Investor

Han lanserer nytt 100-millionersfond. Slik blir investeringene

Tilsynelatende upåvirket av kapitalkrisen, har Lorenzo Ruscelli hentet inn 60 av 100 millioner kroner han akter å investere i tidligfase-selskaper de neste tre årene. Men han er ikke på utkikk etter hvemsomhelst. — Vi var nok litt snillere på kravene tidligere. Samtidig mener han at det er gode muligheter i tidligfase-markedet.

Lorenzo Ruscelli under akseleratorprogrammet til Smart Innovation Norway, som tidligere het Pangstart, men som nå heter Launchpad Smart Innovation Norway
Publisert Sist oppdatert

Med opphav fra Smart Innovation Norway, et uavhengig forsknings- og innovasjonssenter i Halden, har endelig et pre-såkornsfond, Fortress Fund, kommet på plass.

—Vi har hentet 60 millioner kroner til fondet, og målet er å ha 100 millioner til å investere de neste tre årene, sier grunnlegger og daglig leder Lorenzo Ruscelli til Shifter.

Han forteller at de skal investere i 5-7 selskaper i året, at de vil gå inn med om lag en million kroner i hvert selskap, og søker for det omtrent 10 prosent eierskap.

Fortress Fund fakta

  • Lorenzo Ruscelli, CEO Fortress Fund – sitter også i toppledelsen til Smart Innovation NOrway
  • Ståle Bjørnstad, Investment Manager - tidligere finanstopp (Investor Relations i Thin Films, tidligere Meglersjef i DNB og Administrerende i Cxense.
  • Knut Johansen, Investment Manager - Seriegründer og tidligere administrerende i eSmart Systems
  • Eli Haugerud, Investment Manger – sitter også i toppledelsen til Smart Innovation Norway (tidligere leder for strategisk innovasjon i Tekna. Startup erfaring fra Trolltech)
  • Stian Johansen, CFO (sitter i toppledelsen smart innovation norway, tidligere PwCer)
Fra venstre: Eli Haugerud, Lorenzo Ruscelli, Knut Johansen, Stian Johansen og Ståle Bjørnstad.

Ser etter disse selskapene

—Vi ser etter teknologibaserte oppstartsselskaper innen tre områder: Kunstig intelligens, digitale energisystemer og smartby-teknologi, sier han.

Tidligfasefondet kan både ta lead på investeringene, de kan gjøre initielle investeringer og de vil følge opp med investeringer i eksisterende portefølje.

Han forteller at de spesielle tidene vi er inne i, med kapitalkrise, har ført til at de får en voldsom pågang av selskaper som trenger kapital.

—Vi ønsker at det skal være lav terskel og er interessert i å møte selskaper. Vi vet at av 100 selskaper, vil det være aktuelt å investere i 10 og at vi kanskje ender opp med å investere i ett, sier han.

—Er det god timing å lansere et fond nå?

—Ja, veldig god timing.

—Dere mangler fortsatt 40 millioner kroner. Hvordan er det å hente penger til fondet nå?

—Vi merker ikke stor forskjell. Det er primært institusjonelle investorer i fondet, som har kapital og en langsiktig horisont, sier han.

—Hvem?

—Vi kan ikke gå ut med det ennå, men vi kan nevne at utdanningsorganisasjonen Tekna avd Oslo og Sparebank1-stiftelsen Østfold og Akershus har gått inn i fondet, sier han.

—Men tror du ikke det vil bli mer krevende å hente penger i tiden fremover?

—Det blir uansett ikke lett, men det har ikke blitt merkbart vanskeligere. En grunn kan være at mange av de institusjonelle har et press på å diversifisere sin beholdning når det går dårlig på børs. Og ja, alle er preget av makrobildet, men i tidligfase, med en investeringshorisont på 5-7 år, vil de være mindre påvirket. Jeg tror faktisk det kan være positivt for tidligfasemarkedet, sier han.

Stiller disse kravene til oppstartsselskaper

Men det betyr ikke at de lemper på kravene til selskapene de skal investere i. Tvert imot.

—Hva vektlegger dere hos oppstartsselskapene?

—At de blir lønnsomme om ikke altfor lenge. Vi investerer ikke lenger på håpebaserte verdivurderinger. Vi gjorde noen investeringer før vi satte opp fondet, og vi var nok litt snillere på kravene tidligere. Nå må selskapene sannsynliggjøre at de kan bli lønnsomme om ikke altfor lenge, sier han.

De vil også vektlegge at selskapet kan vise en tydelig vei til markedet.

—De må ha kompetanse i selskapet (inhouse) til å selge og bygge. CTO må være på plass. Vi investerer ikke i noe som ikke har en CTO, sier han, og forklarer at de ser etter lillaruss.

—Tradisjonelt sett har blårussen vært økonomen og rødrussen den tekniske. Et selskap trenger begge deler, både for at det skal bli mer kapitaleffektivt ved å ikke betale store konsulenthonorarer, men også for at kompetansen skal forbli i selskapet og ikke i et konsulenthus. De må klare å komme ganske langt uten å trekke på konsulenter, sier han.

—Noen andre krav?

—Vi krever muligheten til å kunne ta en styreplass, hvis vi mener det er riktig, sier han.

På den annen side, men Ruscelli at Fortress Fund har mye å tilby selskaper.

—I tillegg til kapitalen, er fondet støttet av Smart Innovation Norway, som blant annet har 70 ansatte. Der er det AI-programmerere, forsker som er eksperter på soft funding, og de har en pool med forretningsutviklere som kan hjelpe selskapene fremover, sier han.

Han mener det er få 100-millionersfond som har ressurser til å kunne tilby det samme som dem.

—Og navnet, hvor kommer det fra?

—Det spiller på Fredriksten festning i Halden, som har klart å stå imot mye, og det er et fint symbol på å verne om norske verdier og ta dem ut i verden, sier han.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*