Det ble en trang fødsel for den varslede nye storstua til gründerhuben Mesh, men sju måneder etter den opprinnelige åpningsdatoen, flytter de første oppstartsbedriftene i dag inn i splitter nye lokaler på Youngstorget.
Annonse
– Dette er vår hovedhub nummer to. Vi har ikke hatt bakgård siden i fjor vår, og nå får vi en ny og bedre versjon. Det er som symbol på at vi har lagt bak oss corona-året, og tar fatt på et nytt og bedre 2021, sier gründer og daglig leder av Mesh Community, Anders Mjåset.
Fjoråret, det som skulle bli en tid for ekspansjon, ble brutalt for Mesh. Pandemien rammet hjertet av forretningsmodellen. Planer ble utsatt, ansatte permittert, lokaler stengt. Selv fortalte gründeren hvordan hodet sviktet da det sto på som verst.
– Året som gikk var tøft for Mesh. Hva er ståa nå?
Annonse
– Faktisk veldig bra. At det var så alvorlig fra starten av, gjorde at vi fikk fremforhandlet det vi trengte tidlig, og tålte coronaperioden bra. Nå ser vi en veldig sterke indikasjoner på at krisen nærmer seg slutten. Da er det mulig å se fremover, satse, være positiv igjen.
Dekningsgraden i de nye lokalene er over 60 prosent, noe som var målsetningen. Den finansielle stillingen til selskapet er også god, ifølge gründeren, uten å si noe mer konkret. Før året budsjetterte Mesh med en årlig omsetning på 130 millioner kroner, men sommeren 2020 jobbet selskapet ut ifra en teori om at summen kunne bli barbert med 50 millioner.
Et annet selskap
Men Mesh er ikke helt hva det var før krisen. Lokalene med den nevnte bakgården, den med den ikoniske M-en på veggen, er borte. Det mange så på som gründer-Norges arnested, er erstattet av uteplassen Brød & Cirkus. Også i København er en av lokalene, Founders House, stengt. Planene om utvidelse til Drammen er utsatt på ubestemt tid.
Annonse
Samtidig har selskapet åpnet tre nye bygg i sammenheng med Digs i Trondheim, samt det nye tilholdsstedet på Youngstorget i hovedstaden.
Dessuten er det ryddet opp på eiersiden. Ole Petter Gilbo, som kom inn på eiersiden i Mesh Oslo gjennom Avidit AS da gründerhuben flyttet inn i bygården hans - den i Tordenskiolds gate 3, som de ikke kom til enighet om da pandemien inntraff, er nå ute av systemet, ifølge Mjåset. Heretter er Mesh heleid av Mesh Community. Serveringsselskapet som lå under Mesh, Mulium AS, er også solgt. Mjåset kommenterer ikke økonomien i transaksjonen, foruten at det ikke er snakk om store summer.
Annonse
– Det er lett å fokusere på krise. Men situasjonen ga oss tid til å tenke på hva vi vil være fremover. Vi skal fokusere hardere på tjenester mot startup-segmentet.
– Hva må dere levere på i år, og hvordan skal dere få til det?
Annonse
– Målet nå er å levere et så bra produkt som mulig. Det vi tror, er at 2020 var et gjennombrudd for startupscenen i Norge. Målet er å betjene det best mulig.
– Hva er Mesh anno 2021, sammenlignet med tiden før corona?
– Vi kommer til å tydeligere fokusere på startup-scenen, og hubene kommer til å oppleves som proffere. Vi har fått tid til å samkjøre produktene. Vi ble på en måte tvunget til å trykke på pauseknappen på drift. Det har vært positivt. Vi har ryddet opp.
– Det er ganske interessant, og viktig, å få en slik pause etter 8 år. Da ser du hva du er, og hva du har gjort. Det er noe flere bør ta seg tid til, også utenfor krisetid, mener Mjåset.
Han berømmer også teamet for arbeidet som har blitt lagt ned gjennom den krevende tiden. I dag er staben litt mindre enn da de startet fjoråret.
– Å jobbe seg gjennom en tøff periode, er utrolig teambyggende. Selv om vi har møtt hverandre mindre, har vi knyttet tettere bånd. Nå føles det som runde to, nesten som et nytt selskap.