holdingselskaper

Gründernes elleville doldis-selskaper: Schütt Happens, Kriise og Raka Fant - eller et annet navn du ikke skulle tro var sant

De har hentet inspirasjon fra strykeorkestre, gaming, mat, memes eller kanskje at de en gang hadde dårlig råd. Shifter har gravd i gründernes navnevalg når de oppretter eierselskaper.

Fra øverst til venstre med klokken: Ingrid Dynna i Nomy, Oda-gründer Vegard Vik, Wanda-gründer Mathias Hovet og Askeladden-gründer Martin Schütt.
Publisert Sist oppdatert

De aller fleste kjente gründere eier aksjer i eget selskap via et holdingselskap eller en holdingstruktur.

Sammenlignet med å eie aksjene direkte som privat aksjonær, får man større fleksibilitet i den tidligere fasen med holdingselskap, og dersom startupen blir en suksess og man ønsker å investere eventuelle gevinster og utbytter videre, kan det være skattemessig gunstig (se faktaboks).

Hvorfor eie via holdingselskap?

  • Et holdingselskap er et aksjeselskap som eier aksjer i andre selskaper.
  • Mens det er fullt mulig å eie aksjene privat eller i en aksjeparekonto, velger mange å eie gjennom en selskapsstruktur.
  • Hovedbegrunnelsen er at det er enklere og skattemessig gunstig å realisere gevinst eller ta imot utbytte via holdingselskapet.
  • Mens en privat skatteyter (uten aksjesparekonto) må, fra 6. oktober 2022, skatte 37,84 prosent av utbytte (opp fra 35,2 i fjor og 31,68 året før), trenger holdingselskapet kun skatte 0,66 prosent av tre prosent av mottatt utbytte.
  • Dersom holdingselskapet eier mer enn 90 prosnet av askjene i datter, er skattesatsen for utbytte null.
  • Eieren av holdsingselskapet skatter som vanlig når pengene forlater holdingselskapet. Det samme gjelder for realisering av eventuell gevinst.
  • En ulempe ved å eie via holdingselskap er at eventuelle tap på investeringer heller ikke kan fradragsføres.

Men det kan også være veldig gøy. I Shifters pågående arbeid med å kartlegge det norske økosystemet for startups, har vi kommet over en del kreative navn på holdingselskaper.

De fleste bruker eget navn

Stort sett oppretter man et holdingsselskap og går videre. De aller fleste bruker ikke mye tid og krefter på dette.

En variant av eget navn i kombinasjon med ordet holding, er vanlig, for eksempel det fiktive TS Vedum Holding, eller hvis man er litt mer amerikanskinspirert: TrygveCorp Holding (også fiktivt).

Da er mer elegante løsninger Unloc-gründer Kris Riises: Kriise AS, eller Askeladden-gründer Martin Schütts: Schütt Happens.

Basert på egne erfaringer

Andre lar seg inspirere av egen historie, eller tanker om det som kan komme.

Superside-gründer Håkon Heir visste kanskje hva han gjorde da han kalte holdingsselskapet sitt Raka Fant. Før suksessen levde han et år uten lønn.

Oda-gründer Vegard Vik investerer gjennom Subito Holding. Det italienske ordet brukes i musikken når det kreves en rask eller plutselig endring i tempo.

– Som gründer og investor er jeg opptatt av å få til raske endringer, gjennom selskaper og folk jeg har stor tro på. Så er det også et lite nikk til at jeg i barne- og ungdomstiden hadde glede av å spille cello både solo og i orkester med andre. Der opplevde jeg en type fininnstilt samarbeid som man også man kan trekke paralleller til i en startup-setting: Det er ikke nok å ha gode individualister, man må også evne å lytte og tenke helhetlig når man kommer sammen og skal skape magiske øyeblikk, sier Vik.

Marie Ameln fra Fjong og Oslo Seniorsupport eier startups i sitt Adams Eple AS. Hun tok inspirasjon fra omgivelsene og egen erfaring i navnevalget:

– Jeg bodde på Adamstuen og så dukket det opp et ledig lokale på «torget» der det burde vært en kafé. Jeg vurderte å starte en kafé der selv, og min far foreslo at den kunne hete Adams eple. Så startet Oslo Raw opp der, og da kalte jeg holdingselskapet mitt det i stedet, forteller hun.

Oppkalt etter sosiologiprofessor på NTNU

En av Norges mest aktive engleinvestorer og seriegründere, Murshid M. Ali, har plassert mye av eierskapet sitt i Berker Group. Men hva står det for?

