Energi
Har erfaring fra Zaptec: Nå går han «all in» i egen energi-startup
Amir Zarei satser alt på Qubit Energy for å revolusjonere strømfordeling og bidra til en bærekraftig fremtid.
– Det er vanskelig å bygge en startup, men jeg har tatt med meg en god del læring og er ganske sikker på at det blir en del læring her også, sier Amir Zarei, gründer i den rykende ferske startupen, Qubit Energy.
Zarei selv er ikke helt ukjent på Startuplab i Oslo, der selskapet nylig slo seg ned. Han har blant annet vært involvert i hundeplattformen Pond, og tidligere Intermed – en startup som jobbet med teknologi som skulle forutsi epilepsianfall.
Qubit, som er hans nyeste baby, blir likevel den første startupen han går «all in» med som gründer. Målet er å utfordre måten man bruker og distribuerer strøm på i Norge, og etterhvert i verden.
– Intermed var jeg involvert i som student. I Pond var det egentlig noen andre som hadde idéen og andre som var founders, mens jeg var co-founder. Nå er det jeg som er founder og har med meg andre co-founders, sier Zarei.
Han har også erfaring fra Tietoevry og Cegal, samt vært praktikant i Microsoft og Accenture tidligere.
Stort behov
Zarei ble introdusert for utfordringene i energibransjen da han jobbet i Zaptec.
I fjor lanserte Stavanger-selskapet en ny ladeteknologi som gjør at man kan sende energien fra el-bilen tilbake til huset, og dermed bruke strømmen til å for eksempel koke kaffen.
Også Qubit vil utnytte den ganske nye teknologien, såkalt «vehicle to grid» eller V2G (kjøretøy-til-nett), i deres «virtuelle kraftverk» der man distribuerer strømmen fra ulike energikilder som ikke blir brukt andre steder.
Det første produktet QubitLink blir en plattform for energistyring i bygg med nevrale-nettverk (AI), hvor V2G vil vær en av modulene i produktet.
Zarei mener det er et stort behov for en slik løsning, dersom man skal nå klimamålene og få til en energiomstilling som ikke utnytter olje og gass.
– Hvis alt virkelig skal bli elektrifisert er vi nødt til å kjappe oss litt, sier han.
– Hvem er det dere utfordrer? Er det strømselskapene, nettleverandørene eller andre aktører som utvikler lade-teknologi?
– Jeg tror ikke vi skal utfordre noen, men heller ha dem med på laget. Ved å tilby denne teknologien kan man for eksempel løse problemer nettleverandørene noen ganger står ovenfor, svarer Zarei.
– Vi kan kanskje utfordre dem til å tenke nytt, legger han til og understreker at det er behov for en større holdningsendring til hvordan man utnytter energi.
Ved å optimalisere strømfordelingen er tanken videre at man kan sikre strøm til for eksempel sykehus dersom strømnettet blir slått ut en kald vinternatt
– For å ha nok strøm kan vi bli mye flinkere til å distribuere og fordele det som er tilgjengelig, mener Zarei.
Elon Musk-fans
Inkludert Zarei består teamet i dag av totalt fem personer, flere med erfaring fra startups som konsulenter.
– Jeg tror det kan tolkes både positivt og negativt, men alle her er Elon Musk-fans. Vi liker raketter, men også det han gjør innenfor fornybar energi, sier Zarei.
– Det er nesten en forutsetning for å være med på dette her, spøker kollega Øyvind Aukner, som selv har bakgrunn fra et studentstartup-prosjekt som jobbet med å bygge raketter.
Qubit er utvilsomt fortsatt i en tidlig fase, men ifølge Zarei har han jobbet med å utforske interessen for deres løsning i markedet en god stund.
– Men det har gått veldig fort. Vi har allerede lært sinnsykt mye. Å bygge selskap er kanskje noe av det hardeste man kan gjøre, men det er det som er gøy. Man kan lese så mange bøker og se så mange youtube-videoer man bare vil, men til syvende å sist må man stå opp hver dag og finne ut av hvordan man får til ting selv, forteller Zarei som tror mye vil skje i løpet av det neste halvåret.
– Jeg tror det er derfor disse gutta her er med også, legger han til.
– Hva er de viktigste målene fremover?
– Vi trenger pilotkunder for å teste ut løsningen. Noen har allerede sagt ja, men vi trenger flere. Det andre er at vi trenger flere folk, svarer han.
Planen er derfor å rekruttere til teamet og hente en pre-seed runde til høsten.
Ifølge Zarei har interessen vært stor og flere har allerede forpliktet seg til å delta i runden.
– Så vi er veldig sikre på at vi lukker den runden, men vi har lyst til å gå en ekstra runde for å finne de riktige investorene som har lyst til å være med i et langsiktig løp.