investeringer
Her er impact-investorenes beste tips til grønne gründere
Vårens Antler-kull møtte denne uka proffe investorer til en «Q&A» om grønne investeringer - investorene trekker frem shipping, vann, mobilitet og landbruk som sektorer med potensial.
Mandag møtte over 40 av deltakerne i vårens Antler-kull proffe investorer for å stille de spørsmål. Tema for praten, som ble arrangert i BCGs lokaler i Oslo, var cleantech og grønne investeringer.
Seansen ble ledet av partner i Antler - Kristian Jul Røsjø - som ba investorene trekke frem hvilke sektorer de ser et potensial for å skape lønnsomme oppstartsbedrifter. Her er noen av anbefalingene som dukket opp:
Lene Hodge, investeringsansvarlig i Nysnø, mener gründerspirene burde undersøke hvilke utfordringer skipsfarten står ovenfor.
– Jeg vil trekke frem shipping, fordi der er spennet så stort. Du har de som ligger helt i front, men så er det en global bransje hvor det finnes mange smutthull. Det i seg selv gjør det til en interessant bransje å navigere i.
Hodge mener gründere i Norge er i en spesielt god posisjon fordi vi er en sjøfartsnasjon med flere skipsverft. Hun trekker også frem at behovet for skipsfart er noe vi vet kommer til å bestå.
– Én ting er å endre hva skipene bruker som drivstoff. Det kommer til å ta flere år, men vi trenger å komme dit. Samtidig er det muligheter innenfor nybygging og avhending av skip, egentlig hele livssyklusen.
Forutenom shipping ser hun på forbrenning i alle former, ikke bare av fossilt drivstoff, som et stort problem gründere burde undersøke.
– Vi brenner klesavfall og usolgte klær, som ifølge noen ikke kan brukes til noe. Vi brenner returmøbler og så mye annet, som egentlig kan brukes på nytt. Alt dette hadde vært interessant å få bukt med.
Paradokset med mobilitet
Erik Bjørstad er investeringsdirektør i Ferd Impact Investing. Han ser potensial innen blant annet landbruk og mobilitet - selv om han trekker frem at sektoren ifølge rapporten fra FNs klimapanel (IPCC) kan sies å være «overinvestert».
– Det er veldig høy investeringsvilje i mobilitet, men det investeres «for mye» der i forhold til andre sektorer for at vi skal kunne redusere utslippene så mye som vi trenger.
Selv om mobilitet ifølge FN er «overinvestert», legger Bjørstad til at sektoren er veldig åpen for «disrupters».
– De «underinvesterte» sektorene er for eksempel landbruk, skogdrift og havbruk. Dette er jo relative tall, men mobilitet er hvertfall den sektoren som til nå har kommet best ut med mest kapital.
Thomas Vikenes er partner i BCG og var en av paneldeltakerne. Selv om han muligens ikke faller inn under kategorien «profesjonell investor» leder han BCG-avdelingen som rådgir investorer innen private equity, i tillegg til å ha investert i startups som privatperson.
– Det kommer investorer til oss hele tiden som peker på at mangelen på vann er et av de største problemene i verden, og at de vil være med å løse det. Vann er en begrenset ressurs, det finnes ikke nok av det. Det kommer til å bli et større og større problem for folk.
Selv om de fleste i Norge ikke merker vannmangelen på kroppen, tror Vikenes at behovet globalt er såpass stort at det finnes gode muligheter for folk med innovative løsninger.
– Hvis man kan hjelpe folk med tilgang til rent vann, enten gjennom software eller hardware, så vil det være muligheter til å bli rik på det. Det er hvertfall min hypotese, sier BCG-partneren.