Krisemilliard til Investinor: «Vi må helt sikkert ta en stor del av støyten. Vi må stå klar med penger på et bredt spekter»
Pengene og lista over potensielle investeringer er på plass. Men en del gjenstår fortsatt før Investinor kan begynne å bruke de nylig tilførte krisemidlene.
I budsjettet for 2020 var det statlige investeringsselskapet Investinor bevilget 142 millioner kroner, og deres rolle og mandat har blitt heftig diskutert.
I regjeringens coronakrisepakke for gründere og oppstartsbedrifter, som ble presentert fredag, ble de tilført én milliard kroner ekstra.
– Jeg synes det er veldig riktig og bra at vi får tilført de pengene. Nå er regjeringen opptatt av å gjøre ting som fungerer på kort sikt. Så blir det en videre diskusjon om hva som skal skje på lengre sikt, sier administrerende direktør Terje Eidesmo i Investinor.
Han mener at regjeringen har tatt mange av deres forslag til følge, og roser dem for å komme raskt på banen. Samtidig understreker han at mye er uavklart når det gjelder innretting og fordeling av pengene.
Vil ta større posisjoner
Internt har Investinor en regel om at de ikke skal eie mer enn 49 prosent i et selskap. Det er et av flere viktige temaer som må diskuteres fremover, mener Eidesmo.
– På kort sikt, 1-2 år, må vi vurdere å ta større posisjoner i enkeltselskaper, fordi det vil være mangel på privat kapital i markedet. Ifølge EUs regelverk kan vi ta opptil 70 prosent før det blir statsstøtte, og det kan hende vi får slike tilfeller nå, sier han.
Investinor-sjefen legger til at selskapet ikke har et ønske om ta ta mer enn 49 prosent eierskap, og normalt ikke mer enn omkring 30.
– Det er mye bedre å ha med kvalitetsinvestorer som kan være med å ta de tunge løfta, sier han.
– Mitt forslag er at vi på kort sikt tar større posisjoner i denne fasen. Når det private kapitalmarkedet fungerer bedre, skal vi selge oss ned igjen.
Privatmarkedet tørker opp
Men i tida fremover er det langt mellom de som ønsker å gjøre slike risikoinvesteringer, selv sammen med det statlige fondet. Investinor merket det tydelig da koronakrisen traff markedet.
– Vi hadde flere prosesser med kapitalinnhenting som bare ble stoppet. Vi kommer til å ha en lang hale, og den lengste er på kapitalmarkedet. Investorer må prioritere nå, og når spørsmålet er om de skal ta risiko eller sikre seg, da vet vi svaret. Og det går ikke over når viruset er borte eller en vaksine er på plass. Dette tar tid. Derfor er det en del som må diskuteres videre nå, men vi må helt sikkert ta en stor del av støyten. Vi må stå klar med penger på et bredt spekter, fordi de private forsvinner, sier Eidesmo.
Samtidig mener han at nettopp denne situasjonen beviser at Investinor er viktig.
– Vi er et verktøy som fungerer umiddelbart.
Har en lang liste klar
– Når kommer selskapene til å merke at dere er tilført krisemidler?
– Vår klare ambisjon er å investere i både selskaper og fond av høy kvalitet ganske kjapt.
– Hva betyr ganske kjapt?
– Vi har startet jobben. Før jul fikk vi tilført 142 millioner, og da utfordret jeg våre folk på hvor de skulle puttes. Så vi har en veldig lang liste. Det som er helt klart er at vi ønsker å gjøre kvalitetsinvesteringer. Ja, det skal gå fort, men vi må være sikre på at de er riktige. Det skal vi klare.
Han mener at nye matching-investeringer vil komme veldig snart, mens fond-i-fond vil gå tregere.
– Men såpass mange kandidater er allerede vurdert og ligger klar. Så kan du spørre om det er snakk om uker eller måneder, men da må jeg holde tilbake litt. Papirene fra departementet må i alle fall gå i orden først, presiserer han.
Regjeringens forslag skal behandles av Stortinget i helga, og i løpet av neste uke skal ytterligere detaljer meisles ut.
– Vi har fortsatt mange spørsmål, og ikke så mange svar ennå. Nå jobber vi nærmest parallelt med regjeringen og Stortinget. Men vi jobber mot samme mål, sier Investinor-sjefen.