offentlig støtte

Hun mistet jobben, men finansierte sitt nye gründerselskap med denne «ukjente» NAV-støtten

Konkursras og krav om lønnsomhet i tek-bransjen, fører nå mange ut i arbeidsledighet. For Alexandra Niemi Olsen ble permittering en uventet opptur.

Alexandra Niemi Olsen brukte NAVs dagpengeordning for gründere til å etablere Breathe your way. Nå hjelper hun ansatte med å redusere stress.
Publisert Sist oppdatert

Alexandra Niemi Olsen hadde jobbet som arkitekt i flere år da hun ble permittert av økonomiske hensyn på arbeidsplassen.

Olsen hadde på tidspunktet uansett et ønske om en helt ny tilværelse etter en periode som utbrent, og målet var å starte noe eget.

I dialog med NAV ble hun derfor informert om ordningen «dagpenger under etablering», hvis mål nettopp er å få dagpenger samtidig som mottakeren etablerer en helt ny bedrift.

– Jeg var lykkelig over at det fantes en løsning. 

– Det var jo en veldig usikker og midlertidig situasjon, så det ble et slags spark for å komme i gang, sier Olsen, nå grunnlegger av Breathe your way, en medlemsplattform som blant annet inkluderer digitale meditasjonskurs.

Olsen holder primært kurs i meditasjon for bedrifter. Der underviser hun i hva som skjer i hjerne, nervesystem og kropp, og hvordan hver enkelt kan påvirke sitt eget stressnivå gjennom pust og stillhet. Gründeren tilbyr og utvikler også flere dagsarrangementer.

– Om jeg skulle startet dette helt for meg selv uten støtte, ville det blitt krevende, sier hun.

– Det tar jo tid å starte bedrift og sette seg inn i alt man må vite; både om økonomi, markedsføring, skaffe kunder, utforme ideer og være kreativ - slik at støtten gjorde at jeg kunne fokusere på dette og bygge en grunnmur.

Konkursras og nedbemanningsrunder

Nylig rapporterte DN om et konkursras i it-bransjen. Shifter har de siste månedene omtalt mange av dem. Tidligere i juni slapp også nyheten om at Oda kutter hele 150 årsverk

Nyttig er det kanskje derfor å kjenne til NAVs ordning for gründerspirer, som det jo typisk er flere av blant de ansatte i oppstarts- og vekstselskaper.

Dagpenger under etablering

Hvem kan få dagpenger under etablering?

For å få dagpenger samtidig som du etablerer egen bedrift, må alt dette gjelde for deg:

  • Bedriften må være ny.
  • Etableringen må kunne føre til at du kan leve av inntektene fra bedriften du etablerer.
  • Du må eie mer enn 50 prosent av virksomheten, alene eller sammen med andre som også får dagpenger.
  • Du kan ikke selv være ansvarlig for at du har mistet jobben de siste 6 månedene.Hvis du ønsker å etablere egen bedrift samtidig som du får dagpenger, bør du søke så fort som mulig. Det er fordi etableringen tidligst godkjennes fra den dagen søknaden er ferdig behandlet. Hvis du jobber med bedriften din før den er godkjent, vil disse arbeidstimene gjøre at du får mindre utbetalt i dagpenger.
    Kilde: NAV

Olsen fikk etter en søknadsprosess, som blant annet inkluderte et budsjett og en salgspitch, ni måneder med dagpenger; 67 prosent av inntekten som arkitekt.

– Det kom godt med, for det er ekstremt mye å sette seg inn i i et yrke som på mange måter ikke finnes fra før, sier hun.

– NAV var utrolig positive til ideen min, som var å hjelpe andre mennesker med å finne ro gjennom pust og meditasjon, for å bidra til at ikke mennesker må havne i samme situasjon jeg selv hadde havnet i. Nemlig å bli utbrent, sier gründer Alexandra Niemi Olsen.

– Da jeg startet firmaet i 2023, var det fortsatt litt tidlig. I USA har toppledelsen i store firmaer drevet med meditasjon i lang tid, og spesielt spredte det seg etter krakket i 2008.

Nå ser hun imidlertid en økt interesse også her til lands.

– Alle bransjer kan jo ha nytte av dette, men jeg liker godt å jobbe mot tek- og kreative firmaer. De som lever av å skape nye konsepter og å uttrykke seg kreativt. Det er kanskje fordi jeg selv kommer fra et kreativt yrke, men også fordi at kreativitet er veldig lite forenlig med kronisk stress, sier Olsen.

– Helt nødvendig å ha full kapasitet

Allerede som barn hadde hun bestemt seg for å «tegne hus».

– Det har alltid føltes ut som en stor del av min identitet, så det å gå fra å være arkitekt til å gjøre dette, har helt klart vært en prosess. Men jeg tror vi har godt av å utfordre og utforske om vi egentlig er det vi har utdannet oss til, sier Olsen.

Veien til Breathe your way ble til under en toårig utdannelse for å bli meditasjonslærer.

– Jeg gjorde det først for min egen del, fordi jeg selv var interessert i å lære mer om meditasjon og å lære av Audun Myskja (lege og forfatter, journ. anm.), sier gründeren. 

– Underveis i utdanningen hadde jeg kommet tilbake fra sykemelding til arkitektjobben, og jeg hadde en voksende følelse av at dette som hadde hjulpet meg på så mange plan i livet, måtte læres bort. Da begynte jeg å leke med ideen om å undervise, sier Olsen, takknemlig over oppstartsstøtten via NAV.

Alexandra Niemi Olsen kurser bedriftsansatte i meditasjon. – Vi er åtte milliarder mennesker på planeten, og ingen av oss er like, men nervesystemet, fryktresponsen og vagusnerven er lik hos oss alle, sier hun.

Pengene bidro til å betjene lån og utgifter i forbindelse med selskapsetableringen - og i det hele gi en mykere overgang fra fast inntekt over til gründerlivet, forteller hun.

– Døgnet har jo bare 24 timer, og jeg opplever at det er helt nødvendig å ha full kapasitet til å bruke på en oppstart, kontra om jeg skulle hatt en ekstrajobb for å dekke disse kostnadene, sier Olsen.

– Så i en tid hvor vi snakker om at det er mange politiske valg som ikke støtter opp under gründere i Norge, var i alle fall dette noe som føltes veldig støttende for meg.

– En alternativ vei til å komme i arbeid

På spørsmål om hvor mange som har benyttet seg av ordningen, svarer NAV at de ikke har kvalitativt gode nok tall på dette, og at de ikke kan si noe om pågangen fra tid til annen. 

– Retten til dagpenger under etablering må sees i sammenheng med formålet med dagpengeordningen generelt. Dagpengeordningen har blant annet til hensikt å motivere til aktiv jobbsøking. For enkelte kan ordningen med etablering av egen virksomhet være en alternativ vei til å komme i arbeid, sier Bente Thori-Aamot, seksjonssjef i NAV.