WEB 3.0
Hentet 1,3 milliarder kroner for å betale brukerne tilbake etter et av tidenes krypto-ran
Noen av verdens største investorer innen krypto og venture kommer til unnsetning etter at brukerne av kryptospillet til Sky Mavis ble ranet for milliarder. Den norske medgründeren Aleksander Larsen står i spissen for krisehåndteringen.
I mars ble en virksomhet knyttet til NFT-spillselskapet Sky Mavis, hvor nordmannen Aleksander Leonard Larsen er driftssjef (COO) og medgründer, hacket og frastjålet kryptovaluta verdt 5,3 milliarder kroner. Det er ifølge Reuters (ekstern lenke) det hittil største tyveriet av kryptovaluta.
Nå har Sky Mavis hentet 150 millioner dollar, tilsvarende 1,3 milliarder kroner, i frisk kapital for å bøte på skaden.
– Man kan tro mye, men dette er ute av vår kontroll. Det vi skal fokusere på nå er veien tilbake, og hvordan vi kan videreutvikle selskapet, sier Larsen til Shifter.
Pengene, samt midler Sky Mavis hadde tilgjengelig fra før, skal brukes på å betale tilbake alle brukerne som ble rammet av ranet.
Gikk til de største i bransjen for hjelp
Kapitalinnhentingen og den umiddelbare krisehåndteringen ble ledet av nevnte Larsen.
– Når jeg ser på hva som har blitt gjort for å komme dit vi er i dag, har det vært noen «tradeoffs» som har gjort oss sårbare. Man bygger et romskip mens man flyr, og da er det vanskelig å skalke alle luker, sier han til Shifter.
Blant investorene er de eksisterende aksjonærene Andreessen Horowitz (a16z), Dialectic og Paradigm, som alle er kjente ventureselskaper.
– Runden var veldig målrettet. Vi gikk til dem med «skin in the game» i dette universet, sier Larsen.
Også én ny investor kommer inn; verdens største kryptobørs, Binance. Larsen viser til at spillselskapet lenge har vært i kontakt med kryptobørsen. Binance var for eksempel den første aktøren som støttet såkalte «tokens» fra Sky Mavis-spillet Axie Infinity.
– For at det globale økosystemet skal fortsette å blomstre og modnes, er det avgjørende at vi jobber sammen, spesielt når det kommer til sikkerhet, som er vår spesialitet, sier daglig leder Changpeng Zhao i Binance, i en melding.
Partene vil foreløpig ikke si noe om prisingen i transaksjonen, men Shifter får opplyst at det er en kombinasjon av ny kapital inn og at noen av gründerne selger aksjer.
– Det er en handling for å vise at vi tar vårt ansvar, sier Larsen, som selv solgte seg ned for flere hundre millioner kroner i forrige emisjon - men beholder sine aksjer denne gangen.
– Vist sterk handlekraft
Blant eierne av Sky Mavis finner vi også norske Snö Ventures.
Larsen og selskapet har jobbet tett med investorene og styret gjennom hele prosessen, forteller managing partner Magne Uppmann i Snö.
– De har vært tydelige, gjennomtenkte og vist sterk handlekraft i arbeidet med å finne en løsning. Og ikke minst, de tok nøye hensyn både til Sky Mavis-«communityet» og alle andre interessenter som ble berørt av hendelsen, sier han.
– Vi er svært imponerte over hvordan de kommer ut på andre siden av dette, styrket og klare for å bygge de neste kapitlene i det nybrottsarbeidet som Sky Mavis er.
Blir mer paranoide
I en melding skriver Sky Mavis at de er i gang med å innføre strenge sikkerhetstiltak for å forhindre fremtidige angrep. Ifølge Larsen jobber selskapet nå etter «zero trust»-prinsippet, som i bunn og grunn går ut på at sikkerheten aldri skal bero på tillit, men alltid på verifisering.
– Slik vi ser det nå, kunne det gått verre. Det er en mulighet til å vokse. Vi er i god behold, men det vil selvsagt prege selskapet i lang tid. Vi er sikker på det vi lager, men nå går det mot en mer paranoid følelse. Vi vil ikke ta så stor risiko. Nå er det på tide å gjøre ting 100 prosent ordentlig, sier Larsen.
Samtidig er han tydelig på at Sky Mavis nok aldri hadde klart å komme dit det er i dag ved å tenke sånn fra start av.
– Hvis vi hadde gått fremover i to kilometer i timen, hadde vi aldri klart det. Men vi gikk litt fort rundt svingen. Vi har skuffet brukerne våre, og det går ut over tilliten. Den må vi jobbe hardt for å gjenopprette, sier Larsen.
Selv om selskapet nå henter kapital og brenner milliarder av reservene, er likviditeten i Sky Mavis god, hevder Larsen, uten å bli mer konkret. Han oppgir samtidig at Axie Infinity har omtrent 1,5 millioner aktive spillere daglig.
Krisehåndtering fra Oslo
Mens dramaet i Sky Mavis har utspilt seg, har Larsen spilt sin sentrale rolle fra hjemmekontoret i Oslo.
– Det har vært megaintenst. Det verste er den mentale usikkerheten. I starten så vi bare en utrolig sum som vi måtte dekke inn. Men så var det rett på krisehåndtering, sier Larsen.
Han beskriver en god flyt internt, med tydelig rollefordeling. Han holdt i den løpende dialogen med styret og kapitalmarkedet, mens andre håndterte teknologi og dialogen med brukerne, eksempelvis.
– Det har vært krevende. Det er vanskelig å beskrive følelsen, den unner jeg ingen. Det er det hardeste jeg har vært med på i hele mitt liv, sier Larsen.