kapital
Her er gladnyheten som kan sette fart på startup-investeringene
Sentralbanksjefen gjentar varsel om nært forestående rentenedgang. Dette sier ledende startup-investorer.
Norges Bank holdt torsdag renten uendret og gjentar at de vil senke renten i mars.
Flere investorer har pekt på at lavere renter trolig vil sette mer fart i kapitalmarkedet for startups. Engleinvestor Thomas Falck spådde nylig bred oppgang dersom inflasjonen kommer under kontroll og det blir fred i Ukraina.
Sparebank1s sjeføkonom Elisabeth Holvik påpeker at usikkerheten om hvordan Trumps politikk vil påvirke handel og tollsatser, og hvordan andre land vil svare med sin valutapolitikk, er et argument Norges Bank bruker for å gå forsiktig frem.
– Vi tror det blir et rentekutt i mars, men at det er svært usikkert om det blir flere rentekutt i Norge siden det kan gi en videre svekkelse av kronen.
Holvik tror likevel det trolig ikke blir flere rentekutt i år.
Sondo-investor Henrik Hatlebrekke sier overfor Shifter at generelt skal lavere renter tiltrekke seg mer kapital til tidligfaseinvesteringer.
– Men jeg tror at markedet har tatt det inn allerede på forventninger.
I Sondo opplever de investorsentimentet som positivt til tidligfase nå.
– Fler og fler skjønner at med 10 års horisont før investeringene virkelig er blitt store og likvide, så er det liten vits å prøve å finberegne timingen. Det viktige er å være i markedet og gjøre virkelig gode investeringer, sier han.
I Startuplab forventer investeringsdirektør Gisle Østereng at bedringen tar tid.
– Norge trenger at mer kapital kanaliseres til venture. Statlige investorer, corporates, familiekontorer og formuende må ta opp hansken. Vi er midt oppi et teknologiskifte og samtidig i en kapitaltørke for norske start-ups.
Østereng tror at de som fortsetter å investere aktivt, neppe kommer til å angre.
– Dealflow er meget god, sier han.
Idekapitals Kristian Øvsthus er mindre optimistisk.
Han mener det allerede er priset inn og peker på at internasjonale renter, og spesielt FED-renten, allerede har falt.
– Et lite steg ned i Norge vil ikke påvirke kapitaltilgang for norske vekstselskaper, sier han.
– Selv om Norge har størst handel med EU, så er USA verdens viktigste kapitalmarked. Når det trolig ikke blir flere rentekutt i USA, risikerer vi med et rentekutt i Norge å få lavere renter enn i USA. Tanken til Norges Bank var at når andre land begynte å kutte renten, så ville renteforskjellen til Norge bli mindre, og kronen ville styrke seg, eller i det minste ikke svekke seg videre. Særlig gjaldt dette USA, som på det meste hadde en styringsrente som var 1 prosentpoeng høyere enn Norge, og som opplever sterk kapitalinngang som følge av Trumps investeringsvennlige politikk, skriver Holvik i en kommentar.
Kronen har svekket seg videre
Banken peker på at til tross for at renteforskjellen nå er null mot USA, så har kronen svekket seg videre. Holvik tror kapitalen fortsatt heller vil til USA, der de kan oppnå høy avkastning i aksjer.