#Gründerinvesterer del 3 av 3

Disse ti gründerne er investert i flest norske startups

Shifter har kartlagt gründere som investerer i gründere og teller ned fra 100 til 1. Her er listen fra 10 til 1.

Silvija Seres, Murshid M. Ali og Geir Førre.
Publisert Sist oppdatert

Gründere liker å investere i hverandres selskaper og støtte hverandre, enten det er snakk om prinsippet «pay it forward» eller fordi det er lønnsomme investeringer.

Helt øverst på listen finner vi opptil flere serie-gründere, og noen må sies å være kjente fjes fra Shifters spalter.

Etter tre milliard-exiter investerer Geir Førre i dag gjennom Firda og Firda Seed. Når fondsinvesteringene inkluderes, er Førre investert i langt over 30 forskjellige startups, blant annet klimarapporterings-startupen Celsia og . Les eget intervju med Førre her.

Silvija Seres har gått motsatt vei av mange av de andre og startet som investor som så er blitt gründer i Lørn. Som investor er hun aktiv i flere fond i tillegg til blant annet markedsføringsselskapet Inzpire.me og edtech-selskapet Ludenso.

Radarparet fra Stavanger, Christian Rokseth og Magnus Jepson, er investert i svært mange av de samme startupene, hvor mange holder til i Rogalandsregionen. Etter en runde med oppdateringer er det Christian Rokseth som har investert i flest gründere.

Et annet navn fra Rogland er Vats og Autostore-oppfinner/gründer Jacob Hatteland. Gjennom sitt Hatteland-konsern er han investert i svært mange norske selskaper. Kjente startups på listen hans er batterifabrikken Beyonder og Halodi Robotics.

Kahoot-gründer Johan Brand har kanalisert investeringene inn i We Are Human. Les eget intervju med Brand her.

– Noe av det viktigste du kan gjøre

Murshid M. Ali er blant de gründerene i Norge som har investert i desidert flest gründere. Når fondsinvesteringer holdes utenfor, er Ali engasjert i over 30 norske startups.

Selv har han startet opp både børsnoterte Huddlestock og Norsk Solar, samt oppkjøpte Remsys som lager redningsutstyr for spedbarn og «startup-konsulenthuset» Elleve. Nå er han i gang med sin femte startup i Skyfri sammen med Petter Berge.

– Hvorfor begynte du å investere i startups?

– Jeg blir ofte forført av gründere. De brenner for noe, og det er lett å rive seg med. Ellers har jeg har investert i stort sett norske gründere. Jeg synes det er viktig å gi tilbake til samfunnet og være med på å stimulere til at det blir flere oppstartsselskaper. Det er noe av det viktigste du kan gjøre. Rett og slett pay-it-forward. Dessuten er det noe veldig spennende binært med startups. De som gjør det bra, gjør det virkelig bra, og det er alltid litt kjekt å være vitne til.

– Hva av erfaring har du tatt med inn i rollen som investor fra tiden som gründer?

– Jeg har vært operasjonell fra A til Z, og ser ofte om gründeren har de rette egenskapene til å kunne gå gjennom den hardeste fasen, altså gjennom dødens dal, hente kapital, utvikle produkt og så finne product-market-fit. Dessuten forstår man kanskje litt bedre risiko, pivoteringer og andre kritiske ting relatert til faktisk selskapsbygging. Det er også enklere for meg å forstå noe av markedet, og se om mulighetene er der. Dette gjelder kanskje spesielt klimateknologi og fintech for min egen del.

– Har du noen eksempler på råd som en investor med gründerbakgrunn ville gitt som en annen type investor trolig ikke ville gitt?

– Ja, måten du setter opp term sheet, strukturerer cap table, hvem du har med i team, i investorbasen, hvilke markeder du skal fokusere på. Ikke minst de personlige og menneskelige tingene, utover de sedvanlige metrics som LTV/CAC/ARR/MRR etc. Noe annet som er viktig er å kunne se mulighetsrommet i ulike situasjoner. Hvem kan du samarbeide med, bør man fusjonere, hvordan lederstil bør man legge opp til, kommunikasjon innad i teamene. Temaene er mange.

– Er langsiktig finansiell avkastning det viktigste når du investerer i startups, eller har du også annen motivasjon som av og til veier vel så tungt?

– Avkastning er dessverre kanskje ikke det første jeg tenker på. Jeg investerer ofte med hjertet. Noe som kanskje ikke er det lureste i denne verdenen. Jeg investerte for eksempel i en startup som bestod av en gjeng unge ukrainske programmere som virkelig hadde grit, gjennomføringsevne, midt i en krig med masse utfordringer. Likevel klarte de å bygge et innovativt og kult produkt, lansere, bli regulerte av amerikanske myndigheter og mer til. Det er fascinerende å kunne være en katalysator til noe slikt. Det er dette investeringer handler om, å være med på å gi liv til prosjekter som utgjør en forskjell.

– Hvordan opplever du at økosystemet (for startups) har endret seg de siste ti årene?

– Det har blitt mye bedre. Investorer fra hele verden har begynt å se til Norge, spesielt større VC og institusjonelle miljøer fra USA, Europa og Israel. Det er veldig bra. De er ikke redd for å investere i norske startups, og jeg tror man vil se økt konkurranse fra utenlandsk kapital, inn i norske selskaper. Det er en kjempestor fordel for norsk næringsliv og industribygging, såfremt man ikke selger seg ut for tidlig til utenlandske kjøpere – noe som norske gründere ofte gjør.

– Ser du noen trender som kommer til å prege miljøet fremover?

–Det er så vanvittig mye spennende som skjer nå, spesielt innenfor klimateknologi. Det vil være mange muligheter, for gründere, investorer og andre. Jeg tror de neste årene så vil det gå store investeringer inn i infrastruktur, fornybart og andre skalerbare teknologier. Selv om rundene har blitt mindre nå, vil man fortsatt se store runder. En annen endring som jeg håper på, er at flere bygger selskapene sine i Norge. Nå er det enklere enn noensinne å starte et selskap i USA, i UK eller andre steder – og når man har ulike alternativer så bør Norge legge til rette for politikk som kan skape innovasjon.

OPPDATERING: Siden denne saken ble publisert har Christian Rokseth har gjort oss oppmerksom på enda flere startups som han er investert i. Saken er oppdatert for å reflektere dette.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!