Gründerne av Iterate. Fra venste Rune Larsen (daglig leder), Kim Ophus Leskovsky og Anders Haugeto (styreleder)
Foto: Iterate
Iterate eneste norske selskap på internasjonal kåring av beste arbeidsplass for innovatører. Dette er deres oppskrift
Det norske konsulentselskapet Iterate havner på 50. plass i en kåring av verdens beste arbeidsplasser for innovatører.
Listen er utarbeidet av magasinet Fast Company, og de slår selskaper som Slack, IBM, Siemens og Paypal.
865 selskaper søkte om å være med på listen gjennom å svare på fire spørsmål. Deretter ble søknadene vurdert og scoret av Fast Companys redaktører, folk i Accenture og et uavhengig panel.
— Hvorfor tror du dere havner på denne listen
— Jeg tror det har noe med måten vi slipper til folk i selskapet på. Vi gjør det mulig for alle å bli gründere, hvis de ønsker det. Hvis de ikke ønsker det, gjør vi det mulig for dem å bidra inn i tech-startups som byggere, sier Anders Haugeto som er medgründer og styreleder i Iterate.
— Hvordan fungerer det i praksis?
—Veldig mye hos oss dreier seg om at det vokser frem selv. Vi har ingen komiteer som bestemmer, folk kan selv velge hvor de vil bidra. Folk kan ha egne ideer, og det er helt åpent hva de kan jobbe med. Det viktigste er at de viser at de kan lære og at de kan bygge et team. Viser de det, så kan Iterate også investere i startupen, sier han.
Har råd til å vente
— Når dere også er konsulenter, så betyr det vel at man også må levere timer og tjene penger, og man kan vel ikke bare jobbe med sine egne prosjekter?
—Ja, vi har en slags regel på at man jobber 10 prosent med egne prosjekter, men er man eksempelvis mellom oppdrag, så har du hele tiden til disposjon. Så lenge kundene din er happy, kan du jobbe så mye du vil med prosjektet. Vi måler ikke folk på faktureringsgrad. Det ville bare ødelagt systemet.
Han forteller at veldig mye av startupsuksess handler om markedstiming. Vi kan sette ut eksperimenter og samtidig gå ut i et kundeoppdrag, så kan eksperimentet gå, og vi kan vente lang tid før det eventuelt tar av. Plutselig er tiden inne, så kan vi sette flere ressurser på det. Vi har blant annet sett det nå under pandemien, som har vært en katalysator for flere av prosjektene våre.
En startup har en runway (løpebane) og må gå all in hele tiden. Vi kan vente fordi vi har en annen inntekt i mellomtiden.
Skal ha maksimalt tre prosents margin
— Det siste tilgjengelige regnskapet deres er fra 2018 og det viser en omsetning på 76 millioner, men et årsresultat på kun 534.000. Hvorfor så lavt resultat?
—Da vi satte ny retning for fem år side, bestemte vi at vi ikke skulle ha mer enn tre prosent margin. Modellen er ikke å tjene penger på consulting, men å reinvestere i prosjektene våre. Tjener vi kun på consulting, så jobber vi lineært, men kan vi reinvestere det i startups, så går vi fra å være lineære til å bli eksponentielle, så vi har kalt det eksponentiell consulting, sier han.
— Dere kommer på 50. plass på listen over innovative arbeidsplasser i verden. Hva er en god arbeidsplass for en innovatør?
— Innovatører vil ha jævlig flinke folk rundt seg, de vil hele tiden bli bedre og få impulser fra startups. Vi er et sterkt team som ikke bare sitter sammen, men vi tenker sammen også. Alle er investert i moderskipet, så hvis én vinner, vinner alle. Vi er veldig engasjert i hverandre, og noen går på kryss og tvers og bidrar inn i de ulike startupsene, sier han.
Fordelen til et konsulentselskap
— Hvilken fordel har et konsulentselskap i å bygge en startup?
— En fordel er at vi ikke trenger å spinne ut et selskap umiddelbart og definere hvem som er gründerne. I starten er det bare internprosjekter. En av grunnene til at startups feiler er fordi gründer-teamet feiler. Det er litt som dating. Hos oss er det ingen vonde «founder breakups», det er ingen vonde miner om folk flytter på seg, poengterer Haugeto.
Han forteller at disse internprosjektene også gir en ekstra verdi til konsulentkundene.
—Kundene blir interessert og vi får flere spennende oppdrag. Det er ingen vond vilje, men store selskaper tar ofte livet av gode ideer. Så vi opplever at i stedet for at kunden ønsker at vi skal sitte hos dem, så sitter de hos oss.
Stor eierandel til gründerne
— Hvis dere velger å spinne ut et selskap, hvor stor eierandel får gründerne av prosjektet?
—70 prosent går til gründerteamet. Vi skal jo være med å konkurrere med andre startups om investorpenger. Vi har vært i tett dialog med internasjonale venture-miljøer og fått innspill om at eierandelen til gründerne må være stor.
— Hvor mange selskaper hos dere har lykkes?
— Vi har åtte selskaper som har vekst i sine markeder. De fleste er interne ideer, men også noen eksterne, selv om vi egentlig ikke skal investere eksternt. Men de var så gode at vi ikke kunne la være, sier han og peker på PorterBuddy og Dagens som to av de eksterne.