innovasjon norge
Klynge-sjef om Innovasjon Norge-kritikk: Handler om noe større enn enkeltsaker
– Det politiske målet om økt innovasjon lider under kontrollrutiner, sier Owe Hagesæther.

Owe Hagesæther har i over ti år ledet GCE Ocean Technology, en bergensbasert næringsklynge som jobber for å utvikle ny teknologi til bruk i havet. Dette ved å samle bedrifter, forskere og myndigheter for å samarbeide om nye løsninger.
Han er også gründer av Nordic Integrator, som ble solgt til Bouvet i 2007.
Nå etterlyser Hagesæther innovasjon og endringsevne i Innovasjon Norge.
– Problemstillingen har blitt påpekt av flere en rekke ganger over tid, sier han, men viser til den siste diskusjonen om etatens rolle.
Hagesæther mener det er en utfordring at organisasjonen har blitt så stor og mektig, at mange nå er redde for å uttale seg i frykt for negative konsekvenser i forretningsrelasjoner, en påstand toppsjef Håkon Haugli nylig avviste.
– Men det må sies i beste mening for å bidra til at Innovasjon Norge blir bedre. Det er viktig for AS Norge, spesielt nå i vanskelige og uforutsigbare tider.
«Kvelende og unødvendig» rapportering
Klyngesjefen er særlig kritisk til en rapporteringskultur han omtaler som kvelende og unødvendig.
Han hevder rapporteringen knyttet til midler fra Innovasjon Norge, og andre deler av virkemiddelapparatet, til tider er svært omfattende.
Hagesæther viser til André Mundals bok «De flinkeste slutter» og sier:
– Det blir for mye kontroll og byråkrati og for lite er basert på tillit gjennom kvalifikasjoner og ledelse, og det utvikler seg til såkalte «bullshit jobs».
Han mener rapporteringen spiser opp en uforholdsmessig stor del av midlene allokert til formålet, og at det politiske målet om økt innovasjon lider under kontrollrutiner.
– Jeg forstår at det er nødvendig med rapportering, det er skattebetalernes penger, men alt er relativt. Når kontrollen tar overhånd, skaper det ineffektivitet, og man vurderer om det i det hele tatt er verdt å søke støtte.
Utkonkurrerer eksisterende løsninger med offentlige midler
Klyngesjefen sier han flere ganger har vært involvert i evalueringer av virkemiddelapparatet, igangsatt av regjeringen, blant annet da Røe Isaksen var næringsminister.
– Departementet får innspill, engasjerer store konsulentselskaper til å lage evalueringsrapporter, men det fører sjelden til reell endring, sier Hagesæther.
Han reagerer videre på at Innovasjon Norge i enkelte tilfeller etablerer tjenester som konkurrerer med små private aktører.
– Vi som er næringsklynger tilbyr tjenester for gründere og for skalering av selskaper. Innovasjon Norge ønsker å gjøre, og gjør, det samme, men finansiert av statlige midler, sier Hagesæther.
Dermed oppstår det ifølge ham konkurranseforhold som er konkurransevridende. Hagesæther viser til at private miljøer allerede tilbyr skaleringsprogrammer i samarbeid med internasjonale partnere.
– Når Innovasjon Norge nå ønsker å gjøre det samme nasjonalt, risikerer man å utkonkurrere eksisterende løsninger med offentlige midler, sier han - og mener det riktige ville være aktivt å støtte opp om eksisterende private initiativ.
– Må tilpasses nye tider
Men i sum handler kritikken om noe større enn enkeltsaker, understreker Hagesæther.
– Norge trenger flere eksportbedrifter når olje og gass fases ut. Gründere og vekstselskaper som kan ta steget ut, er avgjørende. Da trenger vi et effektivt virkemiddelapparat som aktivt og kreativt bistår private tiltak.
Hagesæther mener Innovasjon Norge også gjør mye bra, og han peker blant annet på bankvirksomheten, herunder risikoavlastning og lån, der han selv har hatt gode erfaringer.
– Men systemet må tilpasses nye tider. Det må effektiviseres og fungere mer på markedets premisser. De er et statsforetak for innovasjon, ikke et rent forvaltningsorgan, sier klyngesjefen.