finansiering
Henter rekordstor runde etter temposkifte - for nå haster det å bry seg, mener likestillingsgründer
For halvannet år siden ville investorene vite hvorfor de skulle investere i Equality Check. Nå var diskusjonen en helt annen, forteller gründeren.
Det fem år gamle selskapet, som med software hjelper bedrifter å forbedre likestilling, inkludering og mangfold, hentet 13 millioner kroner for omtrent et halvannet år siden.
Da ledet Alliance Venture an i runden, og det norske venturekapital-fondet bidrar nå med ytterligere kapital når Equality Check igjen henter 16 nye millioner kroner.
Det gjør også Unconventional Ventures, med norske Thea Messel i spissen. Selskapets eksisterende investor lanserte i fjor sommer et nytt fond på 310 norske millioner kroner.
– Vi er jo ikke lønnsomme, og det kommer vi ikke til å være på en stund heller, så da må vi hente penger med jevne mellomrom, sier Marie Sunde, gründer og daglig leder.
Hun ønsker verken å dele verdsettelsen eller en fullstendig investorrunde.
– Flere av investorene våre ønsker en lav profil, sier Sunde.
Slik holder de kostnadene lave
Sist selskapet hentet penger, var det med en forventet "runway" på 12 måneder.
– Men den ble lenger, fordi vi har hatt et bedre salg enn vi hadde planlagt for. Vi har også hatt mindre kostnader enn vi budsjetterte for, sier Sunde.
Equality Checks største utgift er i dag personalkostnader, forteller hun.
– Vi er veldig opptatt av å bygge et godt team med så mye "in-house" kompetanse som mulig, og det er et fokus vi har hatt fra start, sier Sunde.
– Ellers har vi hele veien hatt en stramt kostnadsfokus, og prøvd å gjøre så mye som mulig selv - og på måter som ikke koster penger. Det vil si en del "hustling", og alle i teamet gjør oppgaver som spenner høyt og lavt, legger hun til.
– Overraskende stor modning i markedet
Fjorårets regnskap er ifølge gründeren ikke klart, men hun forteller om 70 betalende kunder og en omsetning på cirka to millioner kroner i salg.
Regnskapet for 2021 viser en inntekt på 1,8 millioner kroner og et tap på 7,3.
Nå skal den friske kapitalen holde i 12 til 18 måneder, forteller Sunde.
Hun hadde opprinnelig planlagt for en tøff kapitalinnhenting.
– Vi jobber jo i et felt der kapitalen ikke nødvendigvis har sittet så løst tidligere, men vi opplever nå at det har skjedd mye innenfor vårt felt det siste halvåret. Det har vært en overraskende stor modning i markedet, også hos investorene, sier hun.
Gründeren erfarer også at likestilling bare rykker oppover på agendaen hos bedrifter.
– Forrige gang vi hentet penger, måtte jeg i mye større grad forklare hvorfor dette er noe som kommer - og hvorfor dette er noe alle selskaper må forholde seg til i løpet av kort tid. Det var ikke samtaler vi hadde denne gangen, sier Sunde.
– Nå er diskusjonen en annen, som for eksempel hvor raskt dette kommer til å gå.
– Hva svarer du da?
– Det er flere viktige grunner til det, sier hun.
5 grunner til å ta likestilling på alvor
Sunde nevner blant annet regulatoriske krav, nasjonalt og internasjonalt, som gjør at de fleste virksomheter i dag må rapportere på likestilling, inkludering og mangfold.
– Videre begynner manglende likestilling, inkludering og mangfold å bli en risiko som både virksomheter og andre "stakeholders" er opptatt av - særlig en finansiell og omdømmemessig risiko, sier gründeren og legger til:
– Jeg har for eksempel snakket med flere fond i denne runden, som har fått beskjed fra sine partnere om at de må bli mer mangfoldige i fondet, før investorene ønsker å investere ytterligere i fondet, sier Sunde.
Og ikke minst, legger hun til, er likestilling, inkludering og mangfold noe talenter er opptatte av - og noe virksomheter er svært opptatte av for å gjøre seg attraktive.
Ifølge globale tall, fortsetter Sunde, kommer også selskaper til å doble sine utgifter knyttet til DEIB (Diversity, Equity, Inclusion and Belonging) fra nå og frem til 2026.
– Det er et estimat som ikke har tatt inn over seg nye EU-krav om likelønnsrapportering. EU har godkjent et direktiv om likelønnsrapportering, som vil gjelde for alle virksomheter med mer enn 50 ansatte, sier hun og legger til:
– I Norge har myndighetene nylig iført både en aktivitets- og redegjørelsesplikt som gjelder for alle virksomheter med mer enn 50 ansatte. Det kommer til å skje mye fra år til år nå fremover, og i løpet av noen få år vil alle virksomheter måtte forholde seg til likestilling, inkludering og mangfold i en mye større skala enn de gjør i dag.
I dag har de færreste virksomheter veldig god kotroll på ovennevnte, erfarer Sunde.
– Det er helt greit, så lenge man nå begynner å ta tak. Virksomheter som ikke tar tak i dag, vil ha store utfordringer de nærmeste årene.