med samarbeidspartner Celsia.

Grieg mener verdiforslaget til Ignite passer godt inn med deres investeringsstrategi. Investoren mener at den nye produktpakken som går på tvers av sektorer og landegrenser, gir et godt grunnlag for å fortsette det de ser på som en imponerende vekst de siste årene.

– Optimalisering av innkjøp og smidig håndtering av reguleringer blir viktig for aktører i alle bransjer framover. Vi ser virkelig fram til å være med på den videre utviklingen og bidra til å realisere potensialet i selskapet. Med en solid eierbase, ambisiøse gründere og et sterkt team rigget for vekst, er vår vurdering at selskapet har alle muligheter til å bli verdensledende innenfor sine områder, sier investeringsansvarlig Lars Jørgen Loktu i Grieg Kapital.