Cecilie Weltz, CFO i Otovo, skal lede nye European Distributed Energy Assets (EDEA).
Cecilie Weltz, CFO i Otovo, skal lede nye European Distributed Energy Assets (EDEA).

Inntektsfall i Otovo: Nå skiller de ut nyvinning i eget selskap

«Startet med usikkerhet og avsluttet med et fyrverkeri». Nå skal Otovo hente 100 millioner kroner til et nytt selskap, ledet av Cecilie Weltz.

Publisert Sist oppdatert

Inntektene i Otovo falt med ti prosent første halvår i 2020 sammenlignet med i fjor. Frustrerende, men ikke kritisk, sier Andreas Thorsheim til Shifter.

– Vi syns det er kjipt å måtte vente på veksten. Vi burde ha vunnet masse gull denne sommeren, men nå må vi vente, sier Otovo-gründeren og legger til:

– Vi har jo doblet hvert år tidligere, og det er det som er tankesettet vårt.

Otovos omsetning gikk fra fra 95,3 til 192,6 millioner kroner i fjor.

Nå viser tallene at inntektene endte på 77,4 millioner kroner, mot 85,6 millioner kroner, i første halvår i år. Det er særlig det norske markedet som trekker ned.

Otovo-gründer Andreas Thorsheim. Foto: Otovo/ Jon Gorospe
Otovo-gründer Andreas Thorsheim. Foto: Otovo/ Jon Gorospe

Lanserte leasing

Thorsheim har tidligere fortalt hvordan corona-situasjonen truet hele verdikjeden i selskapet bak markedsplassen som kobler solcelle-installører med sluttkunder.

– Dette halvåret startet med corona-usikkerhet og avsluttet med en leasing-lansering som har vært et fyrverkeri, sier han og viser til Otovos lansering av leasing på solceller, til en pris på mellom 30 og 60 euro i måneden.

– Vi utvider antall mennesker som kan få seg solceller i Europa med flere gangeren. Det betyr at det blir lettere for oss å skaffe kunder, og vi kan tjene mer penger på hvert prosjekt, sier Thorsheim videre.

Selskapsinformasjon fra Caphub.io

OTOVO AS

Otovo er Nordens ledende aktør på solcelletak og selskapet er også en fungerende kraftleverandør. Otovo skreddersyr forslag på komplette solcelleanlegg for hver enkelt kunde, i tillegg har selskapet også en app utviklet for å følge produksjonen.

Les mer om selskapet her

OSLO

Andreas Thorsheim

36-50

  • Handelsbanken Ab Svenska
  • AGDER ENERGI VENTURE AS
  • AKERSHUS ENERGI INFRASTRUKTUR AS
Se hele selskapsprofilen

Nytt selskap

Mandag annonserte selskapet at de nå skiller ut leasing-konseptet i et eget selskap kalt European Distributed Energy Assets (EDEA).

Cecilie Weltz, CFO i Otovo, skal lede selskapet, som nå planlegger å hente 100 millioner kroner denne sommeren.

– Dette er et selskap som har som formål å eie solceller og batterier. Otovo vil være et teknologiselskap og EDEA et selskap som eier infrastrukturen, forklarer han.

– Det er ulike risiko og avkasting i de to ulike selskapene. EDEA vil levere helt forutsigbare kontantstrømmer hver måned, legger Thorsheim til.

100 millioner kroner

Otovo selv går inn med 25 millioner kroner, og eksisterende aksjonærer får tilbud om å investere cirka 30 millioner kroner. Videre skal en nordisk bank, foreløpig ikke offentliggjort hvilken, skyte inn 50 millioner kroner i det nye selskapet.

– Dette produktet var planen lenge før corona. Fra utsiden kan det se ut som vi var raske på labben med å reagere, men sannheten er at vi har jobbet med dette i et halvannet år, sier Thorsheim og legger til:

– Vi ville utvikle et produkt som kunne funke også i nedgangsperioder, for de kommer jo med jevne mellomrom. Vi tror dette er et supertriks vi har for å ta innersvingen på de store kraftselskapene i Europa, sier han.

Thorsheim mener det umulig å spå resten av 2020.

– Du må være dels makroøkonom og dels smittevern-ekspert for å klare det, så vi må nok bare ta 2020 som det kommer. Vi skal i hvert fall fokusere på høyest mulig fart ut av dette året, og være tilbake på vinnersporet neste år, sier han.

– Hvordan holde farten oppe?

– Vi rekrutterer nå i Spania, for å kunne ta den veksten og etterspørselen som vi ser. Vi holder også tritt på markedsføring, og vi forbereder utvidelse av leasing-produktet til Sverige og Frankrike, sier Thorsheim.

Powered by Labrador CMS