skatt

Johan H. Andresen i Shifters Podcast: – Jeg er helt sikker på at exit-skatten kommer til å bli reversert

Johan H. Andresen, leder for investeringsselskapet Ferd, er tydelig på at den nye exit-skatten blir et hinder for å tiltrekke internasjonal kompetanse og kapital til Norge.

Johan H. Andresen har liten tro på at exit-skatten overlever et regjeringsbytte.
Publisert Sist oppdatert

– Den delen av statsbudsjettet eller exit-skatten som ble stående er kanskje den mest destruktive, og den som internasjonale investorer allerede har reagert på, sier Andresen i en podcast med Shifter. – Norge er ikke lenger stedet for å tiltrekke seg internasjonal kompetanse.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Milliardæren, som arvet formuen etter et tobakksimperie og bygget opp Ferd som et av Nordens ledende investeringsselskaper og som driver med utstrakt støtte til såkalt sosiale innovatører, advarer nå om at exit-skatten kan hindre norske oppstartsselskaper fra å rekruttere ekspertise utenfra og effektivt begrense startups vekstmuligheter. 

– Hvis du skal bygge opp en bedrift eller skalere en norsk startup, så kan du ikke hente folk fra København, Stockholm eller London lenger, sier han.

Andresen peker på det ironiske i at «de aller mest vellykkede skal beskattes hardest, mens det går utover de som er helt i startfasen av sin forhåpentligvis vellykkede reise».

Slik han ser det klarer man klarer ikke å finne et skattesystem som er både presist, rettferdig og effektivt. Og ofte ender man opp med å gjøre ting verre.

– Norske politikere famler i sine forsøk, er dommen.

Han er bekymret for at exit-skatten skaper usikkerhet for gründere og kan undergrave viljen til å starte eller investere i nye selskaper. 

– Kanskje de fleste synes det er bare greit å være vanlig ansatt når de egentlig kunne startet en bedrift, spør han retorisk. 

Samtidig har han troen på at endringer kan komme ved et regjeringsskifte: 

– Jeg er helt sikker på at exit-skatten kommer til å bli reversert, rett og slett fordi den er for dum.

For å lytte til hele intervjuet om langsiktighet, ansvarlige investeringer og Ferds overgang fra tobakk til impact investing, sjekk episoden på Spotify.