TRANSAKSJONER

Gründerne satser i et marked som har fått bråstopp, men PE-topp er blant investorene som har latt seg lokke

Etter en avbrutt kapitalinnhenting i fjor, er nye eiere nå på plass i startupen Enve, som går løs på et gigantmarked.

Enve-teamet f.v.: Geir-Åsmund Haugland, Tobias Eliassen, Sander Haukdal Larsen, Elin Funnemark, Anders Heftøy Carlsen, Mathieu Daussin, og Erlend Sorknes.
Publisert Sist oppdatert

I utgangspunktet skulle oppstartsselskapet Enve lage et forvaltnings- og rapporteringsverktøy for eiendomssyndikat.

I fjor fortalte gründer Sander Haukdal Larsen til Shifter at deres første kapitalinnhenting nesten var i mål, da de trakk i nødbremsen for å kna enda mer på ideen. Nå er han og medgründer Geir-Åsmund Haugland, som startet selskapet rett fra skolebenken på NTNUs entreprenørskole, imidlertid straks klar for å gå ut i markedet med et komplett arbeidsverktøy for transaksjoner - som i første omgang spesialiser seg på næringseiendom.

– Vi skal forenkle alle delprosessene i transaksjonen, sier Larsen nå.

I den sammenheng har duoen igjen vært på kapitaljakt, og skutt blink.

Sander Haukdal Larsen er daglig leder og medgründer i Enve.

Hentet mer enn planlagt

Totalt syv investorer har nå skutt inn 4,65 millioner kroner i konseptet. Pengene skal utbetales i to transjer, og kapitalutvidelsen er gjort med en såkalt SLIP, som i praksis utsetter verdsettelsen av selskapet.

De største investorene er MTI Vekst og Gnist Capital. Førstnevnte har blant annet investert i Parqio tidligere, mens sistnevnte er et rendyrket «trønderfond» som benytter seg av en slags grasrotandel.

– Opprinnelig skulle vi hente tre millioner kroner, så det er veldig kult å se at selskapet skaper såpass stor interesse at vi har hentet over 50 prosent mer enn det opprinnelige beløpet, sier Larsen.

Pengene skal ifølge gründeren, sammen med et par tilskudd selskapet har sett seg ut, holde et godt stykke inn i 2025, med «beskjedne salgsinntekter».

Investor skalerte hovedkonkurrenten

Flere engleinvestorer står også på lista. Den kanskje mest profilerte er Krister Eriksen, som investerer gjennom Sher AS. Han er finansdirektør i PE-fondet Herkules, men investerer privat.

Eriksen var blant annet sentral da nevnte Herkules kjøpte oppstartsselskapet Admincontrol for 180 millioner kroner i 2015, og solgte det videre til Visma for omkring 400 millioner kroner to år senere. Enve definerer i dag Admincontrol som sin tydeligste konkurrent.

– Eriksen er en svært verdifull ressurs for selskapet da han har vært med å bygge opp et lignende selskap tidligere, og han vet hva som skal til for å nå våre ambisjoner, sier Larsen.

Andre kjente navn i oppstartsmiljøet står også på investorlista, deriblant Krister Koen (CPO i Unloc) og Joakim Dahlen (Finance Manager i Dignio), samt Notar-gründer Morten Andersen og Tesla-leder Morten Falch Sortland.

– Er investorene noen av de samme som dere måtte avlyse med i fjor?

– Nei. Siden den gang har vi funnet en ny gruppe investorer som svarer ut behovene våre tydeligere. Vi stilte både nettverkskrav og kompetansekrav, som denne gruppen oppfyller.

– Hvordan opplevde dere kapitalmarkedet i 2023 sammenlignet med 2021?

– Kapitalinnhentingen hadde nok gått smidigere i 2021, på grunn av det jeg vil karakterisere som et vesentlig skifte mellom tilbud og etterspørsel. Et tips til alle som skal hente penger fremover er å sette av mer tid enn man først tror. En del investorer jobber nå kun med oppfølging, og lite med nye investeringer. Investorene er nok også mer skeptiske til prisingen av oppstartsselskaper enn i 2021. Da var det startupens marked, om man bare brukte riktige buzzord.

Tunge kunder klare

Produktet til Enve, som dreier seg om såkalte datarom - det vil si skreddersydde løsninger for å støtte opp under due diligence-prosesser, og en del ekstra funksjonalitet, skal lanseres for fullt i september. 

Allerede er flere betalende kunder i gang med å bruke det.

– Vi har hatt en tydelig filosofi om å jobbe veldig brukersentrert. Det har vært viktig å ha med aktører som bruker datarom hyppig i pilotprosjektene, slik at vi kan bygge funksjonalitet som svarer ut deres eksisterende og kommende behov, sier Larsen.

Blant de betalende kundene er DNB Næringsmegling og Eiendomsmegler1, og ifølge Larsen står både advokater, næringsmeglere og strategiske rådgivere klare for å ta løsningen i bruk i september.

Bråstopp i markedet

Produktet kan tilpasses ulik bruk, for eksempel fusjoner og overtakelser (M&A), men hovedsegmentet ENVE retter seg mot i første omgang er næringseiendom.

Dette markedet er sensitivt for makroøkonomiske forhold, og har som følge av rentegalopp og høy inflasjon fått en bråstopp. Denne uken skrev Finansavisen at transaksjonsvolumet i det norske markedet har falt med hele 64 prosent første halvår sammenlignet med fjoråret

– Lite bytter hender når renter går opp og priser ned. På selskapssiden har vi gode planer, men de største bekymringene er de markedsmessige faktorene som vi ikke kan kontrollere. Vi er optimistiske og tror det tar seg opp igjen før vinteren, sier Larsen.

Uansett utvikling, mener han at Enve er godt forberedt.

– Enhver klok økonom ville satt opp ulike scenarier for utviklingen fremover. Det har vi gjort, for vår egen og investorenes del. Vi har en klar plan om hvor vi skal, og nå handler det om å bygge et godt nok renommé til at enda flere gir oss sjansen til å bevise vårt verdiforslag.

Skyhøye mål

Målsettingen for året er ifølge Enve-gründeren at produktet skal være ferdig utviklet med unik funksjonalitet, som gjør at de tydelig kan si at de er markedsledende i sitt segment.

– Det inkluderer dokumentsammenligning, automatisert due diligence-rapportering og onboarding, multikjøpertransaksjoner - og overordnet forenkling. Det er skyhøye mål, men vi liker å jobbe med kniven på strupen. 

– Hva skal til for at dere skal være fornøyd når året er omme? 

– Det som gjør oss ordentlig fornøyd, er at vi har kunder på plass som opplever en vesentlig effektivisering av sin arbeidshverdag ved bruk av vårt verktøy.

– Hvor er dere om fem år?

– Da er vi ledende i det europeiske transaksjonsmarkedet. Målet er å gå internasjonalt, først Europa, så Asia og Amerika etter hvert. Det vet vi at vi kan få til ved å jobbe tett med våre kunder.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.