Gründertrio bygger infrastruktur for en elektrisk verden: Henter 20 millioner kroner fra internasjonale stjerneinvestorer
Oppstartsselskapet Enode får Helge Lund og engleinvestoren til Instagram på eiersiden.
Det drøyt et år gamle oppstartsselskapet Enode lager APIer som lar ulike strømselskaper kommunisere knirkefritt med energiintensivt forbrukerutstyr, eksempelvis elbiler, ladebokser og solcelleprodukter.
I praksis legger selskapet til rette for at strømforbruk og lading kan tilpasses produksjonen og prisnivået i markedet. Konkret bety det at bilen din lades når prisene er på sitt laveste i løpet av natta, for eksempel.
– Visjonen er å muliggjøre overgangen til fornybar energiproduksjon, kombinert med elektrifisering av transport. Integrasjonene våre er med på å tilrettelegge for den overgangen, sier gründer og daglig leder Henrik Langeland.
I fjor deltok selskapet i den anerkjente akseleratoren Y Combinator (YC), og gründerne fortalte DN i vår at de håpet det ville åpne dørene til internasjonal kapital senere i år.
Nå har nettopp det skjedd. Selskapet henter 2,2 millioner dollar, tilsvarende 20 millioner kroner, fra anerkjente investorer.
– Pengene gjør at vi kan vokse litt raskere enn vi ellers kunne gjort. Det betyr primært å styrke oss på kommersiell side, sier Langeland.
Sterke investorer
På investorlista står internasjonale selskaper som Lowercarbon Capital (ledet av Chris Sacca, tidlig investor i selskaper som Twitter, Uber og Instagram), BoxGroup og Liquid2. Fra Norge deltar Skyfall Ventures.
I tillegg har flere godt kjente engleinvestorer skutt inn kapital, deriblant Behance-skaper Scott Belsky, YC-partner Gustaf Alströmer og norske Helge Lund, styreformann i et av verdens største oljeselskaper, BP.
– Felles for mange av dem er at de deler en lidenskap for å oppnå et fornybart energisystem. Så er dette investorer som har bra nettverk og som kan hjelpe oss inn i nye markeder, sier Langeland.
Kraftig vekst
Det er tre erfarne gründere som står bak konseptet. Daglig leder Langeland startet i sin tid Alva Technologies, nå Virdi, tjenesten som automatisk takserer boliger. Teknologisjef Nikolai Heum har jobbet i Monner og startupfabrikken Finstart, som nå er blitt et rendyrket investeringsselskap. Salgssjef Thorvald Thorsnes er på sin side kjent for den populære appen Photo Roulette og har tidligere gründet Flexify, en database som kobler bedrifter med frilansere og konsulenter.
Opprinnelsen til selskapet er en app Heum bygget selv for å lade elbilen sin på en smartere måte.
Så snart selskapet var stablet på beina, landet trioen flere store pilotkunder, deriblant Fjordkraft.
Senere har selskapet sikret flere kunder i Norge, Sverige og Storbritannia. Det resulterte i en omsetning på to millioner kroner i løpet av debutåret. Nå opplyser selskapet om en månedlig inntektsvekst på 70 prosent.
– Det er farlig å tallfeste omsetningsmålene, men vi ser for oss en kraftig økning i år, forteller Langeland.
Samtidig vil selskapet doble staben fra dagens 10. Deretter står videre ekspansjon til både USA og Europa for tur.