Gründerfamilien
– Han glemte fortelle at jeg avlyste bryllupsreisen og hadde brukt opp sparepengene våre
– Jeg tror ikke folk flest forstår hvor mye jobb det er å være gründer, sier Jonas Nedkvitne og forteller hvor imponert han er over hva kona, Friskus-gründer Sigrid Nedkvitne, har fått til.
I en ny serie intervjuer vi dem som står eller har stått tett på gründere, som for eksempel kjærester, ektefeller og voksne barn. Dette er sak nummer to i gründerfamilien-serien.
Jonas Ingolf Petersson Nedkvitne er på ferie i Sør-Tyskland med kona og Friskus-gründer Sigrid Petersson Nedkvitne og de fire barna når Shifter tar kontakt for intervju.
De har vært i Frankrike og bodd på en vingård sammen med tre andre barnefamilier. Nå kjører de gjennom Tyskland.
Han forteller at det er litt slitsomt å kjøre rundt med barna, da de ikke trives så godt i bil, men at familien ellers stortrives på tur sammen.
Sigrids selskap, Friskus, er en aktivitet- og samhandlingsplattform som skal gi innbyggere informasjon om hvilke aktivitetstilbud som finnes der de bor.
Målet er å gi seniorer mer livsglede, voksne økt arbeidslivskompetanse, og hjelpe barn og unge fra vanskeligstilte familier med å delta på fritidsaktiviteter, da dette er en viktig arena for utvikling og opplevelse av mestring i hverdagen.
Sist Shifter omtalte Friskus, hadde Nedkvitne nettopp solgt selskapet. Da hadde de 50 norske kommuner på plattformen.
Forelsket i Førde
Jonas er lege og kirurg. Planen var aldri å ende opp i Norge, men ting endret seg da han møtte Sigrid.
– Jeg jobbet i Førde en sommer for å tjene penger til å kjøpe leilighet i Stockholm. Det var der jeg hadde sett for meg å jobbe og etablere meg som kirurg.
– Men så møtte jeg Sigrid og ble forelsket. Da bestemte jeg meg for å flytte til Norge for å være med henne.
Nå bor ekteparet på Voss sammen med deres fire felles barn.
Var aldri i tvil
Jonas forteller om perioden før de ble enige om at Sigrid skulle satse på gründerkarrieren.
Den gang hadde de allerede to små barn på to og tre år, og en baby. Sigrid hadde en sjefstilling i kommunen. En dag spurte hun Jonas om hun kunne si opp jobben for å starte sin egen bedrift.
– Vi måtte jo snakke om det – hun ville i så fall ikke ha noen inntekt i en periode. Men heldigvis hadde jeg fast jobb med god inntekt, så da var det litt tryggere selv om vi satt på hus og lån, sier Jonas og fortsetter:
– Jeg hadde tenkt på det mye og lenge. Jeg har opplevd hvilken gjennomføringsevne hun har når hun har bestemt seg for noe. Derfor var jeg aldri i tvil om at jeg skulle støtte henne.
Vurderer ikke bli gründer selv
Jonas kunne aldri selv tenkt seg å bli gründer, men er imponert over alle utfordringer kona klarer å stå i, forteller han.
– Sigrid har en vanvittig psyke. Veien er kort mellom litt fremgang og total katastrofe når man er gründer. Selv om det har sett mørkt ut til tider, har det alltid gått riktig vei, og Sigrid kommer alltid seirende ut.
Han er også imponert over visjonen hennes.
– Det er nok mange der ute som har gode idéer, men evnen til å gjennomføre er mer unik. Dette tror jeg er den viktigste egenskapen man har som gründer – viljen og robustheten til å ikke gi seg, fortsetter han.
Det er nettopp der gründerektefellens oppgave kommer inn, nemlig å støtte og motivere, spesielt i motgangstider, mener han:
– Man er på en måte medgründer. Man må hjelpe til og ha tro på kjæresten sin.
– Når det er sagt, vet jeg at Sigrid ville lyktes uansett, men det hjelper jo med god støtte rundt seg, legger han til.
Har frihet som gründer
Av de fire barna de har sammen er den yngste fire og den eldste elleve år.
Jonas forteller at det har gjort det lettere for paret på hjemmebane at Sigrid har fått mer selvbestemmelse over eget arbeid som gründer – kanskje litt i motsetning til det man skulle tro.
