Investeringssjef Christopher Hjelseth og daglig leder Vidar Aksland er de to eneste gjenværende ansatte i Finstart Nordic.

Finstart Nordic blir rendyrket investeringsselskap: Savner nye selskaper å putte pengene i

Å bygge selskaper fra bunn viste seg å være vanskeligere enn ventet. I fjor høst trakk eieren Sparebank 1 SR-Bank i bremsen og dermed var det slutt på Finstart Nordics oppstartsfabrikk.

Publisert Sist oppdatert

– Erfaringen vi har gjort med Finstart Labs/Oppstartsfabrikken siden starten, er at vi må spille på gründerdrivkraften hos dem som har jobbet med en idé over tid og investere i slike selskaper, heller enn å bygge dem fra bunn selv, sier Vidar Aksland, daglig leder i Finstart Nordic.

Selv om Sparebank 1 SR-Bank har tatt grep om virksomheten, er Aksland tydelig på at banken fortsatt ser Finstart Nordic som et viktig virkemiddel for å kunne gjøre investeringer som gir strategisk verdi for banken.

– Det er fortsatt viktig å finne de mest innovative produktene og tjenestene. Det er høy konkurranse i både privat- og bedriftsmarkedet, og bankene blir utfordret på flere områder. På betalingsløsninger har vi tapt markedsandeler til aktører som Klarna, på sparing går marginene ned. Det vil fremover kunne merkes på andre områder også, sier Aksland.

– Hva skjer med pengene som SR-Bank satset fra begynnelsen. Hvor mye har dere igjen å investere?

– SR-Bank har ikke kuttet i finansieringen og vi vil fortsatt jakte selskaper med stort potensiale, som kan tilføre konsernet strategisk verdi på kort eller lang sikt, sier Aksland.

Har ikke lett etter nye selskaper

Shifter skrev nylig om at det er nesten to år siden DNB Ventures gjorde en nyinvestering i et fintechselskap. Det begynner å bli stund siden Finstart Nordic sist åpnet lommeboken for nyinvesteringer også.

De siste ble gjort for et drøyt år siden, før koronakrisen. Da gikk Finstart Nordic inn i Zdata, som automatiserer regnskap, betaling og bankfunksjoner, og utleieplattformen Myrent.

– At vi ikke har gjort nye investeringer er i seg selv et signal om at vi i en periode har hatt nok med å hente strategisk verdi ut av selskapene i dagens portefølje, sier Aksland.

Aktiv eier

Det betyr imidlertid ikke at lommeboken har vært helt lukket i koronatiden. Finstart Nordic har gjort seks oppfølgingsinvesteringer i porteføljeselskapene det siste året.

Som en aktiv eier prøver Finstart Nordic å bidra aktivt inn i selskapene for å oppnå raskere kommersialisering og vekst. Det er noe som bare er blitt forsterket det siste året.

– Da jeg begynte, hadde vi strategisk samarbeid med tre av 12 selskaper i porteføljen. Nå har vi med avtaler syv av 11, fortsetter han.

– Igjen, å tilføre verdier til morkonsernet er en del av strategien, selv om selskapene skal få vokse fritt i markedet.

– Betyr det at dere nå er klare til å begynne å investere igjen?

– Vi har ingen forestående investeringer nå. Det står mer på å finne rett case i forhold til å utløse investeringer.

Aksland peker blant annet på at en del banker under olje- og koronakrisen har fokusert på kjernevirksomheten. I en slik situasjonen er det naturlig å se etter ting som kan effektivisere forretningsdriften, mener han. Eksempler er koblinger mellom bedriftsmarked, regnskap eller utleievirksomhet, heller enn å sjanse på noe som kan gi gevinst om fem år.

– Vi vil gjøre færre investeringer i selskaper i svært tidlig fase, men heller i selskaper som har nådd product-market-fit.

Han trekker frem Zdata og Lucidtech som to gode eksempler.

– De bidrar begge til effektiviseringen av SR-Banks eget regnskapshus. Selskaper som kan gjøre noe lignende, vil være interessante, sier Aksland.

