økosystemet

Innovasjon Norge: Tegn til at gründer-trenden snur

Etter noen år med nedgang i antall søknader om finansiering for oppstart av bedrifter, opplever Innovasjon Norge nå at stadig flere ønsker å satse.

Innovasjon Norge-sjef Håkon Haugli.
Publisert

– Dette er en utvikling jeg er veldig glad for å se! Jeg har vært bekymret over at både våre egne tall og eksterne undersøkelser viste at stadig færre ønsker å etablere egne virksomheter, og særlig de yngre. Nå kan det se ut til at den trenden er i ferd med å snu, basert på økningen i søknader om tilskudd til oppstart. Vi har også sett en sterk økning i antall søknader i ordningen for entreprenørskap blant studenter, STUD-ENT. Dette er gode nyheter, sier Innovasjon Norges administrerende direktør, Håkon Haugli.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ved utgangen av juli hadde Innovasjon Norge innvilget nesten 153 millioner kroner i tilskudd til i alt 370 oppstartprosjekter. I hele fjor var summen 178 millioner kroner til 450 prosjekter. Det kan dermed bli rekordhøy støtte til oppstartsbedrifter fra Innovasjon Norge i år.

– Økningen vi nå ser i etterspørsel etter våre virkemidler er nok også et uttrykk for at det er blitt mer krevende for unge bedrifter å hente kapital, fortsetter Haugli. - Generelt matches en krone fra Innovasjon Norge med i underkant av to kroner i privat finansiering.

Bedre vilkår for lån til oppstart fra i fjor

Innovasjon Norge endret vilkårene for oppstartslån i mai 2023, for å gjøre det enklere og for å redusere risikoen for gründerne. Også for denne ordningen ser organisasjonen nå en betydelig økning i pågangen.

– Det er viktig for oss å ha gode ordninger som bidrar til at mange tør å satse på gode prosjekter. Gründerskap er risikosport, og vi kan dele den risikoen med gründerne, samtidig som vi følger opp og stiller krav til framdriften, sier Haugli.