– Jeg har ikke verdens mest fleksible jobb, og jobber ofte lange dager. Da er det en kjempefordel at Sigrid kan ha mye hjemmekontor og hente i barnehage og på skolen, sier han.
– Samtidig må jo arbeidet gjøres, og hun jobber ofte på kveldstid. Når jeg kommer hjem, er arbeidsdagen min over. Det er ikke hennes, legger han til.
Shifter spør hvordan fordelingen av husarbeid er dem imellom.
– Det varierer etter hvordan dagene og ukene ser ut. Sigrid tar seg oftere av henting og bringing i barnehage, men ellers er vi ganske likt. Vi fører ikke noe regnskap på dette.
– Svigerfamilien min hjelper også til med barna. Men vi har et mål om at de skal bidra mer selv nå fremover.
– Min største rollemodell er min kone
– Det jeg kan si fra sidelinjen, er at det å være gründer – selv om det er mye frustrasjon til tider, gir en enorm glede. Du har en misjon, et slags høyere mål, ikke bare for deg selv, men for flere.
– Jeg mener gründere er veldig gode forbilder for oss alle. Jeg kan med sikkerhet si at min største rollemodell er min kone. Jeg har utrettet mye i livet, men jeg er mye mer imponert over henne og hva hun har fått til.
– Tror du barna lærer å bli mer selvstendige av å ha en mor som er gründer?
– Jeg håper barna lærer at man faktisk må gjøre en innsats selv, om man skal få til noe i livet. Det kommer ikke gratis. Samtidig håper jeg de ser at det å ha en større visjon gir mening til livet. Det er fantastisk å kunne utrette noe selv.
– Den bransjen Sigrid er i skal få unger i aktivitet og gi en meningsfull fritid. Man gjør det fordi man føler et samfunnsansvar og en kjærlighet og omsorg for de rundt seg. Jeg tror de fleste gründere har et høyere mål enn bare å tjene penger. Det spiller over på de rundt seg. Sånn har det i hvert fall vært i vår familie.
Må tåle stor arbeidsmengde
Mange gründere vi snakker med i Shifter, oppgir at de ofte ikke tar så mye ferie. Flere har ikke hatt sommerferie på flere år. Selv de som er på ferie, klarer sjelden å få ordentlig avstand til jobben.
Shifter spør Nedkvitne om kona klarer å koble av nå som de er på ferie.
– Jo lenger inn i ferien, desto bedre går det. De første ukene er Sigrid alltid «pålogget», selv om hun planlegger å ikke være det. Da er det gjerne mye mail, telefoner og ting som må gjøres.
– Men nå, for eksempel, har hun kommet godt inn i feriemodus. Hun kan nok ikke legge fra seg jobben fullstendig – plutselig dukker det opp en situasjon eller noe som må fikses. Men nå evner medarbeiderne hennes å gjøre mer på egenhånd enn tidligere, og det gir oss større frihet.
Nedkvitne påpeker viktigheten av å ta pause og koble av når man starter eget selskap:
– Det er ofte slik at ting modnes litt i bakgrunnen når man endelig får slappe av og gjøre noe annet. Da kommer ofte en del gode ideer. Men det er klart at man må tåle en stor arbeidsmengde, hvis ikke blir det ingenting.
– Vi kan ikke leve av oljepenger for alltid
Nedkvitne har nå heiet på gründerreisen til kona i seks år, og skulle ønske det det ble lagt bedre til rette for innovasjon.
– I Norge er det veldig tro på at staten skal ordne ting. Vi skal få hjelp av det offentlige til alt mulig. Det offentlige forvalter skattepengene våre, men bidrar lite til verdiskapning – det er det gründerne og næringlivet som gjør. De finner opp nye ting, skaper arbeidsplasser og får ting til å gå rundt.
– Jeg tror ikke folk flest forstår hvor mye jobb de gjør, hvilken risiko de tar og hvor viktig de er for samfunnet. Gründerne ofrer seg for oss, slik at vi skal ha et mer bærekraftig samfunn i fremtiden. Jeg mener man burde dreiet flere ressurser mot innovasjon enn offentlig forvaltning. Vi kan ikke leve av oljepenger for alltid.
Etter at Shifter publiserte intervjuet med Jonas, skrev konen følgende på LinkedIn:
– Bra han glemte å si at vi måtte avlyse bryllupsreisen fordi jeg fikk viktige møter, og at jeg hadde brukt opp sparepengene våre.