Begynte med andre mål

Da Finstart Nordic startet for tre år siden, var målsetningen en annen. SR-Bank hadde satt av 300 millioner kroner, hvorav 250 millioner skulle gå til investeringer i egne og eksterne selskaper. I strategiprosessen som ledet frem til Finstart Nordic, var den doble rollen et uttalt mål.

Men å bygge selskaper av egne ideer skulle være hoveddelen av virksomheten.

Finstart Nordic

Investeringsselskap eid av Sparebank1 SR-Bank

Daglig leder: Vidar Aksland

Resultat før skatt 2020: - 113 millioner kroner

Portefølje

Boost.ai.

Digital kunderådgiver/virtuell assistent som bruker kunstig intelligens

Finstart eier: Cirka 12 prosent før transaksjon.

Beaufort Solutions

Regtech-selskap som i fjor høst lanserte portalen «Kjenn din kunde», og hjelper SMB-er som har regulatoriske compliance-krav.

Finstart eier: 63 prosent

Justify

Skal gjøre juridiske tjenester tilgjengelig for folk flest ved hjelp av en heldigital plattform

Finstart eier: Cirka 19 %

Just Technologies

Utvikler systemstøtte for treasury- og økonomifunksjonen i selskaper. Leverer bl.a. løsninger for å beregne grene valutamargin, -kostnader og likviditetsrisiko

Finstart eier: Cirka 22 %

Lucidtech

Tolking og gjenkjenning av innhold i dokumenter ved hjelp med kunstig intelligens

Finstart eier: Cirka 14 %

Monner

Lånebasert folkefinansiering

Finstart eier: Selskapet ble kjøpt av SR-Bank i 2019, men det regner fortsatt som en del av porteføljen

Nord.investments

Heldigital investeringsplattform for både sparing og pensjon. Den raskest voksende spareplattformen i Danmark

Finstart eier: Cirka 9 %

Myrent

Digital utleieplattform, spesielt tilpasset AS som driver utleievirksomhet

Finstart eier: Cirka 26 %

Swiipe

Dansk betalingsselskap som forenkler hele kjøpsprosessen på nett og lar kunden handle ferdig på nett med et klikk

Finstart eier: Cirka 10 %

Zdata

Automatisering av regnskap, betaling, avstemming og bankfunksjoner. Kobler sammen regnskap og bank i Norden og Europa.

Finstart eier: Cirka 9 %

– Vi vil nok bruke mer penger på å utvikle egne ideer enn til eksterne investeringer, sa David Baum til Shifter i mars 2018.

– Ideen er å sette fart bak den strategiske utviklingen av fremtidige finansielle tjenester. Vi skal utvikle egne ideer, lage prototyper og validere dem. Vi setter folk til å jobbe med ideene, og de som har livets rett, vil vi spinne ut og satse på, la han til.

Tysk inspirasjon

Aksland forteller at hovedinspirasjonen kom fra en tysk satsing kalt FinLeap. Det er en bankinfrastrukturplattform som selger tjenester på toppen av plattformen.

– Vi valgte en litt annen vei gjennom å jakte på produkter og tjenester som kunne gi ny verdi til banken eller skape disruptive tjenester innen finans. Men siden vi ikke er en Saas-leverandør som FinLeap, har det ikke gitt stor nok verdi å bygge fra selskaper fra bunnen av for oss, sier han.

Et av problemene med å bygge opp selskap selv, har vært å treffe med timingen både når det gjelder behovene til SR-Bank og hva markedet ønsker akkurat på det tidspunktet. Det betyr ikke at det har vært umulig.

Bygget fra bunn

Aksland løfter frem regtech-selskapet Beaufort Solutions som et eksempel på et av selskapene som er bygget fra bunn og som har truffet blink med produktlanseringen. I oktober i fjor lanserte selskapet sin portal «Kjenn din kunde». Den vender seg til regnskapsbyråer, meglere, advokater og lignende selskaper som har noen regulatoriske krav rundt kundekjennskap, antihvitvasking og terrorfinansiering.

– Det er et selskap som har lykkes svært godt og som vi er stolte av , sier Aksland.

Tirsdag ble det kjent at investeringsselskapet T.D Veen og den tidligere Tandberg-toppen Geir Langfeldt Olsen går inn med ti millioner kroner hver i selskapet, med opsjon på å investere ytterligere 15 millioner kroner hver i løpet av det nærmeste året.

