investor
Investoren vekter tidligere gründer-erfaring likt med en annen faktor
– Vi må ta vår del av ansvaret, sier Henrik Hatlebrekke om å sikre et mangfold blant gründere som får risikokapital.

Det er en fordel å ha kjennskap til problemet man ønsker å løse og markedet man skal selge til, men det betyr ikke at gründere nødvendigvis må ha startet en bedrift tidligere. Det mener Henrik Hatlebrekke, partner i investeringsselskapet Sondo. Han reflekterer rundt den pågående diskusjonen om hvilke gründere som egentlig har tilgang på landets investorkapital, på lik linje med Snö-partner Magne Uppman og Skyfall-partner Preben Songe-Møller.
Sondo har investert i norske oppstartsselskaper som Atlas, Breyta, Curipod, Databutton, Dune, Enode, Omnimod, Strise, Tana, Ordinary og Versiro.
– Erfaring er klart viktig, men det trenger ikke være eksplisitt oppstartserfaring. Det å kjenne godt til problemet du skal løse og markedet du skal selge til, er en klar fordel. Et eksempel er Ordinary, som spant ut av Bakken & Bæck. De hadde kjent på problemet med å bygge AR- og VR-apper selv, men hadde aldri startet noe før, sier han.
Ikke konsentrert hos et fåtall
Hatlebrekke stiller seg ikke bak påstanden om at kapitalen i det norske startup-økosystemet konsentreres hos et fåtall. Han peker på at Sondo kontinuerlig utvider sitt eget nettverk for å oppdage nye investeringsmuligheter.
– Vi prøver hele tiden å utvide eget nettverk, via konferanser, meetups, for eksempler i regi av Startuplab, Antler og Google, i tillegg cold inbounds-, outreach, sier Hatlebrekke og legger til:
– En av de siste investeringene vi gjorde i fjor, kom gjennom en «meetup» hos Google. Vi har også gjort noen investeringer som kom inn kaldt, men ikke så mange.
– Vi må ta vår del av ansvaret
Sondo vurderer ifølge Hatlebrekke selskaper på samme måte, uansett om de kommer via et etablert nettverk eller gjennom en ekstern henvendelse.
– Akkurat det samme som ved en varm introduksjon. Vi ser etter bra folk med store ambisjoner og evnen til å bygge noe virkelig stort, virkelig raskt, sier han.
Hatlebrekke mener like fullt investorer har et ansvar for å være tilgjengelige og åpne for ulike typer gründere.
– Vi må ta vår del av ansvaret. Det prøver vi å gjøre ved å være tilgjengelige og vurdere alle selskaper etter de samme kriteriene, sier han.
De fleste har ikke startet noe før
Selv om erfaring er en fordel, er det ifølge Hatlebrekke langt fra alle Sondo investerer i som har startet opp noe tidligere.
– De fleste av gründerne våre har faktisk ikke startet noe før, men en god del har erfaring fra andre startups, sier han.
For ferske gründere som ønsker å forstå hvordan kapitalinnhenting fungerer, anbefaler han å bruke tid på å skaffe seg innsikt fra flere kilder.
– Det er lurt å få bred og god input for å skjønne hvordan ting funker med tanke på funding. Jeg ville startet med andre gründere. Det er ikke så vanskelig å finne noen som kjenner noen som har hentet kapital.
Han nevner inkubatorer og programmer som Startuplab, Antler og 6AM som gode steder å begynne, i tillegg til blogger, podcaster og artikler om funding.
– Shifter er et bra sted å starte, sier han, og legger til:
– Man må selvsagt legge ned litt arbeid. Hvis du ikke er innstilt på det, burde du kanskje ikke bli gründer.