Vekst i utlandet

– Jeg flytter med en skatteregning på 40 millioner

CEO og medgründer av CV Partner, Erling Wegger Linde, flytter til Toronto for å skalere selskapet i Nord-Amerika. Med seg i kofferten har han en potensielt enorm skatteregning.

PÅ FLYTTEFOT: Erling Wegger Linde flytter til Canada i høst med en potensiell skatteregning på rundt 40 millioner kroner.
Publisert

– Det ble mye sene kvelder for oss, forskjellen i tidssoner er utfordrende. Det stod mellom New York, Boston eller Toronto. New York er jo kult, men også veldig dyrt. Så hadde vi noen canadiske kunder allerede og merket at det er noe likere kultur som i Norge, sier en flytteklar Erling Wegger Linde.

Han er en av gründerne bak CV Partner og flytter nå ut av landet for å bygge selskapet videre. De leverer programvare for store selskaper som strever med å sortere og delegere sin interne kompetanse. Tjenesten brukes for eksempel for å vise frem ekspertise i anbudskonkurranser. I august flytter Linde med familien til Toronto. Der har selskapet allerede tre ansatte på plass som jobber med salg og kunderelasjoner. 

Som en del av den internasjonale vekstplanen kommer CV Partner også til å bytte navn om kort tid, blant annet fordi uttrykket «CV» ikke er like utbredt i engelsktalende land. 

– Jeg synes det er viktig å være der. Alle jeg har snakket med som har åpnet noe i USA og selv blitt i Norge sier det går kanskje bra en stund, men så må man over til slutt og fikse det. Derfor drar jeg med en gang. Det å få førstehåndskunnskap er viktig. Jeg skal prøve å ta med kulturen herfra, og legge til noe av kulturen derfra. Det føler jeg som leder er viktig fordi Toronto-kontoret kan fort bli vårt største, sier Linde. 

– Hvorfor flytter du til Canada hvis dere skal vokse i USA?

– Hovedpoenget er å vokse i Nord-Amerika og vi ser USA og Canada under ett. Jeg vet ikke om det er klimaet eller helsevesenet, men det er flere kulturelle broer mellom Norden og Canada. Hypotesen er at det kanskje blir noe enklere å gjøre det derfra. Det føles riktig i forhold til organisasjonskultur. Og så er det mye bra SaaS-kompetanse der. 

Linde forklarer at det også er noe lavere lønnskostnader i Canada sammenlignet med USA. Selv om han mener at Canada ligger høyt i forhold til Norge igjen. 

– Det er en grunn til at vi satser i Nord-Amerika. Vi har et kjempepotensial der. Det ser vi på størrelsen og betalingsviljen til de kundene vi har allerede nå. 

Kundene til CV Partner er ofte store ingeniør- og teknologibedrifter som gjerne byr på rammeavtaler og anbud. Når flere hundre ansattes CV og bakgrunn skal legges inn i ulike formater og hele tiden oppdateres med siste kurs, hjelper de med å strømlinjeforme prosessen. I Norge er de store kundene blant annet Sweco og Tietoevry. 

Til startup å være tok det lang tid før CV Partner hentet penger. Etter å ha bygget opp selskapet over 10 år på egen hånd, gjorde de en emisjon ledet av Idékapital i fjor høst for å finansiere veksten i utlandet. Kapitalrunden verdsatte CV Partner til 250 millioner før de «nye» pengene stod på konto. 

Exit-skatten

Linde sitter fortsatt på store eierandeler sammen med de andre gründerne - Nicolai Rønneberg Nielsen, Jon Spalding og Andreas Parr Bjørnsund. Nå som han flytter ut av Norge blir han en av de første som faktisk pakker kofferten etter nyheten om en mulig exit-skatt kom. 

– Nå kom den nyheten etter at jeg hadde tatt beslutningen, så det var litt for sent å snu. Det er litt vanskelig å si hva det ender med til slutt etter høringsrunden. I sin mest ekstreme form virker det urimelig, og det er klart det er en usikkerhet, mener gründeren. 

– Jeg drar over dit med en skatteregning på 40 millioner og en stoppeklokke som teller til 12 år. Hva skjer hvis jeg dør mens jeg er der borte, arver familien min den regningen? Får de de verdiene ut, vil de sitte igjen med null eller minus, sier Linde spørrende. 

I tillegg til de mange utfordringene med flytting, nytt land, skalering og små barn på ny skole, opplever han forslaget om exit-skatten som nok en faktor å måtte ta hensyn til.

– Gründere lever ofte med mye risiko, og nå kommer det enda en ting. Hva om vi trives der borte, hva om barna vil bli? Hva hvis det plutselig går mindre bra, blir vi da tvunget til å flytte tilbake? Det blir en frihetsinnskrenkelse, mener Linde.

– Kanskje jeg er veldig risikovillig, men hva med de som er på vippen til å bli gründere? Selv om det blir reversert, så sitter det i ryggmargen. Det kommer til å gjøre noe med antallet mennesker som tør å ta risiko og fremstår for meg som en kortsiktig tanke, mener han om den foreløpig foreslåtte exit-skatten. 

Nå har Linde og familien sagt at de tar to år av gangen, men at hvor lenge de ender opp med å bo i Canada er helt avhengig av hvordan ting utvikler seg. 

Hvis man ser bort fra bekymringer og risiko som exit-skatt og jakten på nye store kunder, er det også spennende sider med å flytte til Toronto. 

– Jeg har selv spilt hockey og sønnen min spiller hockey på Jar nå. Canada er et hockey-land og vi er allerede i gang med å prøve å heie på NHL-laget i byen, Toronto Maple Leafs. 

– Hvordan føles det at selskapet du var med å starte nå går så bra at du lander store kunder i USA?

– Det er veldig gøy å få det til. Når man har bygget noe fra bunnen er det gøy å få en bekreftelse på at potensialet er der. Det har egentlig vært sånn fra vi fikk vår første store kunde i Norge, og så den første kunden i Sverige, sier han. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.