helseteknologi
Gründertrio lar AI rydde opp i et kaos av helsedata
– Vi starter med å rulle dette ut i Europa, og innen tre år ønsker vi å innta markedene i USA, Asia og Midtøsten, sier Ishita Barua, «AI-legen» bak ett år gamle, men allerede VC-støttede, Livv Health.
Ishita Barua er legen som mener AI kan gi bedre helsebehandling. Hun har en doktorgrad i kunstig intelligens og står bak en bok der hun i tittel hevder at teknologien kan redde liv.
Barua traff senere Sverre Sundsdal, en programmerer med bakgrunn fra blant annet Google i USA, Babylon i Storbritannia og Lexolve her hjemme. De teamet opp med Axel Haugan, tidligere sjefsdesigner i Schibsted, og sammen etablerte trioen Livv Health i fjor.
Haugan var i sin tid også sentral i GoGood-teamet til seriegründer Preben Carlsen.
Startupen har siden den gang utviklet en app som kan samle helsedata fra smartklokker og andre helsetjenester, det være seg journalnotater fra fastlegen, et sykehus eller en klinikk i utlandet. Nå er løsningen lansert i Europa, og teamet har allerede hentet cirka 15 millioner norske kroner fra VC-selskaper som ByFounders, Inventure og Calm/Storm.
Byfounders er også investert i den norske startupen Safetywing, som på mange måter opererer i samme kategori ved å tilby forsikring til digitale nomader. Inventure har blant andre Wolt i porteføljen og regnes i dag som et av Nordens største såkornfond.
Finansieringsrunden ble ifølge Barua gjennomført via SLIP-kontrakter, (en form for konvertibelt lån), og hadde i så måte ingen reell verdivurdering.
Sundsdal er i dag største eier i Livv Health, med 79,2 prosent eierskap, viser Proff.
– Vårt mål er å lage en samleplass der du trygt kan oppbevare sensitive opplysninger, samtidig som de er enkelt tilgjengelig for deg - uavhengig av om du er hjemme eller i utlandet på reise, sier hun.
Brukere kan i tillegg velge om de ønsker å dele data med helsepersonell via appen, og de kan bruke funksjoner som AI-oversetter og AI-oppsummering.
– Dette er nyttig for grupper som kronikere, flyktninger og digitale nomader, sier hun.
Sundsdal mener det er på høy tid å styrke pasientrollen, slik at de kan få innsikt i egen helse og dermed ta mer informerte beslutninger og samtidig ta preventive grep.
– Målet på sikt er å bygge en personlig AI-helseassistent som hjelper deg med å forbedre din helse, sier han.
– Pasienter har begrenset tilgang
Hun viser også til at vi i dag får helsehjelp fra ulike steder, det være seg hos fastlegen eller private legetjenester og på reise.
– Alt dette medfører at informasjonen er spredt på ulike steder og dokumentasjonen er fragmentert.
Hun mener situasjonen er prekær for grupper som for eksempel ukrainske flyktninger og andre som beveger seg mellom landegrenser og trenger tilgang til viktige helseopplysninger.
– Målet med dokumentasjon i elektroniske helsejournaler, som begynte for noen tiår siden, var å øke nøyaktigheten, tilgjengeligheten og koordineringen av pasientomsorgen slik at man fikk et mer effektivt samarbeid mellom ulike helsepersonell og institusjoner.
Barua fortsetter:
– Det vi ser i dag er at dette i praksis er vanskelig, og at pasienter har begrenset tilgang til alle sine helsedata samlet et sted, sier Barua.
Et presset helsevesen
Med et presset helsevesen er det dessuten forventet at individer må ta mer ansvar for egen helse, og det krever en viss helsekompetanse - altså at man forstår egen helse og forstår hvilke grep man skal ta for å ivareta egen helse, forteller gründeren videre.
– For å kunne gjøre bedre helsevalg og ta preventive grep for egen helse, må pasientene ha tilgang til egne helsedata på en enkel og lett tilgjengelig måte.
Markedet for denne tjenesten strekker ifølge Sundsdal globalt, og appen er designet for et internasjonalt publikum og skal kunne brukes på tvers av landegrenser.
– Det er utallige problemer over hele verden hva gjelder datadeling, men kanskje spesielt i Europa sliter vi med å få data delt og tilgjengelig slik vi ønsker - i hendene på sluttbrukere som pasienter. Andre deler av verden har i tillegg behov for bedre digital infrastruktur, rask digitalisering og sikkerhet rundt helsedata, sier medgründeren.
– Livv Health ønsker å bli den foretrukne løsningen for helsedata-utfordringer globalt.
– Innen tre år ønsker vi å ha tatt markedene i USA, Asia og Midtøsten
Selskapet bygger nå partnerskap med både forsikringsselskaper, kommuner og provinser, leger og bedrifter rundt omkring i verden.
– Hva blir den største utfordring fremover?
– Å iterere like raskt som forespørsler om forbedringer kommer inn, og samtidig vedlikeholde de strenge kravene til sikkerhet og personvern. Det er også en utfordring å følge hvert lands unike helselovgivning samtidig som man støtter internasjonal forflytning, sier Sundsdal.
– Hvor er dere om tre år?
– Vi starter med å rulle dette ut i Europa, og innen tre år ønsker vi å ha tatt markedene i USA, Asia og Midtøsten hvor vi ser sterk interesse - fordi i disse områdene av verden benytter pasienter seg ofte av «second opinions» og trenger tilgang til helsedata som de også lett kan dele. Men det er spesielt i disse områdene at dataene er fragmenterte og sentralisert datalagring mangler ofte, sier Barua.