forsikring

Gründernes nye produkt kan gi deg rabatt på husforsikringen

7Analytics har utviklet et verktøy for å varsle huseiere ved superlokale flommer og gi råd om tiltak. Partner og kunde Fremtind forsikring varsler at de vil premiere kunder som forebygger vannskader.

Samarbeidet mellom Jonas Aas Torland i 7Analytics og Benjamin Raugland i Fremtind forsikring kan bære frukter for skadeforebyggende kunder. on
Samarbeidet mellom Jonas Aas Torland i 7Analytics og Benjamin Raugland i Fremtind forsikring kan bære frukter for skadeforebyggende kunder. on
Publisert Sist oppdatert

For snart ett år siden kunne Shifter melde at flom-startupen 7Analytics hadde inngått en avtale med Fremtind om å se på mulighetene for å utvikle et nytt verktøy der forsikringsbransjen kunne forebygge vannskader. Med kunstig intelligens og store mengder data har 7Analytics nå laget en overvannsmodell forsikringsbransjen kan bruke for å forstå hvor vann vil gjøre skade. Modellen vil med stor presisjon fortelle hvor overvann fra styrtregn og flom vil bevege seg og hope seg opp, og deretter varsle eierne av infrastruktur og bygninger.

– Vi skal vise hvordan man kan unngå skader, om det er sandsekker ved et veiskille, sjekk av kritiske kulverter eller flytting av verdifullt utstyr på en byggeplass. Dette vil kunne spare samfunnet for milliarder, sier medgründer og kommersiell direktør Jonas Aas Torland om gjennombruddet de har gjort sammen med forsikringsselskapet Fremtind, med støtte fra Innovasjon Norge.

Upresis og ineffektiv varsling

I dag gjøre forsikringsselskapene flomfare-vurderinger basert på grove data, og man har i svært liten grad informasjon om hvor det er flomfare. Dette er rett og slett fordi det er en ekstrem øvelse å bygge en slik modell.

Medgründer Jonas Aas Torland viser til det som ofte skjer når det er meldt store mengder nedbør i byer som Oslo eller Bergen.

– I beste fall kommer en tekstmelding fra kommune eller forsikringsselskap til alle kundene i området. Ingen presisjonsvarsling, og det er ingen som tar en slik melding seriøst, påpeker Torland.

Torland påpeker at InzureFlood-prosjektet ikke bare handler om store summer spart, men også at det er mye bedre for miljø og klima å unngå en skade enn å måtte bygge opp på nytt.

7Analytics har kommet langt i utviklingen og de interne kjøringene sammen med Fremtid skal vise lovende resultater.

– Planen er å starte salget mot andre forsikringsselskaper i Norge og i utlandet gjennom 2023. Modellen er bygget generisk og vi planlegger lansering av InzureFlood i alle de markedene vi er aktive i ved ferdigstilling, per dags dato er det Norge og USA, forteller Torland.

Overvannsmodellen viser hvor vann vil renne og samle seg opp. Her i Oslo.
Overvannsmodellen viser hvor vann vil renne og samle seg opp. Her i Oslo.

Viktigste noen gang

Fremtind forsikring har store forventninger til det nye verktøyet.

– Med stadig mer nedbør og en enorm økning av vannskader på boliger og bygninger er vedlikehold og forebygging viktigere enn noen gang. Modellen til 7Analytics er da kanskje det viktigste verktøyet for skadeforebygging som har blitt laget for forsikringsbransjen, kommuner og utbyggere noen gang, sier Benjamin Raugland, leder for eiendomsprodukter i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, i en pressemelding om resultatet av samarbeidet med oppstartsselskapet.

Ifølge Finans Norge har forsikringsbransjen registrert over 326 000 værrelaterte vannskader og over 117 000 naturskader i Norge de siste ti årene. Samlet erstatningskostnad på disse skadene er på over 28 milliarder kroner. Av dette utgjør værrelaterte vannskader over 16 milliarder kroner. Det er en markant økning i forhold til de foregående tiårene.

Må forebygge

Verre skal det bli. Det forsiktige anslaget, som er utregnet av Fremtind, viser en økning på nær 40 prosent sammenlignet med forsikringsutbetalingene det foregående tiåret.

Den samme beregningen viser at forsikringsutbetalingene for slike skader i 2030 alene vil kunne komme opp i rundt 2,6 milliarder kroner.

– Vi må derfor forebygge mer. Overvannmodellen vil hjelpe oss med det, og i tillegg jobber vi hele tiden med å gi råd om hvilke tiltak boligeiere må gjøre for å forhindre skader, sier Raugland.

Fremtind kan ikke finansiere alle tiltak, men det er mulig å premiere de som gjør tiltak ved å redusere prisen på forsikring eller fjerne egenandel på enkelte skader.

– Vi vil også gi råd til kommuner om hvilke tiltak de bør gjøre, for eksempel for å forhindre vannskader i et boligfelt. I tillegg gir mange banker gunstige lån til tiltak som reduserer klimarisikoen på sitt hus, sier Raugland.

Blir kunde

Selv om det har vært ruskevær i kapitalmarkedet, har det vært medvind for flom-startupen 7Analytics det siste året .Tidligere høst ble det kjent at de hentet inn 25 millioner kroner i en seed-runde ledet av Momentum. Samtidig har corporate venture-satsingen til Obos og AF Gruppen, Construct Venture, kommet inn på eiersiden sammen med Obos Oppstart.

Flere eksisterende aksjonærer deltok også i runden, som Link Venture Capital, Multiconsult og Acme Capital.

Nå går altså Fremtind fra utviklingspartner til betalende kunde.

– Da vi inngikk avtalen med 7Analytics viste vi ikke hva endelig produkt ville bli. Og resultatet, nemlig overvannsmodellen, er noe vi har investert i, og noe vi har utviklet sammen. Videre har vi inngått en avtale med 7Anatytics – som innebærer at vi kjøper deres dataprodukt. Siden vi har vært med på utviklingen og investerte en del i dette produktet har vi fått på plass en gunstig og rabattert innkjøpsavtale med 7Analytics, opplyser kommunikasjonssjef Simen Rudi overfor Shifter.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

Powered by Labrador CMS