Halodis mål om å bygge humanoide roboter som kan gjøre manuelt arbeid blant mennesker, har kommet et stort skritt på veien med nytt friskt kapital.

Halodi Robotics henter 86 millioner i storrunde

- I investorenes øyne har vi har gått fra å bare være en drøm til en drøm med et tydelig sluttmål, sier kommersiell direktør Stein Erik Maurice, etter at serie A-runden var i boks.

Publisert Sist oppdatert

Halodi Robotics' rimelig ambisiøse mål er å bygge humanoide roboter som kan gjøre manuelt arbeid blant mennesker. Det er et mål som mange investorer finner spennende, men de aller fleste har ønsket seg mer kommersiell «traction» før de har vært villige til å gå inn i selskapet.

Det vendepunktet kom i fjor høst. Da fikk Halodi først en avtale med det amerikanske sikkerhetsselskapet ADT Commercial. Deretter fulgte avtaler med norske Strongpoint om å utvikle en robotisert løsning for dagligvarehandelen og det italienske emballasjeselskapet Altopack, som spesialiserer seg på å levere automatiserte pakkesystemer for matvarer.

Fra tre til tusen

– Gitt at vi leverer det vi skal, gir de tre avtalene oss et marked på tusenvis av roboter. Det endret hele «business casen» hos investorene, forteller Maurice.

– I investorenes øyne har vi har gått fra å bare være en drøm til en drøm med et tydelig sluttmål, sier kommersiell direktør Stein Erik Maurice, etter at serie A-runden var i boks.

I 2020 fikk selskapet nemlig ikke bygget mer en tre roboter, og måtte gjennom en slankekur. Med avtalene på plass er produksjonslinjen full frem til andre kvartal 2022.

Dermed var veien til å få finansiert fortsatt utvikling av fjerde generasjonens humanoide roboter betydelig korte enn tidligere.

Verdsatt til 597 millioner kroner

Etter Serie A-runden er Halodi Robotics nå verdsatt til 597 millioner kroner.

Runden ledes an av Valinor AS. Investeringsselskapet som har vært med i Halodi siden 2017 går inn med litt over 20 millioner kroner.

Autostore-gründer Jacob Hattelands investeringsselskap Jacob Hatteland Holding har også vært med siden 2017. Hatteland går inn med ti millioner kroner, og tidobler dermed originalinvesteringen.

– Jeg gleder meg over å se at enda et norsk robotikkselskap er på vei mot global kommersialisering, sier Hatteland i en pressemelding.

Har fått en ny type investorer

Det tredje store investoren i runden er nevnte ADT Commercial, som går inn med cirka 12 millioner kroner. De gjenværende pengene kommer i hovedsak fra norske finansielle investorer.

– De bidrar med en type kapital som vi ikke har hatt tilgang til før, sier Maurice og legger til:

– Som alle startups har vi jaktet på investorer. Nå har vi fått om bord både strategiske investorer og penger, så nå er det veldig gode tider. Det er vi glade for.

Mange pilotprosjekter

For Halodi har helsemarkedet hele tiden vært et mål – å utvikle roboter som for eksempel kan bidra til at eldre og funksjonshemmede kan bo hjemme lengre.

Selskapet har flere pilotprosjekter i gang med Skien og Kongsberg kommune, Sunnaas sykehus og et stort belgisk sykehus. Å gå fra piloter til faktiske avtaler med alt hva det innebærer av kvalifiseringer, sertifisering og politiske beslutninger, er en langsom prosess.

–Helsemarkedet har et enormt markedspotensial, men for å komme oss dit må vi ta omveien via andre markeder.

–En autonom robot som patruljerer et bygg, er veldig god applikasjon. Den må klare å åpne dører, men det er langt fra like komplisert som å hjelpe en gammel person opp fra en stol, sier Maurice og legger til at enklere arbeidsoppgaver fører til et mindre komplisert sertifiseringsløp og mulighet til å komme seg raskere ut på markedet.