– Berker navnet er en snodig sak. Det stammer fra NTNU rundt 2006 eller 2007, da en kamerat og jeg satte opp et konsulentselskap. Vi kalte det bare Berker Solutions, etter Thomas Berker, en sosiologi-professor på NTNU.

Berker underviser blant annet i bærekraftig teknologi.

– Så et par år senere satte jeg opp et holdingselskap, og noen underselskaper, som Berker Group, Berker Capital. Sistnevnte ble Kolent, som ble fusjonert inn i Elleve, som er et større konsulentforetak på Vestlandet etterhvert.

Navnet var ledig og sier noe om store muligheter

Wanda-gründer Mathias Hovet valgte et navn på holdingselskapet sitt som lett kan skape trøbbel for databaser og excelark: Untitled.

– Jeg syns Untitled var et passende (og ledig!) navn til et holdingselskap som ikke har ansatte eller en definert profil, og som periodevis gjerne investerer i andre selskaper omtrent før de får egne navn, sier Hovet.

– Det er jo gøy at man kan skille seg litt ut i mengden ved å gjøre minst mulig, og blanke ark sier også på en måte noe om store muligheter.

Blå sitron

Noen selskaper er så kryptiske at kun gründeren kan forklare tanken bak. Ingrid Dynna eier sine andeler i soppstartupen Nomy gjennom Blue Lemon AS.

– Navnet Blue Lemon reflekterer ønsket om å være nyskapende og fremtidsrettet, men på en humoristisk og uformell måte. Navnet har assosiasjoner til den blå økonomien samt vårt fokus på fremtidens matsystemer, forteller hun.

Et raskt googlesøk viser også at det finnes en Blue Lemon delikatesseforretning i Antwerpen som ser ut til å friste med mer eller mindre ekte blå sitroner.

Keep calm and HODL

Som eksempel på navn hentet fra internett-kulturen har vi Dune Analytics-eier Fredrik Hagas Tøyen Hodling som snart flytter til Sveits.

For de uinvidde krever navnet litt bakgrunnsinformasjon. Hodling spiller på krypto-investorers krigsrop om å ikke selge for enhver pris - altså fortsette å holde på kryptovalutaen. Etymologisk» kan ordet spores tilbake til et innlegg på et nettforum i 2013 hvor skrivefeilen raskt gikk viralt og ble til et gigantisk nett-meme med millioner av avgreninger.

Lykkelig bitcoin-hodler i mai 2021, Kari Due-Andresen

#hodling ble så mye brukt i sosiale medier at til og med Kari Due-Andresen som nå er sjeføkonom i Akershus Eiendom, brukte det i mai 2021 da hun med et glimt i øye kunngjorde at hun hadde kjøpt bitcoin for første gang.

Brukt mange timer på World of Warcraft

Memer fra nettet går faktisk igjen. Solgt.no-gründer Anders Kvale har plassert eierskapet sitt i Roflcopter AS, som er et spill på forkortelsen Rolling On Floor Laughing, Rotating Like A Helicopter. Uttrykket skal stamme fra et forum i online-spillet World of Warcraft.

– Siden jeg har brukt alt for mange timer på World of Warcraft ble det naturlig at jeg tok med noe av den kulturen inn i det virkelige liv, sier Kvale.

«There Is Always Money in The Banana Stand»

Et annet kuriøst tilfelle som har hentet inspirasjon fra populærkulturen, er Oda-investor Christian Mikalsens Banana Stand AS. Mikalsen er muligens fan av TV-serien Arrested Development fra 2003. I serien er et gjennomgangstema at uansett hva som skjer, så er det alltid penger i familiens gamle kiosk som selger sjokoladetrekte bananer: The Banana Stand.

Hold Brillan!

Fra norsk populærkultur kan vi også trekke frem Mina Willert og Sige Søråsen som holder investeringen i Strise i sitt Brillan Holding. «Hold brillan» er et trøndersk kraftuttrykk som varsler en nært forestående sensasjon, men er mest kjent via Christopher Nielsens trønderske anti-helt fra 1992, Hold Brillan, som med mindre politisk korrekte holdninger stadig vekk ber kompisene om å holde brillene når han skal sloss.

Som kanskje er en passende metafor for en investor i startups ved inngangen til 2023.

Og NB: Send gjerne inn historien bak navnet på ditt holdingselskap, hvis du synes det fortjener en plass her, joakim@shifter.no.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!