sjakk
Investor-legender og Oda-gründere kjøpte seg inn i Magnus Carlsens siste selskap
Solid gevinst på svettekapitalen for Iterate.
Flere investor-legender fra Silicon Valley har nå kjøpt seg inn i Magnus Carlsens Take Take Take gjennom en såkalt «secondary», altså en runde hvor det ikke trykkes opp nye aksjer, men hvor enkelte aksjonærer selger hele eller deler av sin beholdning til andre investorer.
Sjakk-stjernen har det med å åpne dører i Silicon Valley. Nylig ble det kjent at selskapet hadde fått blant andre den sjakk-interesserte Peter Thiel som investor.
Selskapet startet som Fantasychess og som har Oda-gründer Mats André Kristiansen som daglig leder.
I sosiale medier opplyser Kristiansen nå at Jim Breyer, en av de første partnerne i venture- og PE-firmaet Accel KKR, er kommet til blant investorene.
I tillegg ønsker han velkommen til Snapchats tidligere produktsjef, Jack Brody, og investorene Sourav Gupta og Andreas Møyland.
Dagens Næringsliv har omtalt aksjesalget.
Det som derimot ikke er omtalt, er at også en rekke Oda-folk har kjøpt aksjer i sjakk-appen.
Mens Oda-gründer Karl Munthe-Kaas har vært med fra start, har nå altså medgründer og tidligere CFO Vegard Aakre Vik blitt aksjonær sammen med Christian Stokke-Mikalsen, Andreas Skaranger, Jon Lønne og Espen Sundve.
Pivoterte fra opprinnelig plan
Fantasychess ble startet på en idé om å utvikle en ny type underholdning for sjakkinteresserte. Tanken var at man skulle velge seg favoritter på sitt «fantasy lag», ikke helt ulikt slik Magnus Carlsen selv har briljert med innen fotball (han var helt i verdenstoppen i Fantasy Premier League i 2020).
Denne idéen har selskapet siden gått bort fra. Etter det ferske navnebyttet til Take Take Take og en helt ny app, er produktet at man har et sted å følge sine favorittspillere når de spiller.
En AI-løsning «kommenterer» partiene på en lignende måte som det er blitt gjort på blant annet NRKs sjakksendinger med spenningen knyttet til hvordan sjakkcomputere vurderer stillingen.
Iterate var selgeren
Det var IT-konsulentselskapet Iterate som utviklet den originale tekniske løsningen for Fantasychess. For jobben fikk Iterate, som ofte har utført oppdrag mot såkalt svettekapital, 10 prosent av aksjene.
Shifter har fått bekreftet at det er Iterates aksjer som de andre investorene nå har fått kjøpe.
Shifter har videre grunn til å tro at Iterate kan ha fått mellom 16-22 millioner for aksjene dersom de har solgte hele beholdningen.