gjenbruk
Kortvarig glede for gjenbruks-gründere utsatt for urettferdig regelverk
Mens Finn og Tise kan selge brukt fritt på nett, frykter en liten gründerbedrift på Vestlandet å måtte legge ned på grunn av at nasjonale regler håndheves forskjellig mellom politidistriktene.
Mens det er ok å selge brukte barneklær samme dag på nett eller i for eksempel Drammen, er det ikke det i Bergen. Etter å ha klaget fikk gründerne torsdag ettermiddag en etterlengtet utsettelse. Nå ligger ballen hos Politidirektoratet.
Populært med formidling av brukte barneklær
Loppeliten er en butikk i Bergensområdet hvor man kan leie hylleplass for å stille ut og selge brukte barneklær. Butikken tar seg betalt for hylleplassen og tar 15 prosent kommisjon av salget.
Loppeliten tar seg av prising, identifisering og har digitale løsninger som viser hvor mange varer som er solgt og om det er behov for å fylle på i hyllene. Butikkområdet er stort, rundt 340 kvadratmeter, og ved utgangen av august hadde de over 17.000 produkter i butikken.
Det har vist seg å ha truffet en nerve hos barneforeldre som er opptatt av bærekraft for kloden og egen lommebok. I august omsatte butikken for 600.000 kroner. Samtidig bidras det til mindre avfall av klær i verden.
Måtte legge om driften på grunn av regeltolkning
Bak konseptet står gründerne Andrea Christina Nordvik, Hanna Wollan og Mikkel Kemp Wilhelmsen, men de kan ikke glede seg over suksessen, for akkurat nå er fremtiden svært usikker.
Årsaken er at Vest Politidistrikt har tolket Brukthandelloven dit hen at konseptet er ulovlig. Dette til tross for at andre politidistrikt i landet tillater identiske konsepter. For flere år siden ble det innført en regel om at brukte varer skal oppbevares i minst to uker før de kan selges videre. Hensikten skulle blant annet være å forhindre salg av tyvegods.
Denne regelen har politiet mulighet til å gi dispensasjon fra. Og det har de gjort i store deler av landet hvor lignende konsepter i dag opererer fritt. Men altså ikke i Vest Politidistrikt.
Resultatet av den manglende dispensasjonen var at Loppeliten fikk besøk fra politiet og pålegg om å stenge. Siden har nye varer blir gjemt under plastposer til de er to uker eldre og dermed klare for salg.
Reagerer på forskjellsbehandling
– Dette er nasjonal forskjellsbehandling. Vi har dokumentert at vi vet hvem som selger og kjøper hos oss, vi har i prinsippet et system som motvirker salg av stjålne varer, sier Andrea Christina Nordvik i Loppeliten.
Omleggingen fikk umiddelbart konsekvensen for driften. Gründerne har måtte betale tilbake til mange av kundene som valgte å kansellere leien av hylle. Samtidig renner pengene ut. Under etableringen har de to gründerne ikke tatt ut lønn, og de har kostnader til leie og regninger fra bygging av 220 hyller som må betales.
– Vi blir tvunget til å selge butikken for å ikke tape mer enn nødvendig.
Nordvik peker på at det er den midlertidige oppbevaring som er problemet.
– Med den økonomien vi har i dette, kan vi ikke ansette noen til å ta seg av det ekstra arbeidet uten å tape penger.
Loppeliten har også søkt Vest politidistrikt om dispensasjon for varer som koster mindre enn 500 kroner, siden snittprisen på varene i butikken uansett ligger mellom 60 og 80 kroner. De har også sendt inn en klage til Politidirektoratet.
Nettbutikkene ikke omfattet av brukthandelloven
Nettsteder som muliggjør salg av brukte klær, som Finn.no og Tise, er ikke rammet av brukthandelloven.
– Det er et underlig konsept, nettbutikker slipper å forholde seg til stramme regler slik som fysiske butikker.. Jeg har selv blitt svindlet på Finn, mens det er ingen som stjeler en sekk med barneklær og selger den gjennom oss, sier Nordvik.
Da mediene begynte å rapportere om saken hennes, kom det frem at Konkurransetilsynet synes denne tilsynelatende diskrimineringen av fysiske butikker var problematisk.
En rekke politikere har også engasjert seg. Stortingsrepresentant for Frp Silje Hjemdal sendte mandag et skriftlig spørsmål til næringsminister Jan Christian Vestre hvor hun spurte om regjeringen vil oppheve en utdatert lov, og hvordan manvkan sørge for en mer tidsriktig og lik behandling av brukthandel. Vestres svar er fortsatt ikke offentliggjort.
Får fortsette frem til Politidirektoratet har behandlet klagen
Torsdag ettermiddag kommer beskjeden fra Politidistrikt Vest.
– Vi fikk avslag på søknaden om dispensasjon slik vi fryktet. Vi hadde håpet at dette skulle løse seg lokalt, og at Vest politidistrikt skulle snu i saken. Vi stusser over hvordan Vest politidistrikt kan være det eneste distriktet som gir et slikt avslag til vårt konsept. Men de ga oss «utsettelse på iverksettelse». Noe som i teorien betyr en «midlertidig dispensasjon»fra forskrift 11 frem til klagen er behandlet i politidirektoratet. Vi er skuffet, men dette har gitt oss ett pust i bakken. Nå må vi endre strategi, og jobbe mot nasjonale politikere, sier Nordvik.