bygg
For to år siden satt Kvist-gründerne på skolebenken - nå investerer Norges største bank millioner
Selskapet som hjelper byggebransjen å bli miljøvennlig, prises til 80 millioner kroner, og har fått sin første kunde utenfor landets grenser.
– Da vi startet Kvist, visste vi ikke hvor det skulle gå. Vi tok opp PCen og ringte rundt i bransjen, så ballet det på seg. Hvis noen hadde fortalt oss at vi skulle være der vi nå er, ville det vært helt sinnssykt, sier gründer Fabian Utigard.
Det er blitt stadig vanskeligere å forestille seg at det bare er et par år siden han og medgründer Mathias Berentzen satt på forelesningssalen på NTNU. Det som begynte som en student-startup har på kort tid gått fra «veslevoksen» til «voksen» - med sin plattform for miljøsertifisering av bygg og eiendom. Når Kvist nå midt i de røffeste tidene i nyere norsk gründerhistorie henter 17 millioner kroner der blant andre investeringsarmen til Norges største bank går inn, er studenttiden for alvor over.
Verdi: 80 millioner
Løsningen til Kvist forenkler både planlegging, gjennomføring og forvaltning av miljøsertifikater, og gir innsikt i hvilke tiltak som gir verdi til byggene. Den reduserer også risikoen for å gjøre kostbare og klimafiendtlige feil i byggene.
Kvist hentet på tampen av 2021 en investeringsrunde, der Alliance Venture ledet an med tre millioner kroner, I tillegg gikk Startuplabs Founders Fund og Vater inn med henholdsvis to millioner og en halv million - til en prising på nærmere 30 millioner kroner etter penger.
Det var Finansavisen som først meldte om nyheten i sin papirutgave. Denne gangen er verdivurderingen økt til 80 millioner kroner etter penger. DNB Ventures og Arkwright X leder an i runden. I tillegg investerer selskapets største kunde, Stor-Oslo EIendom. De har også fått med seg at flere engleinvestorer tilknyttet bygg og eiendom, pluss at Alliance Venture og Squid (tidligere Vater) følger opp investeringen fra forrige runde.
Overtegning
Arkwright og DNB går inn med henholdsvis 6,5 og 6 millioner kroner. De andre investorene går inn med andeler tilsvarende noen hundre tusen kroner til halvannen million kroner. Gründer Fabian Utigard forteller at de til slutt måtte si stopp.
– I utgangspunktet skulle vi hente 15 millioner kroner, men økte til 17 millioner for å få plass til alle vi ønsket å ha med i runden. Til tross for at vi økte runden, måtte vi cappe alle noe, sier sjefen for oppstartsselskapet som spinner ut av entreprenørskolen på NTNU.
I tillegg til investeringen har selskapet også fått fire millioner kroner i miljøteknologistøtte fra Innovasjon Norge.
– Vi vurderer veldig mange eiendomsteknologi-selskaper hvert år og Kvist fremstår definitivt som et av de mest spennende. De løser et konkret problem som eiendomsaktørene allerede aktivt etterspør hjelp til. Med et ordentlig bra første produkt på plass, som allerede kjøpes av flere av de største aktørene i Norden, har selskapet veldig spennende muligheter til å hjelpe eiendomsbransjen å gå i en grønnere retning i årene fremover, sier Nicolai Klemeyer Smith, partner i Arkwright X, i pressemeldingen som blir sendt ut fra selskapet.
Betalende kunder
Kvist lanserte første versjon av plattformen sommeren 2022, og har på kort tid kapret flere store kunder i bransjen, blant annet Stor Oslo Eiendom, Solon Eiendom, Ava Eiendom, DNB Næringseiendom, samt entreprenører som Veidekke og Abygg. Selskapet har også signert med NCC Sverige, som et første steg i den internasjonale satsningen.
– DNB Ventures har fulgt Kvist fra selskapet ble tatt opp i DNB NXT-akseleratoren høsten 2021. Løsningen selskapet leverer har høy relevans for DNBs eiendomskunder. Samtidig ser vi muligheten for å benytte løsningen i egen virksomhet. Kvist har på kort tid rukket å etablere en solid base med profilerte kunder, noe som bekrefter behovet for løsningen deres og kvaliteten i det de leverer, sier investeringsdirektør Anders Østensvig i DNB Ventures.
Lett eller vanskelig
Kvist har allerede betalende kunder og inntekter. De er i dag 12 ansatte, men øker nå med ytterligere to årsverk. De leter også etter folk innenfor salg og markedsføring. Dersom alt skulle stoppe opp, vil pengene fra denne investeringsrunden holde i 18 måneder. Det høres ut som et usannsynlig ille scenario.
– Ja, det er worst case, hvis vi ikke skulle selge noe som helst og alt går i dass. Men slik det er nå, er vi godt rigget og klar for å trykke på gasspedalen og ta en markedsposisjon. Vi ser at teknologien skalerer også til andre markeder, sier Utigard.
– Det er jo tøffe tider. Det virker til å ha gått lett for dere i denne runden?
– Det kan kanskje se slik ut på utsiden, men vi begynte tidlig da vi fortsatt hadde god tid. Vi visste ikke hvor vanskelig det ville bli å hente penger. Vi har hatt kontakt med investorer siden starten og holdt dialogen, selv om vi ikke har hatt en aktiv runde. Mange har fulgt med oss fra siden, og da har det vært lettere å plukke opp tråden.
– Det er absolutt mulig å hente penger i dagens marked, men investorene er nok grundigere enn de var under peak-tiden i 2021.