corpoRATE VENTURE

Investorene hos drikkevaregiganten  vil smake på flere norske startups 

Det er trangt i flaskehalsen, men bærekraftssjef Susanne Klevar mener gründere fra Norge bør vurdere en slurk fra kapitalen til Coca-Cola Europacific Partners.

Bærekraftsjef Susanne Klevar i Coca-Cola Europacific Partners i Norge vil gjerne at norske gründere tar kontakt.
Publisert Sist oppdatert

På fabrikken for Coca-Cola i et industriområde øst for Oslo ruller flaskene raskt bortover samlebåndene. Mye går av seg selv. Det lille teamet på gulvet overvåker maskinene og rengjør samlebåndene pluss noen andre små ting. Men produksjonen er effektiv og i stor grad automatisert – en tydelig kontrast til hvordan det en gang var.

Ambisiøse klimamål

På fabrikken for Coca-Cola i et industriområde øst for Oslo ruller flaskene raskt bortover samlebåndene. Mye går av seg selv. Det lille teamet på gulvet overvåker maskinene og rengjør samlebåndene pluss noen andre små ting. Men produksjonen er effektiv og i stor grad automatisert – en tydelig kontrast til hvordan det en gang var.

Ambisiøse klimamål

Det er liten tvil om at det har skjedd mye innovasjon innenfor dørene her de siste årene. 

Men på det globale nivået er ambisjonene fortsatt store. Coca-Cola Europacific Partners, den armen som står for produksjon og distribusjon i mesteparten av Europa og Stillehavsområdene, har satt seg et mål om å kutte klimagassutslippene med 90 prosent innen 2040. Det haster å finne nye løsninger – og de vet at de ikke kommer i mål alene. 

Det er der satsingen på startups kommer inn, og nå rettes fokuset mot Norge.

– Vi er helt avhengige av samarbeid. Vannforbruk er ett eksempel – vi har kommet langt, men vi må enda lenger, sier Susanne Klevar, bærekraftssjef i Coca-Cola Norge, eller CCEP Norge som det nå heter. Nå vil hun at flere norske selskaper skal se Coca-Cola som en potensiell partner – og investor.

Slik jobber de

Klevar har den siste tiden jobbet for å gjøre CCEP Ventures kjent i Norge – Coca-Cola Europacific Partners’ internasjonale investeringsarm for bærekraft og innovasjon. Ventureteamet består av tre personer, er basert utenfor Norge, og vurderer selskaper fra hele verden.

– Jeg så at nesten ingen norske aktører var i kontakt med dem. Det finnes ingen lokal pott med midler, men norske selskaper har mulighet til å nå inn i systemet. Det vil jeg at flere skal vite, sier Klevar.

Shout out fra sjefen

Initiativet fikk nylig anerkjennelse fra venture-sjef Craig Twyford, som trakk frem det norske teamet som et forbilde for andre markeder.

– Det viser at vi ikke trenger å være et stort land for å ta initiativ. Vi må bare sørge for at folk vet at dette finnes, sier Klevar.

Nicola Tongue, Associate Director i CCEP Ventures, er en av tre som jobber med investeringene. Hun har bakgrunn fra både større merkevarer og oppstartsbedrifter, og leder strategi og oppfølging av porteføljeselskaper.

– Vi vurderer rundt 700 selskaper i året, og investerer i 3–4. Under én prosent får gjennomslag, sier Tongue.

Investeringer som skal gi effekt

Typisk investeringsbeløp er mellom 500 000 og 2 millioner euro per selskap. I tillegg samarbeider CCEP Ventures med forskningsmiljøer, og bruker Coca-Colas egne anlegg som testplattformer for ny teknologi.

– Vi ser etter løsninger som faktisk kan ha en innvirkning på hvordan Coca-Cola opererer. Ikke bare for oss, men for hele verdikjeden. Det handler ikke om finansiell gevinst, men om strategisk effekt, sier hun.

Seks prioriterte satsingsområder

  • Emballasje og resirkulering

  • Vannforbruk og vannforvaltning

  • Energi og produksjon

  • Transport og logistikk

  • Ingredienser og landbruk

  • Teknologi og automatisering

Eksempler på investeringer

– Vi får mange gode ideer, men takker nei dersom de ikke er relevante for våre behov. Det må være en løsning vi faktisk kan bruke. Hvis ikke, så er det ikke riktig case – uansett hvor spennende det måtte være, sier Tongue.

Blant prosjektene Coca-Cola har gått inn i er britiske Airhive, som utvikler CO₂-fangst direkte i fabrikker. CCEP var deres første institusjonelle investor, og prosjektet ble testet i én av selskapets egne produksjonslinjer.

Et annet eksempel er Avalo, som bruker kunstig intelligens for å utvikle mer bærekraftige sukkervekster, uten GMO og med lavere ressursbruk.

– Det handler ikke bare om penger. Vi gir tilgang til fabrikker, produksjonsdata, eksperter og hele nettverket vårt. Det er det mange gründere setter mest pris på, sier Tongue.

Veien inn

Slik kommer du i kontakt med CCEP Ventures

CCEP Ventures kan kontaktes via:

  • Kontaktskjema på ventures.cokeccep.com

  • LinkedIn (til teamet direkte)

  • Eksisterende kontakter i Coca-Cola-systemet

Første steg er ofte en digital samtale på 30 minutter, der teamet vurderer om løsningen er relevant.

– En kort pitch holder. Vi ser på alt som er strategisk interessant. En varm introduksjon kan hjelpe, men det er ikke et krav, sier Tongue.

En mulighet norske gründere bør gripe

Klevar mener norske selskaper ikke bør la denne muligheten bli liggende.

– Det er ikke et klassisk innovasjonsprogram med masse lokal synlighet. Men det finnes. Og norske selskaper bør kjenne sin besøkelsestid. Det verste som skjer, er at det ikke passer. Det beste som kan skje, er at ideen din blir testet i én av verdens største distribusjons- og produksjonskjeder, sier hun.