helse

Gulsott-startup henter millioner og får ASML-direktør på eiersiden

Picterus har hentet nytt millionbeløp.

Publisert Sist oppdatert

Picterus har utviklet en teknologi som kan måle fargen i huden og sammenligner den med simulerte hudfarger basert på matematiske modeller. 

Metoden beskrives som både billig og effektiv, og har funnet et bruksområde der hvor det kan være langt til nærmeste lege. Picterus har siden starten forsøkt å spre appen i utviklingsland.

Tilbake i 2017 vant Picterus-gründerne Angel Challenge. Biofysiker Gunnar Vartdal, professor i biomedisinsk optikk og tidligere president i Tekna Lise Lyngsnes Randeberg og barnelege Anders Aune hadde utviklet en løsning for å oppdage gulsott i barn, men måtte innrømme at salg kanskje ikke var det som forskere prioriterte høyest. 

Etter et par år med null i driftsinntekter, omsatte Picterus for en million i fjor. Resultatet før skatt kom på 19 millioner kroner i minus.

Støttes av EU-penger

I 2022 hadde forskerne fått inn Cimon Medical-gründer og psykolog Tormod Thomsen som daglig leder. Omtrent samtidig åpnet det europeiske innovasjonsrådet EIC finansieringskranen for startupen. Og nå fosser EU-pengene inn. 

– Vi fikk vårt andre EIC Accelerator tilskudd på 2.5 millioner euro i 2023, og er nå halvveis i prosjektet. I tillegg fikk vi også en investeringsforpliktelse fra EIC Fund på 5 millioner euro, sier Thomsen. 

Lukket ny runde

Daglig leder i Picterus, Tormod Thomsen.

Han kan også fortelle at Picterus nylig lukket vi en finansieringsrunde på 2,4 millioner euro, hvorav 1,2 millioner er midler fra EIC-potten. 

Inn som ny investor kommer Frits van Hout som har vært en del av toppledelsen i ASML i Nederland. ASML produserer litografi-maskinene man trenger for å lage de aller mest avanserte og minste halvleder-brikkene i verden. 

van Hout har nå investert 550.000 euro i Picterus, som passer godt inn i hans engasjement for startups innen barnemedisin (pediatri) hvor han allerede har flere andre investeringer. 

Før runden var EIC største eier med 12 prosent, mens gründerne og de ansatte kontrollerte rundt 28 prosent av aksjene. Fra tidligere runder er Cofounder og Farvatn blant investorene. 

Finansieringsrunden skal brukes til å skalere globalt salg. 

– Vi selger allerede i Europa, og av interessante milepæler er det vel kanskje vært å nevne at vi har lansert produktet vårt i Indonesia og Vietnam som de første asiatiske markedene, og i januar/februar lanserer vi i Tanzania som det første afrikanske markedet, sier Thomsen.

Picterus er også blitt plukket ut av EIC til å delta på deres paviljong under CES messen i Las Vegas i januar. Thomsen må trolig bruke deler av romjulen til å finpusse på pitchen for i den forbindelse skal selskapet profileres av CNN. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.