I årevis styrte mageproblemene livet – nå har 100.000 lastet ned løsningen gründeren selv skapte
Hverdagene var preget av smerter og stress før Ida Husby Swendgaard fant ut hvordan kostholdet påvirket magen. Nå har tusenvis lastet ned appen hun skapte for å hjelpe seg selv – og andre.
Ida Husby Swendgaard har selv slitt med IBS i mange år og bruker Noba i hverdagen for å kartlegge hva hun kan spise og ikke.Foto: Mia Sandnes Nilsen
Helt siden barndommen har magen vært et stort problem for Ida Husby Swendgaard.
I flere år levde hun med store plager, hvor det å skulle være spontan, reise eller å gå ut å spise med venner, ble til store utfordringer hun prøvde å unngå.
Helt siden barndommen har magen vært et stort problem for Ida Husby Swendgaard.
Annonse
I flere år levde hun med store plager, hvor det å skulle være spontan, reise eller å gå ut å spise med venner, ble til store utfordringer hun prøvde å unngå.
– Om jeg skulle reise på ferie, kunne jeg grue meg måneder i forveien, forteller hun.
Etter utallige legebesøk fant hun til slutt ut at hun har IBS (irritabel tarm syndrom), en kronisk tarmlidelse som ifølge Folkehelseinstituttet rammer mellom 10 og 15 prosent av befolkningen.
Annonse
IBS – irritabel tarm syndrom
IBS er en kronisk tarmlidelse som ofte debuterer i barneårene.
Rundt 10-15 prosent av befolkningen rammes, flest kvinner.
Det finnes per i dag ingen test som påviser IBS, og diagnosen baseres på selvrapporterte symptomer.
Årsaken til IBS er uklar, men tidligere forskning har vist at både biologiske og psykososiale faktorer kan bidra til symptombildet.
Typiske symptomer er en kombinasjon av magesmerter og endringer i avføringsmønsteret, som diaré og/eller forstoppelse.
Legene rådet henne til å eksperimentere med kostholdet, men uten konkrete råd satt hun igjen med flere spørsmål enn svar.
Det var først da hun oppdaget lav FODMAP-dietten, utviklet av forskere i Australia, at hun begynte å se en sammenheng mellom visse typer karbohydrater og symptomene sine.
Å finne ut av hva hun kunne spise og ikke, ble likevel et evig puslespill i matbutikken.
– Jeg tenkte: Det må gå an å samle alt dette på ett sted, forteller Swendgaard.
Annonse
Nå, en årrekke senere, har tusenvis lastet ned løsningen hun selv skapte.
Noba-gründeren har selv fått mye ut av å følge FODMAP-dietten.Foto: Mia Sandnes Nilsen
Fra personlig prosjekt til app
Annonse
Som programvareutvikler hos Iterate fikk Swendgaard anledning til å bruke noe av arbeidstiden på egne prosjekter. Sammen med et par kollegaer begynte hun å utvikle en løsning.
– Det å bygge plattformen var morsomt i seg selv, men så merket vi også at den funket, sier gründeren.
Annonse
Appen lar brukere skanne strekkoder på matvarer for å sjekke dem opp mot en database som avgjør om er såkalt lav eller høy FODMAP.
Databasen blir stadig bygget opp av brukerne, som kan legge til nye produkter, samt kliniske ernæringsfysiologer som kvalitetssikrer informasjonen.
Ernæringsfysiologene ble først involvert gjennom et samarbeid med Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage-tarmsykdommer (NKFM) hos Helse Bergen. Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) var også en tidlig samarbeidspartner.
Lav FODMAP-dietten
Mange med IBS opplever mer symptomer når de spiser ulike matvarer.
Australske forskere ved Monash University har utviklet lav FODMAP-dietten som har vist seg å redusere plagene hos mange.
FODMAP er en forkortelse for fermenterbare oligo-, di-, og monosakkarider og (and) polyoler.
Dette er en betegnelse for ulike tungt fordøyelige karbohydrater som tynntarmen kan ha vansker med å bryte ned og ta opp.
Matvarer med høyt innhold av FODMAP er vist å kunne gi økte symptomer hos personer med IBS, og en rekke studier har vist at mange med IBS opplever symptomlindring ved redusert inntak av disse karbohydratene.
