Emisjon
«Jeg investerer!» ropte innovasjonsprofessoren fra siste rad, da Boldbooks-Kristin holdt foredrag
Etter en krevende emisjonsrunde har forlagsutfordreren nå hentet kapital og lagt om selskapet for å være klare for internasjonal ekspansjon. Sjur Dagestad er en av «believerne».
Det var under et arrangement i regi av Open Innovation Lab at den kjente innovasjonsprofessoren Sjur Dagestad falt pladask for selvpubliseringsstartupen Boldbooks. Han hadde selv holdt et innlegg om innovasjonsboken som han er på vei til å utgi, og satt derfor blant publikum da Kristin Over-Rein tok scenen og fortalte om selskapet som har som mål å snu opp ned på forleggerbransjen.
Tilsynelatende må verdiforslaget om å hjelpe forfattere å utgi under eget forlag ha resonert godt med innovasjonsprofessoren, for allerede før Over-Reins innlegg var ferdig, ropte han «jeg investerer!» fra bakerste rad.
Største engel
Som sagt, så gjort. Nå er innovasjonsprofessoren med i den siste emisjonsrunden til selskapet.
— Hva var det som gjorde deg så trygg
på at Boldbooks var en god investering?
— Jeg har kurset folk i innovasjon i 19 år. Når vi har snakket om pitching, har jeg ofte brukt min egen ide om det fiktive gratisforlaget fordi det har vært noe som jeg selv har drømt om og kan pitche med overbevisning. Da Kristin stod på scenen og fortalte om Boldbooks, gikk det rett og slett kaldt nedover ryggen på meg, sier Dagestad.
Etter noen "tillitsvekkende" nærmere undersøkelser endte han med å gjøre den største investeringen fra en enkeltperson i emisjonsrunden. Han investerte 300 000 kroner i runden som endte på tilsammen 2,5 millioner kroner.
Utfordringer, outsourcing og detektivarbeid
Shifter har i flere omganger skrevet om daglig leder og gründer i Boldbooks, Kristin Over-Rein, som har sagt at hun er mer drevet av idealisme enn kommersiell avkastning. I fjor vurderte hun å gå av som leder til fordel for en mer kreativ rolle i selskapet, men valgte til slutt å beholde stafettpinnen selv.
Det har ikke vært noen enkel prosess dette heller, denne gangen heller.
— Det er ingen investorer som har i sin profil at de investerer i boktech, sier Over-Rein til Shifter.
Med krevende makroøkonomiske forhold har hun vært avhengig av å gjøre et grundig detektivarbeid for å finne investorer som både er personlig interessert i bransjen, og som ser verdien av å bygge en plattform som forretningsmodell.
Positivt
De vanskelige forholdene har imidlertid også hatt positive virkninger.
— På en måte var det bra at det er vanskelig å hente penger. Det har gjort at vi ble tvunget til å tenke på lønnsomhet og ikke bare vekst, sier Over-Rein.
Frem til i fjor høst var det de ansatte i BoldBooks som selv fulgte opp de over 3000 forfatterne som er registrert på plattformen. Dette sier Over-Rein var nødvendig for å lære kundene å kjenne, men det var ikke skalerbart i lengden. Plattformselskapet har nå valgt å sette ut store deler av oppfølgingsarbeidet til frilanserne som tilbyr tjenester på plattformen. Slik ønsket Over-Rein å gjøre selskapet mer skalerbart, samtidig som hun frigjorde tid blant de ansatte til å bygge videre på plattformen og å hente penger.
Siden selskapet ble stiftet i 2016 har det gått med planlagt underskudd hvert år. I et foreløpig regnskap vist til Shifter kommer det frem at tiltakene gjort i 2022 nær halverte underskuddet fra 3,9 millioner kroner i 2021 til 1,9 millioner kroner i 2022, samtidig som salgsveksten økte fra 25 prosent til 47 prosent.
Teknologikompetanse og svettekapital
Sjur Dagestad var ikke det eneste kjente innovasjonsnavnet på investorlista i den siste emisjonen. Andre nye som har blitt med i denne runden inkluderer blant annet engelinvestor Marianne Sundbø (tidligere CEO i Nofence) og Yngvar Ugland (forbrukerteknolog i DNB). Sistnevnte var forøvrig også med å skrive i boken til Dagestad.
Over-Rein er glad for å ha med seg teknologisk ekspertise på eiersiden når Boldbooks nå skal gjøre tekniske forbedringer som gjør plattformen enda mer salgbar og brukervennlig.
Teknologiselskapet Iterate var også med å skyte inn ny svettekapital i emisjonsrunden. Over-Rein forteller at Iterate skal bidra med tjenester innenfor interaksjonsdesign og fullstack utvikling i bytte mot aksjene. Teknologiselskapet har tidligere også bidratt med svettekapital da Boldbooks hentet 1,2 millioner kroner i en mellomrunde før jul.
Les også: Iterates metode: Slik skjøt de fart på Porterbuddy og 20 andre startups
Skal vokse internasjonalt:
Med et fortsatt lite team bestående av tre ansatte medgir Over-Rein at de mistet litt fart når mye tid ble bundet opp i finansieringsprosessen. Selskapet skal nå sette den nye kapitalen i arbeid for å få fart på veksten internasjonalt.
— Fra neste år av skal vi inn i tre nye land hvert år, sier Over-Rein.
Selskapet har også blitt plukket ut som én av 14 til å delta på Innovasjon Norge sitt toårige eksportprogram kalt «Kreativ tech ut i verden», som skal hjelpe de å lykkes med internasjonaliseringen. Over-Rein forteller at det tilhørende tilskuddet på 800 000 kroner kom godt med for å kunne avslutte emisjonen tidligere og igjen fokusere på å bygge plattformen.