Ifølge Dagens Næringsliv priser det Beaufort Solutions til 85 millioner kroner.

Fantastisk reise

Den sterkest lysende stjernen i Finstart Nordics portefølje, Boost.ai, er imidlertid et eksempel på det motsatte. Det var et lite selskap, som fortsatt satt i SR-Banks Gründerhub da Finstart Nordic gikk inn som første institusjonelle investor i 2016.

– Banken vurderte den gang et chatbot-prosjekt, men manglet kompetansen selv. Den hadde Boost, og det er blitt til en fantastisk reise og et stjerneeksempel på hvordan vi ønsker å ha det i Finstart Nordic.

Da oppkjøpsfondet Nordic Capital nylig kjøpte litt under halvparten aksjene i Boost.ai, priset det selskapet til oppimot to milliarder kroner, ifølge Dagens Næringsliv. Prinsipal i Nordic Capital, Jess Tropp, nøyde seg med å si at kjøpet gjorde selskapet til en enhjørning målt i norske kroner, det vil si minst én milliard.

For Finstart Nordic betydde avtalen at det var dags å cashe inn litt på den nesten fem år gamle investeringen. Ifølge Aksland solgte Finstart litt under halvparten eierandelen på cirka 12 prosent prosent, og i gamle årsrapporter kommer det frem at den opprinnelige investeringen var på 8,3 millioner kroner.

Aksland vil ikke snakke om summer, men innrømmer gjerne at investeringen har gitt kjempeavkastning:

– Vi har gjort over 12-gangeren på Boost.ai, og er imponert over evnen til å konstant videreutvikle selskapet.

Det betyr i så fall at verdien på Finstart Nordics andel i selskapet ved kjøpet var på cirka 100 millioner, og at nedsalget i Boost.ai endte med oppimot 50 millioner kroner inn i kassen.

Har spart over 30 årsverk

Like viktig er det at samarbeidet har hatt stor påvirkning på SR-Banks evne til forretningsutvikling og innovasjon.

– Innføringen av den digitale kunderådgiveren Banki har stor effekt på bankens effektiviseringsarbeid. Det kan dreie seg om over 30 årsverk i intern effektivisering, sier Aksland.

Banki, som SR-Bank og Boost har utviklet i samarbeid med Spama, var utvalgt som et av to prosjekter i første pulje i Finanstilsynets regulatoriske sandkasse, og målet er å få den autorisert som finansrådgiver innen pensjon i løpet av våren.

Med slike suksesser følger det også noen fiaskoer, og rett før Boost.ai-avtalen ble kjent, måtte faktorfondet Harvest Funds kaste inn håndkleet og slå seg konkurs.

– Vi prøvde å støtte opp om selskapet, og gjorde tre investeringer. Den siste i 2020. Dessverre ble ikke utviklingen som forventet. Når styret i Harvest heller ikke klart å hente nye penger, måtte vi sette strek, sier Aksland, og forteller at Finstart Nordic i alt brukte noen titalls millioner på Harvest Funds.

Et tøft første år i sjefsstolen

Aksland tok over etter David Baum i mai i fjor, og har ledet SR-Banks fintech-satsing gjennom koronakrisen. Det ble et tøft år.

Årsresultatet endte på minus 113 millioner kroner. Omtrent en tredjedel av tapet kommer fra fintech-satsingen og omorganiseringen. Den endrede strategien førte blant annet til at Finstart Nordic måtte nedbemanne fra syv til to ansatte. Utover Aksland er det bare Investment Manager Christopher Hjelseth som er igjen i selskapet.

– Nedbemanningen skyldes endringer i eierstrategi og nedleggelse av Oppstartsfabrikken Finstart Labs. Dette var en kombinasjon av selskapsnedskrivning, nedbemanning og nedskrivning av lokalene i Oslo, forklarer Aksland.

Det største tapet kommer fra olje- og offshore-relaterte investeringer fra tidligere SR-Investering AS, men som ble overført til Finstart Nordic da selskapet ble opprettet. Disse oljeinvesteringene har vært en gjenganger som tapsobjekt i Finstart Nordics resultatrapporter.

Nå får alle abonnenter hos Shifter+ 50% rabatt på årsabonnement på E24+. Les mer