Rent kjøtt, fjærkre, fisk, egg og fett/olje inneholder ikke FODMAP. Det er kun matvarer med karbohydrater som inneholder FODMAP.
Om man kommer over et produkt som er høy FODMAP, som man bør unngå, får man forslag til alternativer.
Uten å bruke penger på markedsføring begynte brukertallet å vokse sakte, men sikkert. Swendgaard og teamet skjønte at behovet var reelt for mange andre.
– Plutselig hadde vi 10.000 brukere. Så 50.000, sier hun.
I 2024 nådde de milepælen på 100.000 brukere i Norge.
Noba-appen skanner produkt for så å oppgi om det er høy eller lav FODMAP.Foto: Mia Sandnes Nilsen
Tryggere hverdag
Swendgaard forteller at for mange med IBS handler sykdommen om mer enn bare mageproblemer. Det kan være sosialt hemmende og svært psykisk belastende.
– Mange med IBS opplever at do-besøk er både spontane og uforutsigbare, som igjen påvirker psyken. Det blir en ond sirkel, og det kan fort bli altoppslukende, forklarer hun.
– Fordøyelsesproblemer er typisk ikke det man snakker om i lunsjen, fortsetter hun og legger til at det samtidig har blitt litt mindre tabu de siste årene.
Selv blir hun påminnet av brukere som gir gode tilbakemeldinger, om hvor tøft det kan være å leve med kroniske mageproblemer:
– Det er veldig givende. Vi får hele tiden tilbakemeldinger fra brukere som helt uoppfordret sender mail og sier vi har endret livet deres. Jeg har jo nesten glemt litt tiden før Noba, men da kommer jeg på hvor kjipt det kunne være med en dårlig magedag før, sier Noba-gründeren.
Ved å gi brukerne oversikt over hvilke matvarer som er trygge, håper hun at Noba kan gi en følelse av kontroll i hverdagen.
– Det handler om å tilgjengeliggjøre forskningen for folk flest, slik at det ikke bare er de som er opptatt av ernæring og diett som klarer å holde oversikt. Når man vet at man kan holde seg til spesifikke varer, slipper man den usikkerheten og kan være trygg på at det går fint, sier hun.
Swendgaard har jobbet fulltid med Noba siden februar 2023.Foto: Mia Sandnes Nilsen
Sikter mot millioner
Swendgaard og teamet har jobbet i flere år med Noba ved siden av fulltidsjobbene, men etter å ha innført en betalingsløsning nådde de i februar 2024 en ny viktig milepæl: Da hadde de nok inntekter til at hun kunne ta permisjon og satse fullt på appen.
Selskapets forretningsmodell er basert på inntektene fra preemium-versjonen til appen, der abonnentene har begynt å tikke inn.
Dette har gjort at de siden har kunnet gi litt mer gass for å skalere prosjektet. Siden har de lansert i Danmark og Sverige, der Noba-databasene er godt i gang med å bygges opp av nye brukere.
– Så der har man begynt fra scratch. Den community-drevne databasen gjør det også veldig skalerbart, påpeker Swendgaard.
Det neste store målet er å bli store i Storbritannia:
– Bare i England har rundt fem millioner mennesker IBS, så potensialet er enormt.
På verdensbasis er tallet nesten én milliard, anslår hun.
Noba-gründeren sammen med hunden Tassi som er på besøk.Foto: Mia Sandnes Nilsen
– Er det andre som driver med lignende løsninger?
– I England er det litt mer konkurranse. Jeg tenker det er bra for det viser at det er et stort behov, svarer hun.
Swendgaard ser også stort potensial for å utvide Noba til å gjelde andre fordøyelsesrelaterte utfordringer.
I Norge finnes blant annet Frifor.app som undersøker allergener, tilsetningsstoffer og gir informasjon om ultraprosessering. Caneat er et annet oppstartsselskap som skal gjøre det lettere for allergikere å finne matvarer de tåler. Shifter har tidligere skrevet om deres samarbeid med et tech-selskap.
Selskapet har siden oppstart i 2018 mer eller mindre kun vært bootstrapped (selvfinansiert). Rett før jul hentet de en liten runde, og planen er å hente ytterligere kapital i løpet av året for å skalere raskere.
– Vi startet med IBS, men på sikt kan vi også se på løsninger for generell tarmhelse og andre intoleranser, avslutter Noba-gründeren.