CEO Magnus Valmot i Ardoq. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Han økte inntektene med 3000 prosent på 3 år: Så måtte sjefen for vekstselskapet takke for seg

Magnus Valmot er ferdig som leder for Ardoq. Derfor ble det slutt.

Shifter har tidligere skrevet flere saker om den kraftige veksten til det Oslo-baserte oppstartsselskapet, blant annet om hvordan administrerende direktør Magnus Valmot har klart å bygge både en god kultur og inntekter på samme tid. I vår isolerte verden på hjemmekontoret slo det derfor ned som en aldri så liten bombe da det denne uka ble kjent at Valmot går av som leder for Ardoq.

– Det er klart at man skal ha flaks dersom man finner en person som kan lede et selskap fra 10 til 100 ansatte, og så videre fra 100 til 500. Mange idealiserer gründere som klarer å være med hele veien på denne måten. Men det er unntakene som får til det. Vi ser på byggingen av et selskap som en lang reise med ulike etapper. Nå er vi over på neste etappe, og vi ser etter neste leder som kan ta selskapet til nye høyder, forteller styreleder Geir Førre om beslutningen om å starte jakten på en ny leder for det fremgangsrike teknologiselskapet.

Fornøyd med innsatsen

Førres investeringsselskap Firda er største eier i Ardoq, fulgt av Magnus Carlsen-backede Idekapital. I påvente av en ny toppsjef, går medgründer Erik Bakstad inn som «interim-leder» i programvareplattformen som lar kundene kartlegge og forstå sammenhenger mellom virksomhetens prosesser, IT-systemer og personer.

I løpet av Valmots regjeringstid har selskapet klatret opp til 70 millioner kroner i årlige abonnementsinntekter og gått fra 10 til nær 100 ansatte. Inntektsveksten tilsvarer 3000 prosent på tre år. Samtidig har Valmot vært med på å hente tre investeringsrunder på til sammen 15 millioner dollar.

Førre understreker at styret er veldig fornøyd med den innsatsen Valmot har lagt ned og de resultatene som er skapt. Samtidig påpeker han at ambisjonene er høye for selskapet, og at målet er å finne en ny leder som har erfaring med å lede SaaS-selskaper til suksess ute i verden.

"Fornuftig avgjørelse"

Sindige Magnus Valmot på sin side tar avgangen med tilsynelatende knusende ro. Han understreker at han fortsatt har stor tro på selskapet, selv om han nå går av som administrerende direktør. Han vil være involvert som spesialrådgiver for Ardoq i tiden fremover, og eier fremdeles litt over fire prosent av selskapet.

– Dette har vært planlagt og gjennomført på en ordentlig måte, mener Valmot.

– Så du tenker at det er en fornuftig avgjørelse?

– 2020 har vært et spesielt år. Med lockdown, global ekspansjon og henting av penger. Det har vært krevende, det er det ikke til å legge skjul på. Så må man stille seg spørsmålet hvor man er, hva man ønsker å bruke hver eneste dag på, det har med energien å gjøre. Sånn sett blir dette bra for alle parter, selv om det har vært himla gøy å få være med på.

Valmot beskriver jobben i Ardoq som en «vanvittig kul reise», der selskapet har fått til mer enn man trodde var mulig.

Å brenne for noe

Han ser at det skrives mye om behovet for forskjellig ledelse i forskjellige faser, men for Valmot er det andre ting som betyr mer.

– For meg handler det om hva jeg virkelig brenner for . Det er jo det man gjerne også er god på. Det jeg har merket meg, er at fasen vi har vært gjennom har vært utrolig morsom.

– Dette er jo også en beslutning fra styret. Hvis de hadde villet at du skulle fortsette, hadde du da sagt ja?

– Et styre skal alltid vurdere ledelsen i et selskap. Slik er det for min del også. For meg handler det om hva jeg er motivert for, hva som er gøy, og hvordan man skal jobbe fremover.

– Er det noen skills du ikke har, som ville vært nødvendig dersom du skulle ha fortsatt?

– Jeg liker jo å være involvert, gjøre ting som leder. Når et selskap har 10 ansatte, kan du fortsatt gjøre mye selv. Men etter hvert som det blir større, må du lede mer gjennom andre. Jeg har merket at mitt drag etter å gå i detaljer, kan gjøre noe med evnene til å se utover. Det er jo noe jeg helt sikkert har blitt flinkere til også. Men når du skal lede et selskap som Ardoq videre, er slike ferdigheter viktig.

Veien videre

Valmot holder kortene tett til brystet om hva veien videre bringe. Han sier han er aller mest glad i å bygge team, forretningsmodeller og skape vekst – legge til rette for at det han kaller "flinke produktmennesker" kan ta konseptene sine ut i verden. Etter at han slapp nyheten om at han var ferdig i Ardoq strømmet henvendelsene inn.

– De siste dagene og ukene har vært en skikkelig opptur med tanke på hvilke muligheter jeg er blitt presentert for. Så for øyeblikket bruker jeg en del tid på å finne ut hvilken vei jeg er motivert for å ta videre. Dette går på å lære mest mulig og også å kjenne på magefølelsen.

Han er opptatt av å velge en bransje har interesserer seg for og ikke minst en utfordring som matcher hans egne ambisjoner.

- Også er jo teamet avgjørende. Folk med passion, gjennomføringsevne og gode verdier. Det er mange store spørsmål, og da kommer en juleferie godt med. I alle tilfeller er det jo veldig motiverende å se at erfaringene man tar med seg ut av en vekstreise som Ardoq kan være verdifulle for andre.

For ordens skyld: Shifter har et samarbeid med Geir Førre-eide Entrepedia, en kunnskapsportal om det å bygge oppstartsselskaper.