avtaler

Havkatapult avvikler etter Siva-avslag – mener 800 mill. i testutstyr står i fare

Katapultsenteret Ocean Innovation Norwegian Catapult (OINC) som har betjent havnæringen siden 2018 mister statsstøtten og må legge ned.

Kristin Eriksen, direktør Innovasjonsprogram og industrielle testfasiliteter i Siva
Kristin Eriksen, direktør Innovasjonsprogram og industrielle testfasiliteter i Siva
Publisert Sist oppdatert

Saken oppdateres...

Ocean Innovation Norwegian Catapult AS (OINC) har fått avslag på søknaden om tre nye år som fasilitator for havsatsingen gjennom Sivas katapultordning.

 Beslutningen betyr at selskapet må avvikles.

– Katapultene er strengt regulert, og vi forventer at de over tid etablerer en mer solid forretningsmodell. Nå når Ocean Innovation er på vei inn i tredje perioden, ser vi imidlertid at katapulten ikke leverer i henhold til våre forventninger, sier Kristin Eriksen, direktør for Innovasjonsprogram og industrielle testfasiliteter i Siva, til Shifter. 

Per nå vurderer Siva altså ikke OINC som et ledende miljø innenfor sitt område, som er bakgrunnen for avslaget. 

Eriksen peker blant annet på selskapets regnskaper som en del av begrunnelsen. 

I det siste regnskapet for 2023 kommer det frem at OINCs inntekter falt med nesten syv millioner kroner fra 2022. 

Resulatet før skatt endte på minus 340.000 kroner. Samtidig fremgår det at egenkapitalen i selskapet er tapt. Styret mente ved fremleggelsen av regnskapet i fjor at tiltak for å effektivisere ville kunne redusere kostnadene nok til å på sikt gjenvinne den tapte egenkapitalen.

Totalt har OINC mottatt tilsammen 94,5 millioner i støtte fra Siva siden 2019, ikke inkludert 2024. 

– Uenig

OINC har siden 2018 levert testinfrastruktur, teknologi, pilotering og verifisering sammen med sine partnere gjennom den nasjonale ordningen Norsk katapult. 

I en pressemelding opplyser OINC til Shifter at avviklingen også får store konsekvenser for testutstyr til en verdi av nærmere 800 millioner kroner, som nå ikke vil bli tilgjengeliggjort gjennom OINC som planlagt. 

Dette er utstyr som nye partnere har investert i og skulle tilgjengeliggjøre for havbruksnæringen i 2024 og 2025.

– Vi er uenige i avgjørelsen, men tar det til etteretning. I tiden fremover vil vi være opptatt av å ivareta våre gode kjernepartnere, samarbeidspartnere og kunder, sier daglig leder i OINC, Bjarte Horn. 

Han poengterer at OINC har hatt god aktivitet i 2024 og så langt i 2025. Selskapet hadde nylig inngått formelt samarbeid med tre partnere i Finnmark, Troms og Nordland, som skulle supplere tilbudet ytterligere med ledende aktører i havbruk og fiskeri.

Siva-direktøren mener på sin side at det er noe mindre dramatisk.

– Statsstøtten har blitt gitt til investeringene som er gjort, og vi jobber nå med å tilgjengeliggjøre utstyret på en annen måte. 

– Vi satser ikke noe mindre – kanskje tvert imot – men vi ser behovet for en sterkere fasilitator med en mer solid posisjon, understreker hun. 

Hun peker videre på at tallet OINC trekker frem, altså de 800 millionene, er litt upresist. 

– I det beløpet ligger det også en kontrakt som ennå ikke er signert. Vi jobber med den aktuelle aktøren for å sikre at dette utstyret fortsatt kan tilgjengeliggjøres for små og mellomstore bedrifter i Norge. Det viktigste for oss er å skape mest mulig verdi med de statlige midlene vi får, understreker hun. 

Naturlig med utskiftninger

Norsk katapult er en statlig finansiert ordning som gir bedrifter tilgang til kompetanse og avansert testutstyr for å støtte industriell utvikling. Før avviklingen av OINC omfatter Norsk Katapult til sammen fem katapulter. 

Ordningen forvaltes av Siva på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Eriksen understreker at katapultordningen skal være dynamisk og gi størst mulig verdi for norsk industri.

– Målet er at katapultordningen skal være langsiktig og at de ulike satsingene kan forlenges. Samtidig er det naturlig med utskiftninger, sier hun.

Siva ønsker altså fortsatt at hav skal være et sentralt satsingsområde i katapultordningen, og vil nå evaluere hvordan de best kan sikre tilgang til industriell testkapasitet innenfor havområdet.

– De neste ukene og månedene vil vi bruke på å samle trådene og vurdere hva som vil være mest verdiskapende for Norge. Det vil sannsynligvis komme en ny utlysning før sommeren, noe som betyr at Ocean Innovation i teorien kan søke igjen, sier Eriksen. 

– Det vi egentlig gjør, er å konkurranseutsette prosjektet på nytt for å finne et bedre alternativ, legger hun til. 

Utfordring å være innovasjonselskap

Eriksen påpeker videre at det ikke er enkelt å drive innovasjonsselskap. 

– Den utfordringen Ocean står i nå, er den samme som mange innovasjonsselskaper opplever. Det handler om å bygge et sterkt kompetansemiljø samtidig som man skaper økonomisk bærekraft. Man må tenke både kommersielt og samfunnsmessig. 

Eriksen sier dette er en problemstilling som gjelder hele Norge. 

– Mange innovasjonsselskaper er på randen av stupet, og vi jobber kontinuerlig med å finne løsninger for å styrke og gjøre innovasjonsøkosystemet mer slagkraftig.