Janneke Niessen og Eva De Mol i CapitalT

Hva er et godt gründerteam?

Det er alltid det samme svaret, dersom du spør en tidligfaseinvestor om hva de ser etter hos startups: Et godt team! Men hva er et godt team?

Publisert

Den nederlandske startup-investoren Janneke Niessen i CapitalT har gjort det til sitt verdiforslag å være best å «investere i team».

Med sitt fond på 40 millioner euro og sin proprietære metode for å identifisere de beste teamene, jakter de nå på startups i Nord-Europa, Norge inkludert.

Vi tok en prat med henne for å finne ut hva som kjennetegner et godt gründerteam.

– Dere sier dere er data-drevne og team-fokuserte-investorer. Hva ligger i det?

– Alle sier at teamet er viktig. Likevel er det slik at 90 prosent av startups feiler og 60 prosent av disse, feiler på grunn av at teamet ikke fungerer sammen. Men når man spør om hva man mener med at man investerer i teamet, er svarene ofte vage. Investorer bruker mye magefølelse når de vurderer teamet, og da er det lett å være forutinntatt.

– Men hva mener dere med at dere investerer i team?

– Vi investerer så tidlig at teamet er alt. Min kollega Eva De Mol (PhD), har undersøkt over 1000 oppstartsselskaper, og basert på dette laget en modell for å identifisere hvilke typer team som har størst sjanse for å lykkes. Vi analyserer potensielle investeringsobjekter etter denne modellen før vi investerer.

– Så hva er et godt team å investere i?

– Det er tre ting som er viktig å se på:

  1. Personlighetstrekk
  2. Humankapital
  3. Team-dynamikk.

Personlighetstrekk som toleranse for stress, evne til å stå lenge i vanskelige situasjoner, lidenskap, og om du har et «lærende mindset».

Humankapital handler om hvilke erfaringer teamet har, har de startup-erfaring, har de erfaring med å feile, industriekspertise, og har de reelle komplementerende ferdigheter.

Team-dynamikk handler om hvorvidt man deler visjonen, føler alle et ansvar, har man den rette typen konflikt?

– Hva er rett type konflikt?

– At den er oppgave-orientert. Den er ikke personlig. Evnen til å ha gode diskusjoner om hva som fungerer eller ikke. Det er ikke alle som klarer dette på en enkel måte, og det krever en god del tillit i bunnen. Men det er viktig å være bevisst dette.

– Hvor bevisste er et gründerteam seg disse elementene?

– For vår del, er det veldig viktig. Hvis vi skal satse på de rette selskapene, ønsker vi ikke for mange røde flagg.

– Et eksempel er hvis gründeren ikke tar til seg råd, og ikke har et «lærende mindset», kan det bli vanskelig.

– Når du gjør noe for første gang, så trenger du all hjelpen du kan få. Du trenger ikke å ha alle svarene, men du må være åpen.

– Et team er aldri perfekt eller aldri komplett i tidligfase, men du kan likevel forstå mye om teamet tidlig, og gründerteamet er vanskelig å endre på senere.

– Hvordan tester dere dem?

– Det er en spørreundersøkelse etterfulgt av et intervju. Alle spørsmålene er validert på 80.000 datapunkter, og er utviklet av min kollega Eva.

– Folk antar at man ikke kan kvantifisere «soft skills». Det kan du faktisk, og det er målbart. De fleste selskaper kommer til å pivotere uansett, så du vil være trygg på at teamet klarer det.

– Hva er ofte oversett fra investorer når man investerer i et team?

– Hvilken type lidenskap de har. Det er tre typer lidenskaper som driver gründere, som vi mener er viktige å være klare over.

  1. Lidenskap for å skape. De liker å starte noe, og så selge etter kort tid.
  2. Lidenskap for finne opp. Dette er veldig produktorientert og typisk for utviklere.
  3. Lidenskap for å utvikle: Disse ser forbi startupfasen, har et langtidsperspektiv og ønsker en større impact.

– Mange antar automatisk at gründere har samme syn på dette, men det har de ikke. Det er lett å få en konflikt dersom noen vil selge tidlig, mens andre har et 20-års perspektiv på selskapet, avslutter Niessen.