nytt om navn

Pål T. Næss slutter i Gelato :
Her er gründertoppens plan nå

Han har et par ting han kunne tenkt seg å gjøre, og et par ting han absolutt ikke vil gjøre - i tilfelle du har tenkt til å spørre enhjørningsprofilen om «å ta en kaffekopp».

Pål T. Næss har tatt sin veske og gått fra Gelato, og utpå høsten er han kommet frem til noe nytt.
Publisert Sist oppdatert

Pål T. Næss sine overganger har alltid vekket en viss oppsikt i startup-miljøet. Først da han gikk fra rollen som medgründer i Gelatos forløper Optimalprint til Innovasjon Norge, for så å gå tilbake til Gelato seks år senere. Denne uken meldte han på LinkedIn at han enda en gang gir seg i selskapet han har vært med å bygge, i denne runden etter fem år.

Over en kaffekopp med Shifter på sentralstasjonen i hovedstaden forteller han hvorfor Gelato-toget nå går videre uten ham, 18 år etter at Henrik Müller-Hansen ringte ham for å spørre om han ville være med på noe som kunne bli stort.

– Jeg har tenkt på det over en periode, så det er absolutt ingen dramatikk i dette, sier Næss, medgründeren i det som anses som et av de få selskaperne som fortsatt er som enhjørning å regne i et nytt næringsliv som har vært preget av skamklipte verdivurderinger de siste par årene.  

For første gang på lenge ligger veien helt åpen for den tidligere gründersjefen i Innovasjon Norge. Han har riktignok skissert seg en meny av ting han kan tenke seg å gjøre, og noe han ikke kan tenke seg å gjøre. Mer om det litt senere i saken, men først litt mer om hvorfor tiden var inne for å slutte i Gelato.

Savnet av tørr humor

Henrik Müller-Hansen og Pål T. Næss hadde vært i toppledelsen i teleselskapet Tele2 Norge sammen, henholdsvis som CEO og Direktør for IT og fakturering. Müller-Hansen sluttet og startet Optimalprint, og hanket raskt inn Næss som medgründer i selskapet.

I en kommentar under Næss sitt avskjedsinnlegg på LinkedIn roser Müller-Hansen sin medgründer. Intelligent, strategisk anlagt, operasjonelt smart og ikke minst innehaver av en veldig tørr humor. 

– Dette er noen av de unike karakteristikkene ved personligheten hans som jeg kommer til å savne stort, skriver Gelatos gründer og CEO.

Næss selv mener selskapet som blant har hentet kapital fra det sagnomsuste VC-fondet til Softbank, er bedre rustet enn noensinne. Bedriften har i dag 320 ansatte fra 57 nasjonaliteter. Taksameteret tikker jevnt og trutt fra tre solide forretningsmodeller, fra henholdsvis forbrukere, skapere og nettbutikker, samt nå også trykkeriene.

– Jeg har mer troen på at Gelato har en viktig rolle å spille enn noen gang. Jeg er overbevist om at Gelato kommer til å forandre måten verden produserer på, kommenterer Næss. 

«Nok å gjøre»

De siste årene har han fungert som en intern «frilanser» som har tatt seg av det som har brent mest til enhver tid. Nå er det ikke like mye som brenner. Ledelsen rundt Müller-Hansen har imponerende CVer fra svært anerkjente teknologiganter. Gelato-toget ruller ufortrødent videre uten Næss som ansatt.

– Har du tvinnet tommelttotter og sett ut av vinduet i Bjørvika de siste par årene?

– På ingen måte, jeg har hatt mer enn nok å gjøre. Jeg har jobbet opp mot nye prosjekter, blant annet med bærekraft og betalingssystemene. Jeg har også vært en støttespiller for Henrik, blant annet på det som har med PR, posisjonering og historiefortelling å gjøre, sier Næss, og avviser kontant at han har fungert som en slags «statsråd uten portefølje».

På kaffekopper’n

Etter at han slapp nyheten om at han gir seg, har tilbudene om «å ta en kaffekopp» strømmet inn, og kalenderen til Pål T. Næss har blitt stadig fullere. Han insisterer på at «alt fortsatt er helt åpent». Han skal ta seg god tid til å bestemme seg. Planen er å komme i gang med «det nye» litt utpå høsten en gang.

Det såkalte «mulighetsrommet» er ganske stort for en altmuligperson som han. Han utelukker verken offentlig sektor eller privat næringsliv.

– Jeg hadde en fantastisk tid i Innovasjon Norge, og lærte masse i løpet av de seks årene. Kanskje er det til og med riktig å gå inn i det offentlige igjen, sier Næss, som mener at stat og kommune trenger den kompetansen gründere kan bidra med.

– Hvis man ønsker å skape en bedre verden, gjøre verden bedre for samfunnet rundt deg, finnes det veldig gode grunner til å starte i det offentlige dersom rollen gir mulighet til å påvirke.

Gründer igjen?

I det private næringslivet ser han at det kan være flere ulike roller han kan tenke seg – for eksempel som operativ rådgiver og styremedlem for flere selskaper, små og store.

– Jeg håper og tror min erfaring fra Gelato kombinert med erfaringen fra det offentlige kan være nyttig for mange selskap, sier Næss.

– Du blir ikke gründer igjen?

– Jeg tror ikke jeg kommer til å være med å starte opp et selskap som Gelato igjen. Jeg vet hva det koster, og hva det krever av deg. Historien forteller meg at jeg ikke hadde klart å gjøre det igjen, men jeg er veldig gjerne med på å hjelpe andre ambisiøse selskap med deres vekst.

– Jeg er ekstremt imponert og takknemlig over Henrik og måten han leder selskapet og er «passionate» hver eneste dag fortsatt. Jeg vet det er nødvendig når man har ambisjoner om å bygge noe stort. 

Ingen VC

Det er et par andre ting han også kommer til å skygge unna. Selv om han har sterke meninger om hvordan rammevilkårene for gründere kan bli bedre, blant annet om formueskatt og exitskatt, har han for eksempel ingen politiske ambisjoner.

Han har heller ingen planer om å bli en VC-investor, slik en del mindre og mer vellykkede gründere gjerne ender opp som.

– Jeg kan veldig gjerne jobbe tett opp mot investeringsselskaper som rådgiver, men ikke som en som driver fondet. Jeg er nok litt for operasjonelt anlagt til det, mer enn som en ren finansiell investor. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.