innovasjon norge

Haugli beklaget: – Vi burde løst det annerledes

«Trist og flau», kommenterte toppsjefen i Innovasjon Norge da Bjørn Ekeberg delte sin erfaring med å søke støtte hos den statlige etaten. – Vi tar dette på stort alvor, sier han til Shifter. 

– Vi er en stor offentlig aktør, og vi må ikke bare tåle kritikk, men også ønske den velkommen, sier Håkon Haugli.

Bjørn Ekeberg, daglig leder i oppstartsselskapet Recharge Health, delte denne uken sin erfaring med å søke tilskudd hos Innovasjon Norge, en ifølge ham langdryg og omfattende prosess, som endte i avslag etter et halvannet år. 

Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge, beklaget i den forbindelse via en kommentar på Ekebergs eget Linkedin-innlegg om saken. 

Bjørn Ekeberg, daglig leder i oppstartsselskapet Recharge Health, delte denne uken sin erfaring med å søke tilskudd hos Innovasjon Norge, en ifølge ham langdryg og omfattende prosess, som endte i avslag etter et halvannet år. 

Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge, beklaget i den forbindelse via en kommentar på Ekebergs eget Linkedin-innlegg om saken. 

Slik kommenterte toppsjef Håkon Haugli på Bjørn Ekebergs innlegg om sin erfaring med Innovasjon Norge.

– Hvorfor beklaget du?

– Han har jo en opplevelse med Innovasjon Norge som jo slett ikke er slik vi vil at kundene skal oppleve oss, og jeg følte behov for å si det. Sånn skal det ikke være, og vi tar med oss det han sier, og skal lære av det, sier Haugli til Shifter. 

Han mener det ikke hjelper i snitt å ha gode saksbehandlingstider, når enkeltkunder opplever det slik som ham. 

– Så da hadde jeg behov for å gi en helt sånn ubetinget beklagelse. Vi er en stor offentlig aktør, og vi må ikke bare tåle kritikk, men også ønske den velkommen. 

– Det er den eneste måten vi kan bli bedre på, sier Haugli. 

– Driver ikke med motangrep

I kommentaren på Ekebergs innlegg gir han også uttrykk for at det å dele historien offentlig «ikke vil slå tilbake på ham». 

– Jeg vil si så tydelig jeg kan, at vi ikke driver og utmåler støtte basert på hvor mye kritikk noen har gitt til oss, eller driver med motangrep hvis noen kritiserer oss, sier Haugli.

– Det er faktisk ikke slik det offentlige Norge opptrer, med den type personlige agendaer eller har svarteliste med personer. 

Hva gjelder kritikken knyttet til lang behandlingstid av søknaden, sier han: 

– Vi må kontinuerlig flytte på ressurser internt hos oss for å håndtere ulik oppdragsmengde, og iblant har vi lengre saksbehandlingstid enn vi skulle ønske på noen ting. Vi har ingen sittende på reservebenken som vi kan kalle på. 

Haugli snakker videre om bruk av en rekke nye verktøy for å effektivisere saksbehandlingen, inkludert kunstig intelligens. 

– Men vi er selvfølgelig sårbare for at enkeltpersoner kan bli syke, eller at det kan skje ting, som denne saken er et eksempel på, sier han og legger til: 

– Det er selvfølgelig veldig uheldig. Vi burde løst det annerledes, men vi kan ikke gardere oss mot at den type ting kan skje. 

Haugli understreker også at de ettergår saker lik Ekeberg sin.

– Ikke for å finne syndebukker eller plassere skyld, men for å se hva det dreier seg om rent strukturelt, sier han og legger til:

– Så i tillegg til det kontinuerlige forbedringsarbeidet, så forsøker vi jo etter beste evne å lære også av de konkrete enkelt-casene vi får. Alle saker har flere sider og nyanser, og det er viktig for oss å trekke de riktige lærdommene. 

– Tar dette på stort alvor

Den pågående diskusjonen om Innovasjons Norges virke står ifølge Haugli høyt på lista om dagen. 

– Vi skal bidra til at Norge får flere gode gründere og flere vekstbedrifter. Det er det vi jobber for  hver eneste dag. Da er det sunt og bra at vi har en diskusjon nå om hva som skal til, sier han. 

– Skulle det komme flere saker av denne typen, så skal vi ta dem imot, og gjøre endringer så godt vi kan for å unngå at andre opplever det samme.

– Krisemøter internt?

– Nei, ikke noe vi kaller krisemøter. Men vi tar dette på stort alvor, sier Haugli - og deler en øvrig bekymring. 

– Det er en risiko jeg ser ved debatten som går nå, at det kan danne seg en oppfatning om at tjenesten ikke virker, og at det ikke er behov for den type aktør. 

– Det er jeg opptatt av å få fram at det er. Vi vet at tjenestene virker. Vi måler det på en metode utviklet av Statistisk sentralbyrå, og de gjennomføres av eksterne byråer - og de viser at bedriftene vi støtter, gjør det bedre enn sammenlignbare bedrifter på nøkkelvariabler som salgsinntekter, produktivitet, sysselsetting og eksport, gjentar han.